Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Děsivé foto z řecké pláže: Dva Čechy z Vysočiny zabila bouře, třetí je v nemocnici

Aktualizováno -
11. července 2019
20:20
Autor: ČTK, simao - 
11. července 2019
06:32

K velké tragédii došlo během dovolených v Řecku. Při bouřích s krupobitím zemřelo ve středu večer nejméně sedm zahraničních turistů včetně malého chlapce, na kterého u hotelu spadl strom. Mezi mrtvými jsou i dva Češi. Podle informací Blesk Zpráv jde o starší pár z Vysočiny, který zemřel poté, co se kvůli silnému větru převrátil jejich obytný přívěs na poloostrově Chalkidiki na severu země. Dvojice zemřela na pláži, bouře karavan notně poničila. Jejich syna, kterému je podle TV Nova 48, převezli do nemocnice. Zhruba stovka lidí byla při bouři zraněna.

Severní část Řecka, kde tráví první část letních prázdnin u moře tisíce cizinců, zasáhla divoká bouře po několika dnech s tropickými teplotami blížícími se 40 stupňům.

Postarší česká dvojice zemřela podle AFP po převrácení karavanu poblíž města Nea Propontida. O tragédii informoval na Twitteru portál Protagon.gr

Další člověk, který byl s nimi uvnitř, neštěstí přežil se zraněními. Na Youtube i řeckých serverech jako thestival.gr se brzy začaly objevovat fotografie a záběry, které patrně zachycují právě převrácené auto Čechů.

Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová uvedla, že další z pasažérů karavanu je nyní v místní nemocnici. Podle TV Nova jde o syna (50). „České velvyslanectví v Athénách poskytuje na místě veškerou potřebnou pomoc,“ uvedla mluvčí. Informace o dalších zraněných Češích nyní ministerstvo nemá. „Je možné, že se to přes den bude ještě vyvíjet,“ dodala Štíchová.

S cestovními kancelářemi je na Chalkidiki asi 7500 Čechů. Tisíce do oblasti ale jezdí samostatně. Cestovky zjišťují poškození ubytovacích zařízení po bouři. Ve středu večer začaly Chalkidiki a okolní oblasti bičovat prudké lijáky a krupobití. Vítr vyvracel stromy a ničil střechy budov.

Zažili jste aktuální bouře v Řecku? Své postřehy, případně fotky posílejte na tip@blesk.cz.

Mezi dalšími mrtvými je dospělý Rus s malým chlapcem, na něž poblíž jejich hotelu spadl strom.

Zemřela i dospělá turistka a osmiletý hoch z Rumunska, které zabila část padající střechy restaurace. Desítky zraněných lidí byly převezeny do nemocnic.

„Něco takového jsem ve své 25leté kariéře zažil vůbec poprvé,“ řekl podle Reuters lékař z nemocnice ve městě Nea Moudiana Athansios Kaltsas. V jeho nemocnici byli ošetřeni pacienti ve věku od osmi měsíců do 70 let, zvláště s rozličnými zlomeninami.

Místní úřady vyhlásily na Chalkidiki mimořádný stav. Nejméně 140 hasičů mělo kvůli živlu celonoční zásah. Nezvykle silné deště by podle meteorologů měly skončit během dnešního rána.

neznalek88 ( 11. července 2019 13:44 )

S jakým dítětem ty blbko. Byli tam senioři manželé, jejich syn a vnuk 18 let. A ten jejich syn a vnuk v té době v karavanu nebyli. Chápeš to?

naidka ( 11. července 2019 09:43 )

Zas tady budou komentáře rádoby cizinců, ve skutečnosti českého odpadu, že se Češi neumí na dovolené chovat. Tak asi si měli postavit karavan proti větru, ne.

ivoadler ( 11. července 2019 09:36 )

U českého rybníka nebo maďarského termálu by se jim to nestalo. Jó, dneska si člověk musí rozmyslet, kam vyrazí na dovolenou.

Zobrazit celou diskusi