Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ochrání před svícením a nanoroboty? Předražené „antivax“ vitamíny zarazily i inspekci

Autor: Markéta Mikešová - 
17. července 2021
05:00

Nejdříve se snažili vydělat na dezinfekcích, pak rouškách a respirátorech a teď „frčí“ vakcíny. Šmejdi nikdy nespí, vždy si najdou způsob, jak zneužít aktuální témata ve společnosti, přičemž posledním hitem v této oblasti jsou vitamínové doplňky, které mají údajně ochránit před účinky mRNA vakcín proti covidu. Prodává je nedodělaný ruský web, jsou předražené, odkazují na neexistující studie a tvrdí něco, co nikdy nemůžou splnit. České úřady už stránku vyšetřují.

V Česku existuje řada lidí, kteří se k očkování proti covidu staví negativně, ale možná nastala situace, že se například kvůli práci museli nechat naočkovat. A nejsou z toho šťastní. Na ně zřejmě cílí „neutralizační sada pro mRNA vakcíny“, což je série potravinových doplňků, které prodává zvláštně vytvořený eshop Zdraví od Slovanů.  

Jde o balení pěti vitamínů, o kterých prodejce tvrdí, že „dokážou tělo detoxikovat, stabilizovat a očistit od toxických složek“, jež mají mRNA vakcíny obsahovat. Žádné zdroje pro svá tvrzení neuvádí, informace jsou psané lámavou češtinou, takže je zřejmé, že věty byly přeloženy strojově, zřejmě z ruštiny nebo jiného podobného jazyka, protože část webu je v azbuce, k čemuž se ještě dostaneme.

V účincích doplňků je mimo jiné popsáno, že neutralizační sada chrání před „hydrogely, luciferázou a nanoboty“ údajně obsaženými v mRNA vakcínách. Naprosto abstraktní pojmy, navíc nepravdivé – tyto vakcíny neobsahují nic kromě aktivní látky (nukleová kyselina, v podstatě jen genetická informace viru), cukru, sterilní vody, tuků běžně se vyskytujících v našem organismu a tlumivého roztoku (soli, slabé kyseliny a stabilizátory kyselosti). I obyčejná sušenka má složitější chemické složení, jak vysvětlilo například slovenské ministerstvo zdravotnictví.

Hydrogel obsažený není, ačkoliv je to přístup, který se u mRNA vakcín zkoumá. Navíc hydrogel sám o sobě je jen zvlhčující substance. Očkovací látky od Moderny a Pfizer/BioNtech nepoužívají ani adjuvans ve formě hlinitých solí, které jsou nejčastěji dávány do souvislosti s potenciálními nanoboty. „Abych spojil nanočástice, řekněte banálního hydroxidu hlinitého, který se používá od 30. – 40. let minulého století, a k tomu připojil nanoroboty, to mně nedává vůbec smysl, a samotného, pokud si to vůbec někdo dokáže představit, by mě zajímalo, na jakém vědeckém principu by toto chtěl zrealizovat,“ konstatoval vakcinolog Marek Petráš z Ústavu epidemiologie a biostatistiky.

Co se týče luciferázy, to je název pro jev, při kterém některé organismy svítí, třeba světlušky. Prodejce zřejmě předpokládá, že někdo po aplikaci mRNA vakcín doslova vyzařuje světlo, ale ne, opravdu nikomu nehrozí, že po očkování začne svítit a není to třeba ani neutralizovat.

Není ani jasné, jak by toho měly zmíněné vitamíny docílit. Je to pětice skoro-běžných potravinových doplňků – zinek, jód, kvercetin, PQQ (pyrrolochinolinchinon, obsahuje ho třeba kiwi nebo špenát) a antioxidant C60, uhlík, jehož použití v lékařství se teprve zkoumá. Dohromady je vše prodáváno za 3 150 korun, přitom když byste koupili jednotlivé lahvičky samostatně, dostanete se na méně jak poloviční částku. E-shop navíc v popisu mluví o balení antioxidantu C60, ale na obrázku místo toho ukazuje koenzym Q10.

Nechybí kontroverzní Isoprinosine

Zdraví od Slovanů nabízí na svém webu i další alternativní léčebné prostředky proti covidu. Lze nalézt například léčivo Eloprine, polskou verzi Isoprinosinu, obojí má aktivní látku inosinum pranobexum. Polskou proto, že v Česku je Isopronosin pouze na předpis.

O tom, zda proti koronaviru léčivo skutečně účinkuje, se od začátku pandemie vedou odborné spory, lékaři jej v některých případech používali, ale spíše proto, že nic jiného dlouho neměli. Jednoznačné důkazy a studie pro podporu Isoprinosinu proti covidu neexistují.

„Je to lék, který ovlivňuje imunitní systém, v principu se používá k jiným indikacím. Je možné ho využít k léčbě tohoto onemocnění, jak plyne z jeho farmakodynamických vlastností, protože může mít v určité fázi toho onemocnění posilující vliv na imunitní odpověď. Na druhou stranu je to právě imunitní odpověď, která vlastně na konci ničí jednotlivé orgány, třeba plíce, a postupně...,“ komentoval Isoprinosine v době svého úřadování exministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Inspekce: Léčebné tvrzení v rozporu s nařízením EU

Jinak ale příliš informací obchod neobsahuje. Půlku záložek má v azbuce, kontaktní osobou je žena z Kazachstánu, žádných obchodních podmínek se nakupující nedohledají. Pokud máte na počítači nainstalovaný antivirus, tak si eshop ani dost možná nezobrazíte, jelikož některé programy před ním varují. „Stránka se pokouší z návštěvníků získat osobní a citlivé informace, jako jsou přihlašovací údaje, čísla bankovních karet atp.,“ uvádí například jeden z antivirů s tím, že se prodejce může snažit o phishing.

Výhrady má i Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která v Česku kontrolu nad potravinovými doplňky provádí. „SZPI v současnosti řeší podezření na porušení právních předpisů u jiného výrobku nabízeného na této doméně,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. „Předmětný eshop rovněž ve svém stavu k dnešnímu dni porušuje právní předpisy tím, že nemá zveřejněny obchodní podmínky,“ dodal.

Co se týče samotné sady vitamínů, ta skutečně tvrdí něco, co nemůže. „V rámci informací o potravině prodejce na webu mj. uvedl, že „Balení obsahuje sadu 5 ks látek určených k podpoře zmírnění poškození mRNA vakcínami…“  a další informace, které lze s velkou pravděpodobností označit za tzv. léčebné tvrzení v rozporu s článkem 7 nařízení (EU) č. 1169/2011, které není možné uvádět u potravin, tedy i doplňků stravy,“ popsal Kopřiva.

user ( 17. července 2021 07:07 )

Je naprosto v pořádku a navíc v zájmu většinové populace, aby cílová skupina kupujících tyto produkty kupovala.
Jinak nebude z čeho platit předvolební kampaň Volného a SPD. Je jasné, že pouze lidé chráněni touto látkou se bez obav můžou postavit čela voličů ujecenych pomatencu vyhlizejicich světlé zítřky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa