Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Tomáš (†37) zahynul na kouřící hoře: Nechají ho tam? Rodina musí říct, co s tělem

Aktualizováno -
22. ledna 2019
11:28
Autor: lm - 
22. ledna 2019
10:57

K obrovské tragédii došlo o víkendu na argentinské hoře Cerro Chaltén (Monte Fitz Roy). Podle místních médií tu přišel o život sedmatřicetiletý český horolezec, který patrně udělal chybu při sestupu z tzv. „kouřící hory“. Tomáš podle záchranářů zemřel na podchlazení. 

Čech chtěl zdolat horu Cerro Chaltén (3405 m n. m.) na hranici mezi Argentinou a Chile, která má mezi horolezci pověst „nedostupného vrcholu“. To se mu povedlo, při sestupu ho však spolu s parťákem překvapilo špatné počasí a muži zabloudili, přičemž se ocitli na jižním svahu, který je velmi obtížně přístupný. Ze smrtící pasti se podařilo dostat jen jednomu z nich, Tomášovi (†37) se bohužel stala třítisícovka osudnou. 

Informaci o smrti horolezce sdělil záchranářům právě Tomášům parťák, jemuž se nakonec podařilo sestoupit. Uvedl, že už "nejevil známky života a jeho tělo zůstalo vysoko na jižní stěně". "Patrně zemřel na podchlazení, když při sestupu udělal chybu," řekla argentinským médiím místní koordinátorka záchranných operací Carolina Codó.

Podle ní zatím není pravděpodobné, že by tělo muže bylo vyzvednuto. A to ani helikoptérou. Záchranáři se nyní spojí s Tomášovou rodinou, aby se domluvili na dalším postupu.

Místní úřady pátrají ještě po dvou horolezcích z Brazílie, kteří se na Cerro Chaltén vydali v pátek a od té doby o nich nikdo nic neslyšel. "Po třech nocích v tomto špatném počasí jsou však šance velmi nízké," uzavřela Codó.

 

kristinn ( 22. ledna 2019 15:49 )

pre mnohých z nás je toto hazardovanie so životom nepochopiteľné, mnohí ho odsudzujeme, že nemajú zodpovednosť voči sebe a hlavne k svojej rodine. Keď však porozprávate s niekým, kto sa tomu venuje, pochopíte, že on možno ani sám za to nemôže, ako ho to napĺňa, čo mu dáva každý ten zdolaný meter výstupu, či zostupu... Ľutujem blízkych pozostalých každého horolezca a tomuto želám večný pokoj. Zatiaľ je tam, kde ho to ťahalo...

naidka ( 22. ledna 2019 15:03 )

Poslední odpočinek na tak krásném místě je lepší než v nějakém kolumbáriu.

Gretka ( 22. ledna 2019 13:54 )

Lituji jeho rodiče co museli v životé zažít, dospělým dětem neporučíš.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání