Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

AstraZeneca „zašila“ před EU 29 milionů vakcín. „Nebudeme užitečným idiotem,“ zuří Brusel

Autor: sova, ČTK - 
24. března 2021
15:50

Inspekce provedená Evropskou unií odhalila 29 milionů dávek vakcíny společnosti AstraZeneca v Itálii. Podle úřadů byly očkovací látky připraveny k exportu mimo blok zemí sedmadvacítky, což je v rozporu s rozhodnutím Bruselu zakázat vývoz vakcín ven z EU. Píše o tom deník Financial Times. Země evropského bloku se potýkají zvláště s výpadky dodávek firmy AstraZeneca, která v prvním čtvrtletí doručí jen zhruba třetinu z původně slíbených více než 90 milionů dávek.

Tento víkend skutečně proběhla inspekce v továrně v Anagni, kde bylo nalezeno 29 milionů dávek vakcíny AstraZeneca. Kam očkovací látky směřovaly, musí být vyjasněno,“ potvrdil Brusel.

Závod v Anagni ve střední Itálii provozuje americká společnost Catalent, která látky potřebné k výrobě vakcíny nakupuje od dodavatelů AstraZenecy a používá je k výrobě očkovacích dávek.

Brusel: Evropa nechce být užitečným idiotem

Francie a další členské státy tak dávají najevo nespokojenost s tím, že továrny po celé Evropě vyvážejí miliony dávek na zahraniční trhy, zatímco samotná Evropská unie žádné dávky z jiných zemí neobdržela.

„Evropa v tom všem nechce být užitečným idiotem,“ uvedl francouzský úředník obeznámený se situací a podotkl, že Evropská unie se nesnaží konkurovat v očkovací strategii průbojnější Velké Británii, ale spíše zajistit, aby AstraZeneca splnila své závazky vůči Bruselu. Firma totiž opakovaně snížila počty vakcín, které v brzké době do kontinentální Evropy hodlá dodat.

Italská vláda uvedla, že byla v sobotu požádána Evropskou komisí o „ověření“ některých šarží vakcín v závodě v Anagni. Během víkendu na místě pracovaly složky italské policie. „Bylo zjištěno, že kontrolované dávky jsou určeny k dodávce do Belgie,“ uvádí se v prohlášení.

Že jsou šarže v pořádku, později potvrdil i zástupce společnosti Catalent Mario Gargiulo.

Dodávka do Austrálie byla zamítnuta

Zvláště kvůli neúspěšnému dohadování s britsko-švédskou společností přišel Brusel s původní variantou exportních kontrol vakcín vyrobených v unijních zemích.

EU se však dosud snažila sahat k zákazům jen výjimečně a pokoušela se urychlit dodávky vakcín jinými cestami. Od konce ledna schválila 380 žádostí o vývoz vakcín, zamítla pouze export 250 000 dávek AstraZenecy z Itálie do Austrálie.

Naše členské země se potýkají s třetí vlnou pandemie a ne všechny firmy plní své závazky,“ konstatovala ve středu von der Leyenová. Ze všech ekonomicky silných částí světa přitom podle ní pouze EU stále ve velkém vyváží vakcíny do desítek států. „Ale otevřené cesty by měly vést oběma směry,“ dodala šéfka unijní exekutivy.

Situace neprospívá vztahům EU s Británií

Z přibližně 43 milionů dávek, jejichž export od konce ledna EU schválila, jich téměř 11 milionů zamířilo do Británie. Země, která je v očkování výrazně napřed, však do EU žádné vakcíny nevyvezla.

Pokud by unie začala sahat k zákazům vývozu do Británie, může to dále zkomplikovat již tak složité vztahy, které evropský blok se svou bývalou členskou zemí má. Britští vládní politici předem vyzývali unii, aby si omezení rozmyslela. Obě strany zároveň řeší, zda by mohly spor vyřešit jinak. Londýn však zatím odmítal poskytnout EU některé z vakcín, které má podle jeho smluv AstraZeneca doručit do Británie ze závodů v Belgii či Nizozemsku.

Video  Očkování AstraZenecou se obnoví, je přesvědčen vakcinolog. Kdo by měl ale s očkováním počkat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Andrejko Bures ( 24. března 2021 21:13 )




Oxford/AstraZeneca: 1.78 eur (46,75 korun)
Johnson & Johnson: 8,50 dollarů (182,89 korun)
Sanofi/GSK: 7,56 eur (198,52 korun)
Pfizer/BioNTech: 12 eur (315 korun)
CureVac: 10 eur (262,50 korun)
Moderna: 18 dolarů (387,17 korun)

Sputnik cca $10.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa