Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno, déšť 19°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dovolenkový ráj Čechů přitvrzuje: Noční zákaz vycházení i zavřené diskotéky ve Španělsku

Autor: ČTK - 
13. července 2021
13:23

Španělský region Valencie zavádí v oblastech s nejhorší epidemickou situací opět zákaz nočního vycházení a omezení shromažďování na maximálně deset osob. Kvůli rychlému šíření koronaviru SARS-CoV-2 chystá dočasně omezit shromažďování i Katalánsko a noční zákaz vycházení připravují i na Kanárských ostrovech. Naproti tomu madridský region nové restrikce vyloučil a spoléhá podobně jako španělská vláda na rychlejší očkování. Španělsko je sice v dokončeném očkování proti covidu-19 u dospělých třetí v EU, koronavirus se tam ale šíří zejména mezi mladými, u nichž je proočkovanost malá.

Podle Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) je Španělsko v dokončeném očkování proti covidu-19 u dospělé populace v přepočtu na obyvatele (50 procent) třetí v EU po Maltě (79 procent) a Maďarsku (63 procent), napsal v úterý deník El País. Počty nových nákaz se ale ve Španělsku za poslední týden zvýšily o 80 procent, měřeno ukazatelem nové nákazy na sto tisíc obyvatel za dva týdny. V pondělí tento ukazatel činil 368 případů a v případě mladších 30 let je to kolem 800 nových případů na 100 000 obyvatel za dva týdny, u Katalánska činí tento údaj u mladších 30 let dokonce na 2000 případů.

Hlavní španělský epidemiolog Fernando Simón v pondělí připustil, že nové případy budou v příštích dnech dále růst. Nicméně dodal, že „rychlost nárůstu případů se zpomaluje“. Nárůsty nových nákaz na rozdíl od dřívější vlny ve Španělsku nezatěžují nemocnice, protože většina nákaz u mladých je asymptomatická či má u nich nemoc jen mírný průběh. Rostoucí počty nakažených jsou ale náporem na zdravotnická střediska.

Často se objevuje zkrácení otevírací doby

Některé španělské regiony zavádějí nová opatření. Pro noční zákaz vycházení či omezení shromažďování ale potřebují souhlas nejvyšších regionálních soudů, jelikož v zemi už neplatí nouzový stav, který skončil 9. května. V regionu Valencie tento týden soud už potvrdil zákaz vycházení ve 32 obcích od jedné do šesti ráno a omezení shromažďování na deset osob, obojí má platit dva týdny.

Také katalánská vláda rozhodla omezit shromažďování na deset osob a zkrátit otevírací dobu restaurací na maximálně do půl jedné v noci. Opatření vstoupí v platnost po potvrzení katalánským nejvyšším soudem. Už minulý týden se v Katalánsku na dva týdny zavřely vnitřní prostory nočních barů a diskoték. Také na Kanárských ostrovech čeká tamní vláda na potvrzení od místního nejvyššího soudu, aby mohla znovu zavést noční zákaz vycházení.

Omezení noční zábavy kvůli epidemické situaci platí i v některých dalších španělských regionech, většinou jde o zkrácení otevírací doby například do jedné či dvou hodin ráno.

MAMKA2316 ( 13. července 2021 17:00 )

Dovolenkový ráj to byl do roku 2005 pak už to šlo hodně s kopce !!§Večer jste se už necítil bezpečně .To už připlouvali lodě s uprchlíky no raději mlčet .

sasajebefofryzkopce ( 13. července 2021 13:38 )

Chachá

Ať je ani nepouští zpět domů

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa