Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Smrt české turistky ve Španělsku: Zabil ji zpětný proud, další Češi měli také potíže

Ve Španělsku zemřela Češka: Utonula ve zpětném proudu! (Ilustrační foto)
Ve Španělsku zemřela Češka: Utonula ve zpětném proudu! (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: DH - 
10. července 2019
18:19

V jednom z prázdninových letovisek v prosluněném Španělsku přišla o život česká turistka. Podle informací TN.cz údajně utonula nedaleko od břehu, když ji z vody na pláž nepustil nebezpečný zpětný proud. Smrt české občanky potvrdilo i ministerstvo zahraničních věcí.

Ke smrti Češky prý došlo na konci června. „Dne 22. 6. 2019 zemřela česká občanka ve Španělsku. Více informací nebudeme v tuto chvíli poskytovat,“ řekla TN.cz mluvčí MZV Zuzana Štíchová.  

Podle informací televize Nova se v osudný den ve Španělsku topily hned tři české turistky. Na pláži pak bylo turistů z Čech mnohem více, a proto měla tragická událost mnoho svědků. „Seděla na pláži, najednou kolem ní běžela žena a za ní muž, ani nekřičeli. Pak běží zpátky s plavčíkem a najednou vytahují z vody lidi – tři ženy. Dvě byly živé, jedna utonula,“ přiblížila tragédii dcera jedné ze svědkyň.

Podle dotyčné utonulá turistka nezvládla silné zpětné vodní proudy, jež se často vytváří u pobřeží s pozvolným vstupem do moře. O tomto nebezpečí ale prý nebyli čeští turisté vůbec informováni. „Máma tam byla s kamarádkami a já ji hned říkám, jak je to s proudy. Odpověděla, že neví. Nikdo z nich to nevěděl. Moje máma nechyběla ani na jedné schůzce, na tohle je hodně poctivá. Po tragédii byla schůzka a opět se o tom nemluvilo,“ řekl žena.

Jak píše TN.cz, lidem bylo na dovolené prostřednictvím delegátů sděleno, že do moře vstupují dospělí na vlastní nebezpečí. „Je fajn, že delegát řekne, pozor na kabelku, ale pozor na proudy a jak z nich ven, neví ani on sám,“ dodala žena.

Podle odborníků je nejlepší s proudem nebojovat. Všechny ty, kteří se utopili kvůli zpětným proudům, nezabil sám proud, ale jejich vysílení v boji s ním,“ řekl muž, jenž má sám s problematikou zkušenosti. „Rip current (zpětný proud) vás nikdy nestáhne pod vodu, jen vás odnese od břehu. Jeho síla obvykle slábne po 50 až 100 metrech. Proudy mění po několika minutách své umístěni – tam, kde před chvílí byl, už není, a tam, kde nebyl, se může objevit,“ dodal muž.

bobou ( 18. července 2019 08:30 )

Také jsem to zažil na vlastní kůži před mnoha lety na dovolené v Itálii. V té době jsme ale opravdu o zpětných proudech nic nevěděli. Plaval jsem s manželkou a dcerou kousek od pobřeží. Když nás to najednou odneslo dost do moře. Naštěstí jsme nezačali panikařit, ale pomalu plavali stále podél pláže. Mohu potvrdit, že to nebyl vůbec příjemný zážitek a byli jsme rádi, že jsme se dostali zpět na břeh. Hlavně jsme všichni také dobří plavci a já se snažil, aby jsme se od sebe vůbec nevzdálili a byli stále u sebe.
Při dalších pobytech u moře se nám to již naštěstí nikdy znovu nestalo. Ale chce to opravdu hlavně nepanikařit.

viho ( 11. července 2019 00:16 )

Kdyby do katalogu cestovka napsala, že to moře občas někoho stáhne a utopí, asi by nikoho na ty krásné iluzorní fotky nenalákala. Podobně jako cestovky nabízející zájezdy do Egypta nesdělují, že u pobřeží bydlí hejno hladových žraloků.

pampeliska515 ( 10. července 2019 21:40 )

Žiji u moře a ripy jsou tu takřka na denním pořádku. Takže všichni dostáváme patřičné školení.
Pokud vás chytne zpětný proud, nepanikařte, nevyčerpávejte se pokusem plout zpátky (marný boj), ale plavejte do strany. Bude vás to sice stále táhnout dál od břehu, ale jak se budete vzdalovat od nejsilnějšího proudu, jeho síla bude slábnout a vy máte možnost dostat se z toho ven.

Hanka96 ( 10. července 2019 20:00 )

Zpětný proud je hrozně podceňovaný. Nás se sestřenkou ve Španělsku museli tahat z vody také plavčící, jinak bysme se zpět nedostaly. Naštěstí jsme měly takové ty pěnové boardy takže nás to tolik neunavilo, ale bylo to snad nejhorších 20 minut strachu v životě. Rodině posílám upřímnou soustrast

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání