Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Do baru či kina jen očkovaní. Řekové chystají novinku, povinně na vakcínu půjdou zdravotníci

Autor: ČTK - 
12. července 2021
22:15

Do vnitřních prostor barů, kin a jiných zábavních podniků budou v Řecku smět od pátku do konce srpna pouze lidé naočkovaní proti covidu-19. Oznámil to dnes řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Země také zavede povinné očkování pro ošetřovatele a zdravotníky, informovala agentura AFP.

„Země se znovu nezastaví kvůli chování některých lidí,“ uvedl řecký premiér Mitsotakis v televizním projevu. Podle něj není v nebezpečí Řecko, ale Řekové, kteří se nechtějí nechat naočkovat.

Vláda také zavede od poloviny srpna povinnost očkování proti covidu-19 pro ošetřovatele v domech pro seniory. Od 1. září se povinnost rozšíří na zdravotníky ve státních a soukromých zdravotnických zařízeních. Ošetřovatelům a zdravotníkům, kteří se nenechají naočkovat, hrozí nucené neplacené volno.

Vláda chce těmito kroky přimět Řeky, aby se nechali proti covidu-19 očkovat. Ze zhruba 11 milionů obyvatel mají dokončené očkování přibližně 4,3 milionu lidí. Podle ministerstva zdravotnictví se nyní daří očkovat za jeden den zhruba 90.000 osob. Od úterý země začne očkovat i osoby ve věku 15 až 17 let.

Řecko, podobně jako některé další státy v jižní Evropě, zaznamenává v posledních týdnech růst výskytu koronaviru. Úřady dnes oznámily, že během předchozích 24 hodin bylo odhaleno 2100 případů nákazy. Před týdnem to bylo zhruba 800. Od začátku epidemie se nákaza koronavirem prokázala u přibližně 441.000 lidí a v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo 12.800 osob.

Video  Veronika žije v Turecku devět let, manželovi zachutnalo české pivo.  - Blesk - Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jirik-ta ( 13. července 2021 05:02 )

očkujte se

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa