Prošlé doklady

Před cestou si určitě zkontrolujte platnost dokladů. Ty musí platit minimálně po dobu pobytu, ale některé země vyžadují i platnost delší, nejčastěji 180 dnů po opuštění země. Stačí přitom, aby platnost neseděla o jediný den, a nemusí vás vpustit do letadla, nebo vás zastaví na hraničním přechodu. Uvíznout můžete třeba až na letišti v cizí zemi.

Děti v doprovodu

Berete jako prarodiče vnoučata na výlet do ciziny? Pak si k dětskému pasu přibalte i souhlas obou rodičů. Ten totiž musí mít s sebou všichni, kdo nejsou zákonní zástupci dítěte. Kupříkladu někde musí mít souhlas otce dítěte i samotná matka, pokud jede bez otce, a obráceně. „A to nejen v českém jazyce, ale také v jazyce cílového státu či alespoň v angličtině,“ doporučuje právnička Jana Pýchová z Pojišťovny právní ochrany D.A.S.

Problematické suvenýry

V krámku na rohu se mohou vydávat za perfektní suvenýry, ale ve skutečnosti mohou být vstupenkou do místního kriminálu. Řeč je o suvenýrech z přírodnin nebo těch historicky cenných. Na celém světě je zakázán obchod s 33 tisíci druhy rostlin a živočichů.

„Úmluva CITES se vztahuje na dovoz jak živých, tak mrtvých živočichů a rostlin, či jejich částí nebo výrobků z nich (např. různé mastičky). Pro dovoz živočicha či rostliny uvedeného v této úmluvě do České republiky je třeba mít vývozní povolení země, odkud jsou vyváženy, a taktéž dovozní povolení České republiky. Pokud povolení nemáte, hrozí zabavení exemplářů, uložení vysoké pokuty a v některých zemích i vězení,“ varuje právnička Pýchová z D.A.S.

Přísnější než mezinárodní úmluva může být i legislativa daného státu. „Mít se na pozoru je třeba také při koupi starožitností a jejich replik. Vždy si uschovejte doklad o koupi zboží,“ doporučuje Jana Pýchová.

Nebezpečné chování

Dbejte také na pravidla chování v dané zemi. A neberte je na lehkou váhu. Třeba za zabrání místa na pláži ručníkem můžete v Itálii nebo Španělsku dostat tučnou pokutu. Také za vyhazování odpadků nebo nedopalků, v Itálii třeba až 200 eur.

A kupříkladu když půjdete po centru chorvatského Hvaru v plavkách, můžete dostat až 700 eur pokuty. Pozor byste si měli dát především v blízkosti náboženských a kulturních památek, kde byste měli mít oblek, který zakrývá i kolena a lokty.

„Trestáno je taktéž poškozování historických památek. Pokutu můžete dostat např. za vyrývání nápisů do pozůstatků Fora Romana či věšení zámečků na mosty historické hodnoty, kde je takové jednání zakázáno,“ upozorňuje právnička z D.A.S.

Pozor na krádeže

Do přeplněných přímořských letovisek se často stahují i kapsáři a zloději. A velmi často se krade třeba v kempech.

„Pokud se do takové situace dostanete, doporučujeme vám událost podrobně zdokumentovat pořízením fotografií, bezodkladně informovat vedení kempu a přivolat na místo policii. Od policie si vyžádejte vystavení policejního protokolu. Potvrzení o krádeži vám může na požádání vystavit také kemp,“ upozorňuje Jana Pýchová a dodává, že byste si měli sehnat i případné svědky, vzít si na ně kontakt a nahlásit je policii. Bezodkladně musíte kontaktovat i svou pojišťovnu cestovního pojištění a případně cestovní kancelář.

VIDEO: Dovolená hrůzy? „Reklamovat se dá skoro vše, ale s důkazy,“ říká právnička

Video
Video se připravuje ...

Dovolená hrůzy? „Reklamovat se dá skoro vše, ale s důkazy,“ říká právnička Blesk TV