„Jsou okamžiky, kdy se děje něco tak špatného, že se musíme ozvat,“ řekla hollywoodská hvězda původem z Rakouska. Schwarzenegger hovořil o tom, jakou inspirací pro něj byl v mládí ruský vzpěrač Jurij Vlasov, a o tom, jak od té doby jeho obdiv k Rusům sílil.

„Síla a vřelost ruského lidu mě vždy inspirovaly. A proto doufám, že mi dovolíte, abych vám řekl pravdu o válce na Ukrajině,“ uvedl 74letý herec. „Ukrajina tuhle válku nezačala... Začali ji ti, kdo jsou u moci v Kremlu,“ pokračoval a připomněl Valného shromáždění OSN, kde zástupci 141 zemí světa podpořili rezoluci odsuzující ruskou invazi. Mluvil také o vybombardované porodnici v obléhaném ukrajinském městě Mariupol či o milionech ukrajinských uprchlíků a prohlásil, že na Ukrajině byly zabity tisíce ruských vojáků.

„Kvůli své brutalitě je nyní Rusko v izolaci... Na obou stranách budou trpět ti, kdo si to nezaslouží,“ řekl Schwarzenegger. Vyzval ruské vojáky, aby nenasazovali životy v nesmyslné válce proti Ukrajincům, s nimiž je pojí kulturní i příbuzenské vazby.

V projevu také Schwarzenegger hovořil o svém otci, který bojoval v řadách armády nacistického Německa a z druhé světové války si odnesl zranění, jejichž následky jej provázely po zbytek života. „Když můj otec přijel do Leningradu, byl zcela naplněn lží své vlády. A když Leningrad upouštěl, byl zlomený, fyzicky i mentálně,“ řekl a ruským vojákům vzkázal: „Nechci, abyste byli zlomení jako můj otec.“

Schwarzenegger oslovil i ruského prezidenta Vladimira Putina: „Vy jste začal tuto válku. Vy vedete tuto válku. Vy můžete tuto válku zastavit.“ Závěr videoposelství patřil ruské veřejnosti, lidem vyjadřujícím nesouhlas s válkou na Ukrajině: „Zatýkají vás, vězní, bijí. Vy jste mí noví hrdinové. Máte sílu Jurije Vlasova. Máte skutečné ruské srdce.“

VIDEO: Arnold Schwarzenegger řekl pravdu ruským vojákům a vzkázal Putinovi: Tuhle válku můžete zastavit!

Fotogalerie
23 fotografií