Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Putinův kámoš Medvedčuk smutní: Zabavili mu jachtu za 4,4 miliardy!

Autor: VaB - 
18. března 2022
05:00

Obrovské sankce uvalené na ruské oligarchy a jejich spojence jim nesmírně komplikují život v luxusu. Ukrajinský opoziční poslanec Viktor Medvedčuk, který je známý proruským postojem, přišel o svou obrovskou jachtu za více než 4 miliardy korun. Zabavit se ji podařilo v Chorvatsku.

Sankce, sankce a zase sankce. Celý svět se kvůli ruskému útoku na Ukrajinu rozhodl, že oligarchům z Východu udělá ze života peklo. Nejvíce trpí zejména ti, kteří se paktují s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Jelikož uvalené sankce platí celosvětově, tak se policisté a úřady pokouší zabavit jejich majetek. Nejčastěji jde právě o jachty za miliardy, se kterými plují po zeměkouli. Dalším z řady oligarchů, který přišel o svou jachtu, je politik Viktor Medvedčuk.

Jeho jachta byla podle The Kyiv Independent zabavena ve středu v Chorvatsku. Šéf proruské opoziční strany Pro život tak přišel o své 92,5 metru dlouhé plavidlo. Podle portálu SuperyachtFan má Royal Romance hodnotu více než 4,4 miliardy korun.

Jachta byla postavena v Norsku jednou tamní společností, která se stavbou lodí zabývá. Svému majiteli byla předána v červenci roku 2015, kompletní generální opravou pak prošla před dvěma lety. Celkem se na ni vejde 14 hostů, kteří se vejdou do sedmi kajut. Posádka čítá 22 členů. 

Na lodi je dvanáct metrů dlouhý a čtyři metry široký bazén, který ústí v miniaturní vodopád. Loď kotvila podle výše zmíněného webu v přístavu Rijeka. V něm se nachází i několik dalších ruských lodí, což mělo vyústit během aktuální světové situace v sérii výhrůžek vůči jejich posádkám. Policie musela místo začít více hlídat, píše list Novi. Šéf opoziční strany je podle médií v současné době na útěku a má se skrývat na neznámém místě v Kyjevě.

Problém má i další majitel jachty a ruský oligarcha Vladimir Strzhalkovsky. Jeho loď uvízla v Norsku ne kvůli tomu, že by na něj byla uvalena sankce, ale kvůli tomu, že mu nechtějí prodat palivo. Jeho 68metrová loď Ragnar má na své palubě třeba i heliport pro přistání vrtulníku a prodírat se může i tlustým ledem jako ledoborec. Strzhalkovsky je mimochodem i bývalý důstojník ruské sovětské tajné služby KGB, sloužil i se současným prezidentem Putinem v Petrohradu.

18:36
Dnes

Unijní lídři si podle premiéra Petra Fialy (ODS) uvědomují, že vliv Ruska v EU je prokazatelný a že je potřeba mít se na pozoru. Řekl to po summitu v Bruselu.

18:15
Dnes

Polská policie ve středu zadržela muže, který je podezřelý, že se ruské vojenské rozvědce GRU snažil pomoci s případným atentátem na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Dnes o tom na svých internetových stránkách informovala polská prokuratura. Hrozí mu až osm let vězení.

Podle vyšetřovatelů Pawel K. dal najevo, že je ochotný spolupracovat s GRU, a navazoval kontakty s ruskými občany, kteří jsou „bezprostředně zapojení do války na Ukrajině“. Polská prokuratura uvedla, že mezi jeho úkoly patřilo sbírat informace o zabezpečení vojenského letiště Rzeszów-Jasionka na jihovýchodě Polska a předávat je GRU. To prý mělo Rusům pomoci při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Zelenského.

17:35
Dnes

Na sedm let poslal ruský soud do vězení někdejšího generálního ředitele a hlavního konstruktéra Podniku pro výzkum a vývoj hypersonických systémů (NIPGS) Alexandra Kuranova, kterého uznal vinným z vlastizrady. Nyní šestasedmdesátiletý vědec čelil obvinění, že předal cizinci informace obsahující státní tajemství o vývoji hypersonických technologií.

Ruská tajná služba FSB zadržela Kuranova v roce 2021, kdy stál v čele petrohradského NIPGS, kde se podle Reuters podílel na vývoji nové verze hypersonického letounu Ajax ze sovětských dob.

Soud případ projednával za zavřenými dveřmi, což je v Rusku obvyklá praxe, pokud jde o obžalobu z vlastizrady nebo špionáže. Z dnešních informací není jasné, zda je rozsudek pravomocný, ani stanovisko samotného Kuranova. Soud mu kromě sedmiletého vězení v trestanecké kolonii s přísným režimem uložil také pokutu ve výši 100.000 rublů (přes 25.000 korun).

Zobrazit celý online

Video  Blesk Podcast: 3 týdny války na Ukrajině. Odborník odhalil Putinův poslední krvavý manévr  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa