Olga Smirnovová se už minulý týden vyjádřila na sociální síti Telegram, že je proti válce celým svým srdcem, její dědeček totiž z Ukrajiny pocházel.

„Ve vyspělém moderním světě jsem doufala, že civilizované společnosti dovedou své spory vyřešit mírovým jednáním. Nikdy jsem nemyslela, že se budu za Rusko stydět, vždy jsem byla hrdá na talentované ruské lidi, na naše kulturní a sportovní úspěchy. Nyní mám pocit, že byla nakreslena čára, která odděluje před a po. Bolí to, lidé umírají, že lidé ztrácejí střechu nad hlavou nebo jsou nuceni opustit své domovy,“ uvedla ve svém prohlášení. „A kdo by si před pár týdny pomyslel, že se tohle všechno stane? Možná nejsme v epicentru vojenského konfliktu, ale nemůžeme zůstat lhostejní k této globální katastrofě,“ dodala Smirnovová.

Petrohradská rodačka působila v Bolšoj těatru od roku 2011 a o pět let později se stala primabalerínou. Ovšem dál už v Rusku pracovat nechce, navázala tak spolupráci s Nizozemským národním baletem, se kterým chtěla spolupracovat už delší čas. A podle všeho ji přivítali s otevřenou náručí. „Přichází k nám za velmi smutných okolností. Na druhou stranu je nám ctí, že se k souboru připojila,“ uvedl dle BBC ředitel souboru Ted Brandsen.

Ve Velkém divadle Olga není jediná, kdo se vyjádřil proti současnému dění na Ukrajině. Nesouhlas vyjádřil i bývalý tanečník Alexej Ratmenský (53), který na Ukrajině vyrostl. „Putin musí tuto válku okamžitě zastavit,“ napsal a také sdílí protiválečná vyjádření dalších z ruských tanečníků.

Video: Děti diktátorů: Nadané Putinovy dcery a jedna nemanželská hvězda Instagramu 

Video
Video se připravuje ...

Děti diktátorů: Nadané Putinovy dcery a jedna nemanželská hvězda Instagramu Videohub

Fotogalerie
11 fotografií