Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ukrajinští vojáci našli ve vestách z Česka přibalené dětské obrázky: Dojalo nás to k slzám, vzkazuje člen speciální jednotky

Autor: VaB - 
22. března 2022
05:00

Velké dojetí a vděčnost dal najevo člen ukrajinské speciální jednotky za dodávky Paměti národa. Organizace jim poslala tisíce balistických vest, plátů, helem a dalšího taktického materiálu. A k tomu přibalila i obrázky, které pro ně malují čeští školáci a ukrajinské děti.

Po útoku ruských vojsk na Ukrajinu bylo zřejmé, že se země bez podpory od ostatních států neobejde. Invaze vyvolala velkou vlnu solidarity prakticky po celém světě. Do napadené země proudí jedna dodávka za druhou. 

Stranou nezůstala ani neziskovka Post Bellum a Paměť národa, ikdyž jejím hlavním úkolem je uchovávání vzpomínek pamětníků pohnutých českých dějin.  Před třemi lety založili na Ukrajině svou pobočku „Paměť národa Ukrajiny“. „Česká Paměť národa se rozhodla oslovit své podporovatele a vybrané peníze poslat zmíněné ukrajinské nadaci. Během dvou dní konfliktu se ale nadace musela z Kyjeva evakuovat. Poslala naléhavý vzkaz, že není již schopna nakupovat a distribuovat tolik potřebné neprůstřelné vesty, helmy a optiku,“ popisují těžké začátky.

A tak se toho chopili v Praze. „Když mě před měsícem Mikuláš Kroupa nabíral do Paměti národa, myslel jsem, že budu natáčet příběhy pamětníků a jezdit po světě. Jenže teď organizuji tisíce helem a neprůstřelných vest z celé Evropy a zařizuji jejich převoz na frontu na Ukrajině. A jsem za to rád! Děkuji vám za tuhle příležitost,“ říká Martin Ocknecht, šéf sbírky Paměti národa pro Ukrajinu.

Mezi dalšími nutnými věcmi jsou třeba rukavice, vysílačky, drony s nočním viděním, zdravotnický materiál a další neútočné vybavení. Všechno pak putuje na místa těch nejtvrdších bojů kolem Kyjeva nebo Charkova. První zásilka dorazila 7. března a šlo o tisíce kusů neprůstřelných vest, od té doby na Ukrajinu míří denně další konvoje. Organizaci se mezitím podařilo vybrat více než 150 milionů korun. 

Dojalo je to k slzám

Ukrajinci jsou samozřejmě rádi, že dostali, co tolik potřebují. Kromě toho na ně ale čekalo velké překvapení. K zásilce totiž dárci přibalili i obrázky od českých školáků a ukrajinských dětí, které teď žijí s matkami v Česku.

„Takové listy papíru a kresby nacházíme v pomoci, kterou dostáváme v neprůstřelných vestách, které přicházejí z České republiky. Kreslí nám je české děti, které nám takto vyjadřují podporu v našem boji. Opravdu nás to dojalo až k slzám,“ říká na videu jeden z členů tamní speciální jednotky.

Dodává, že vůbec všichni Češi Ukrajinu v těchto těžkých časech podporují. „Děkujeme za tak významnou pomoc našemu státu, jménem roty speciálních sil děkujeme všem Čechům, stejně jako i společnosti Post Bellum,“ dodává.

Armáda má nepoužívané vesty?

Organizace na svém facebooku zároveň upozornila na to, že Armáda ČR má ve svých skladech starší typy nepoužívaných vest, které by ale teritoriální ochrana po boku armády využila.

„Téměř každý den zavážíme tuny materiálu přímo na frontu v Kyjevě, Charkově apod. Je hrozná škoda, že nevyužívaný materiál armády zůstává dál ležet ve skladech," uvádějí s tím, že Ministerstvo obrany požádali o spolupráci. 

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

Zobrazit celý online

Video  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na návštěvě nemocnice v Kyjevě.  - Facebook Volodymyra Zelenského
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa