Jízda u krajnice

Na skútru se necítíme tak bezpečně jako v autě a řada začátečníků ani nemá sebevědomí protřelých motorkářů a bojí se, že bude zdržovat provoz. Když si ale nenecháte dostatečnou rezervu od krajnice, nemáte manévrovací prostor a poryvy větru nebo okolní auta vás mohou neúmyslně vytlačit z vozovky.

Kličkování

Motorky častěji než auta mění směr, jak se snaží vyhýbat se nebezpečným výmolům, kanálům, blátu či štěrku. Skútr k takovému chování svádí dvojnásob. Spíše než kličkovat byste ale měli zpomalit. Pro okolní provoz jste nevyzpytatelní.

Pozor na blinkry

Blikání směrovky snadno přehlédnete a můžete ji nechat zapnutou. U většiny motocyklů se sama nevypne. Řidiči aut by proto měli počkat, až motocyklista dokončí manévr, a nespoléhat na to, že bliká, protože mění směr.

Nájezd do zatáčky

Špatně odhadnout rychlost a poloměr zatáčky mohou i zkušení motorkáři. A když vjedou do zatáčky moc rychle velkým obloukem, mohou skončit v protisměru nebo mimo vozovku.

Předjíždění aut

Skútry jsou mrštné stroje a řadu jejich řidičů to svádí ke snaze proplavat městským provozem jak ryba proudem. Nejen v kolonách předjíždějí zleva zprava a natěsno. Řidič předjížděného auta se ale může leknout, zazmatkovat a vybočit ze směru. U stojících aut zas hrozí, že někdo motorkáři do cesty otevře dveře.

Krátké rozestupy

Lepení se na záď vozu před vámi je nešvar, který trápí i mnohé řidiče aut. Jenže na skútru je obzvlášť nebezpečný. Třeba tím, že auto před vámi může zabrzdit i v zatáčce, zatímco vy na skútru ne. Auto má i kratší brzdnou dráhu – a platí to obzvlášť na mokru.

Podcenění rychlosti

Lehké a výkonné skútry dokážou vyvinout vysokou rychlost. A jejich řidič si toho ani nemusí všimnout a snadno poruší předpisy. Dávejte si obzvlášť pozor při odbočování a vjíždění na hlavní silnici. Motorka může jet mnohem rychleji, než se zdá..

Smutná statistika: 88 mrtvých na motorce

V loňském roce se významně zvýšil počet usmrcených motocyklistů. Zatímco v roce 2017 zemřelo na českých silnicích 62 motorkářů a jejich spolujezdců, loni to bylo 88, což představuje nárůst o 42 procent.