Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak chytře platit na dovolené? Pozor na nejhorší fígl obchodníků! Už jste také naletěli?

/
  • Platit na dovolené hotově, nebo kartou? Vyplatí se obojí!
    10. července 2019 ● 09:38

    Chystáte se na dovolenou do zahraničí a přemýšlíte, kolik hotovosti si potřebujete vyměnit? Nebo věříte, že si vystačíte jen s platební kartou? Tak pozor! Obě varianty mají své výhody a nevýhody, které se vyplatí znát, abyste zbytečně o peníze nepřišli. 

  • 1.

    Berte kartu i hotovost

    Nespoléhejte se jen na platební kartu nebo jen na hotovost. Podle odborníků je na dovolené lepší disponovat obojím. V tradičních destinacích jako jsou Chorvatsko, Slovensko či Řecko, si zmrzlinu nebo rychlé občerstvení většinou kartou nekoupíte. Naopak, např. ve Skandinávii často zaplatíte kartou i použití toalety.

    Autor: Sberbank

  • 2.

    S částkami to nepřehánějte

    Nepřehánějte to s částkami, které si s sebou vozíte. Kde to jde, plaťte kartou, hotovost si nechte na nákupy třeba na tržištích. Z některých destinací se nedá místní měna vyvážet, případně je výměna zbylých peněz na koruny nevýhodná.

    Autor: Profimedia

  • 3.

    Vyzrajte na zloděje

    Přišli jste o své peníze, ať už vinou zloděje, nebo své nepozornosti? Tak se s nimi rozlučte! To ztráta platební karty není na rozdíl od hotovosti tak tragická.

    „Ukradenou či ztracenou platební kartu můžete hned v mobilní aplikaci nebo telefonicky zablokovat, a navíc je možné zpětně reklamovat případné neoprávněné transakce,“ radí Silvia Mazánová, manažerka platebních karet v České spořitelně. V případě ztráty nebo krádeže může klientovi banka kartu vydat znovu a zaslat do místa pobytu.

    Autor: archiv

  • 4.

    Plaťte jako domácí

    Chcete v cizině platit kartou? Pokud nechcete zbytečně přeplatit, stačí si zapamatovat jedno pravidlo: nikdy nepřijímejte nabídku platby v českých korunách. Jde o stejný princip jako u bankomatu. Peníze se vám pak totiž přepočítají podle směnného kurzu obchodníka, který není skoro nikdy výhodný. Abyste se vyhnuli směnnému přepočtu, vyplatí se nejvíc platba v místní měně.

    Autor: Sberbank

  • 5.

    Bankomat: Past jménem DCC

    Nabízí vám bankomat směnu s přepočtem na koruny? Připadá vám to jako dobrý nápad? Pozor! Je to past na turisty. Tzv. DCC (Dynamic Currency Conversion) znamená, že se přepočet z dané měny provede přímo do korun. Službu poskytuje přímo obchodník, banka obchodníka nebo provozovatel bankomatu a převádí ho »svým« kurzem, který je samozřejmě výhodný pro něj. Proto vždy zadejte »výběr v místní měně« a ne »výběr v korunách«.

    Bankomat:Past jménem DCC
    Autor: www.mfcr.cz

  • 6.

    Už doma se ptejte na poplatky

    Ještě doma si zjistěte, jak moc budou v cizině drahé vaše výběry z bankomatů. Záleží to na vaší bance. U některých se může poplatek za výběr vyšplhat až na stovku za jeden výběr plus půl procenta z vybírané částky. Někomu se tak vyplatí si kvůli drahým výběrům vyměnit peníze ještě doma a v cizině pak kartou jen platit.

    Autor: Profimedia

  • 7.

    Zapomeňte na několikanásobnou směnu

    Pokud chcete opravdu ušetřit, musíte vzít v úvahu nejen cenu za výběr z bankomatu, ale v případě některých měn i poplatky za několikanásobnou směnu. Jedná se především o měny, které nejsou v Česku běžně k mání (např. egyptské liry). Pokud si tak v Česku koupíte ve směnárně dolary, a ty pak v Egyptě vyměníte, zbytečně »vykrvácíte« na poplatcích za dvě směny.

    Autor: Archiv Blesku

  • 8.

    Nenoste u sebe vysoké částky

    Chcete si na dovolené připadat jako boháči a nosíte u sebe všechny své peníze? Nedělejte to! Vyplatí se investovat do hotelového trezoru, kam uložíte nejen své doklady a cennosti, ale i větší část hotovosti. U sebe pak noste jen menší částky.

    Autor: Sazka

  • 9.

    Neměňte peníze na ulici

    Krádež nebo podvod vás můžou čekat při snaze směnit si výhodně peníze na ulici. Nenaleťte šejdířům a nikdy neměňte peníze mimo oficiální směnárny a nenakupujte cizí měnu od neznámých lidí např. na letišti.

    Autor: iStock

  • 10.

    Kartu si vezte plastovou a embosovanou

    Bezkontaktní placení není v některých zahraničních zemích zdaleka tolik rozšířené jako v Česku. Jen s mobilem, chytrými hodinkami nebo jinými moderními způsoby platby tak nemusíte uspět. Nezapomeňte si proto vzít klasickou plastovou platební kartu. Ideální je vzít si s sebou dvě platební karty různých značek (Mastercard a VISA).

    Autor: Profimedia.cz

  • 11.

    Využijte Emergence Cash

    Ztratili jste kartu, nebo přišli o hotovost? Požádejte o pomoc vaši banku prostřednictvím služby Emergency Cash nebo Emergency Cash Advance. Banka vám díky ní zašle novou kartu nebo hotovost. U karet Visa trvá zaslání do zahraničí 1 – 3 pracovní dny, podle typu karty. U karet Mastercard 2 pracovní dny od požádání. Karta je zasílána kurýrem na adresu zvolenou klientem a je určena pouze pro výběry na pobočkách bank nebo platby u obchodníků bez PINu.

    Autor: Profimedia

  • 12.

    Uložte si číslo pro blokaci

    Při krádeži nebo ztrátě karty je důležitá rychlost, jakou ji zablokujete. Ještě před odjezdem na dovolenou si tak uložte číslo pro blokaci do svého mobilu. Pokud používáte ve svém chytrém telefonu bankovní aplikaci, můžete si kartu snadno a rychle zablokovat sami. 

     

    Autor: Policie ČR

  • 13.

    »Exotiku« nahlaste bance

    Vyrážíte na exotickou dovolenou do Indie, Indonésie nebo Afriky? Pak se raději informujte ve své bance, jestli ve vaší cílové destinaci neblokuje výběry z místních bankomatů. Důvodem takového blokování je to, že ale že podvodníkům tyto bankomaty umožňují výběry okopírovanými kartami. Někdy proto banky preventivně zablokují výběry svými kartami. Pokud se ale domluvíte, banka vám výběry během vaší dovolené v dané zemi umožní.

    Autor: Profimedia

  • 14.

    PIN noste v hlavě

    Asi každý už ví, že se PIN k platební kartě nepíše na lístek do peněženky nebo dokonce fixem přímo na kartu. Nejen, že by vás zloděj snadno připravil o vaše úspory, ale banka by vám ukradené peníze nenahradila, protože by se k nim nenechavec dostal pomocí správného PIN. PIN si proto zapište jen do své paměti.

    Autor: Pavel Ryšlink

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

amdepchamp: Přejít na Badoo.red - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

(10. 07. 2019 12:00)
Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy