Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dovolené Čechů čeká tvrdá proměna. V zimě bez sněhu, v létě mimo města?

Autor: Markéta Mikešová, inf - 
14. května 2023
05:00

Plánování dovolených v Evropě bude čím dál složitější. Kvůli extrémnímu počasí se nemůžeme spolehnout na nic, co bylo dříve zvykem. Z hor v zimě mizí sníh, vedra útočí již během brzkého jara, anebo intenzivně prší… jak klimatické změny promění naše dovolené?

Letošek byl poměrně netypický hned od samého začátku. Zatímco mnoho evropských dovolenkových destinací se těšilo, že si během nejchladnějšího ročního období udělá zásoby vody na nádcházející jaro a léto, přivítala je akorát nezvykle suchá a teplá zima.

Sněhu bylo málo, a to i na místech, kde ho dříve býval dostatek. Lyžařská centra musela v lednu na mnoha místech, včetně Česka, zavřít, jelikož podmínky byly příliš extrémní. Například Francie na začátku roku zaznamenala nejvyšší teploty za posledních 25 let, ve švýcarských horách bylo naměřeno dokonce 18 stupňů Celsia.

„Na konci století to skončí… lyžování v Alpách, tak jak ho známe,“ uvedl pro agenturu AP klimatolog Win Thiery. „V budoucnosti se tyto problémy budou zhoršovat, protože jak se bude klima oteplovat, tak sníh bude tát,“ dodal a jeho slova potvrzuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), podle které už v roce 2007 neměla desetina alpských lyžařských areálů spolehlivý sníh. Od té doby se jen situace zhoršila.

Umělé zasněžování se problém snaží oddálit, ale jde to jen do určité míry. Zasněžování je energeticky náročné a období levných energií již skončilo. Je náročné i na spotřebu vody a té také není mnoho. K situaci s vodou se ještě dostaneme. Server The Week cituje švédskou studii, podle které množství elektřiny potřebné k výrobě dvou kubíků umělého sněhu je stejné jako celodenní spotřeba typické britské domácnosti.

Lyžařská střediska se tak pomalu snaží změnit svou image ze středisek, kam se jezdí primárně za sněžnými sporty na destinace, kde lze pobývat celoročně – a vykonávat různé typy sportů, třeba jezdit na horských kolech, chodit po túrách… není to ideální, protože tito turisté nekupují permanentky a nepřinášejí hoteliérům tolik peněz, ale zřejmě to jinak nepůjde. Zimní pobyt na horách se stále častěji bude muset obejít bez sněhu.

Léta začínají být zlá

Suchá a teplá zima má však mnohem větší důsledky, než jen pár nespokojených vlekařů. Předznamenala klimatické projevy, které pocítíme všichni. „Nikdy jsem neviděl takovou předpověď. Nikdy. Klimatické implikace je těžké ignorovat,“ hodnotil lednový teplotní výhled na Twitteru klimatolog z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Ryan Stauffer.

Pokud vám předchozí léta přišla příliš teplá, tak letošní má být ještě horší. Půjde totiž o první léto po dlouhé době bez klimatického jevu La Niňa, který naše podnebí ochlazoval. El Niňo, který jej vystřídal, tak „hodný“ nebude. První vlaštovky tohoto pekla se objevily už v dubnu ve Španělsku, kde rtuti teploměrů ukazovaly skoro 40 stupňů Celsia – naprostá anomálie pro toto období.

Zvlášť tvrdě je zasaženo Katalánsko, kde už 30 měsíců trvá stav sucha. Situace se v posledních týdnech zhoršila natolik, že úřady musely v 224 obcích nařídit omezení spotřeby vody, a to dokonce i v zemědělství. Meteorologové navíc upozorňují, že zlepšení je v nedohlednu.

Už loňské léto přitom bylo náročné, nejen ve Španělsku. Londýnské letiště bylo krátce zavřené, protože zdejší beton nezvládal nápor žáru. Podobně britské koleje byly přehřáté, což způsobilo zpoždění vlaků v celé zemi. Více než 20 teplotních stanic ve Francii zaznamenalo nejvyšší teploty v historii měření.

Cestovky si všímají nového chování

Začíná se tak stávat, že turisté se horku cíleně vyhýbají. Plnohodnotná turistická sezona už začíná v dubnu a pokračuje až do října, také se častěji jezdí více na sever Evropy, upozorňuje server The New York Times. Potvrdila to například Karen Mageeová z cestovní kanceláře In the Know Experiences, které lidé na začátku loňského července začali volat, že si mění termín, aby se vyhnuli nejhorším teplotám. „To se stalo poprvé,“ popsala.  

I zakladatelka cestovní kanceláře Azaria Travel Dolev Azariová si vybavuje rodinu, které loni pomáhala zrušit dovolenou v Římě a přesunula ji do Amsterdamu, kde nebylo takové horko a který je protkán kanály.

Jiní klienti si zrušili pobyt v Toskánsku a vybrali si raději Sicílii, kde je alespoň chladivý mořský vzduch. „Cílem je přesunout klienty z měst, kde se drží horko, k vodě (…), proto se do popředí dostávají místa jako Kodaň nebo Amsterdam,“ vysvětlila Azariová. Podle ní si lidé nikdy dovolené neruší úplně, jen je přesouvají, i do dalekých podzimních měsíců.

Nemění se ale jen destinace a roční období. Stejně jako na horách, se mění i aktivity. Například ve zmíněném Španělsku, kde panuje sucho, se nemůžou konat populární vodní sporty na řekách typu rafting nebo jízda na kajacích. „Situace je dramatická,“ říká pro Heraldo.es Inés Dewulfová, prezidentka Aragonské asociace společností sportovní turistiky s tím, že někteří členové asociace už celou letošní sezonu odpískali.

Obavy mají i provozovatelé výletních lodí v Německu. Už předem podle serveru DW počítají s tím, že v létě nebude možné loděmi proplout určité pasáže řeky Rýn, takže turisty budou muset převážet autobusy – kvůli příliš nízké hladině vody, která po suché zimě podle všeho nastane.

Video  Velvyslanec v Chorvatsku o zavedení eura i vysokých cenách: Někteří obchodníci toho využili.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi