Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Den D pro AstraZenecu: Experti rozhodnou, jak dál. Vakcíny se zastala WHO

Autor: ČTK - 
18. března 2021
12:35

Bezpečnostní komise Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) dnes na mimořádné schůzi rozhodne o dalším postoji k vakcíně britsko-švédské společnosti AstraZeneca proti covidu-19. Tento týden několik členských zemí Evropské unie preventivně pozastavilo používání této vakcíny kvůli obavám z možného závažného nežádoucího účinku v podobě krevních sraženin a vyčkává na stanovisko EMA. Vakcíny se zastala WHO: Její přínosy převažují nad jejími možnými riziky, měla by se proto k očkování používat i nadále, vzkázala.

Jako první pozastavilo používání přípravku Dánsko, kde jedna žena po naočkování zemřela. V pondělí ke stejnému kroku přistoupilo Německo, záhy následované Francií, Španělskem nebo Itálií. Česko dosud podávání vakcíny od firmy AstraZeneca nepřerušilo, stejný postup zvolila i Británie, která tuto vakcínu obhajuje.

V současnosti nic nenaznačuje, že by vakcína od společnosti AstraZeneca způsobovala krvácení či krevní sraženiny, uvedla dříve šéfka EMA Emer Cookeová. Přínos očkování touto vakcínou podle ní stále převažuje nad možnými riziky.

EMA v tuto chvíli studuje jednotlivé případy závažných nežádoucích účinků, výsledky sdělí dnes. EMA průběžně zkoumá případy nahlášených vedlejších účinků i u dalších již schválených vakcín.

Agentura doporučila používání vakcíny AstraZeneca koncem ledna po takzvaném průběžném hodnocení. Podobně jako u ostatních schválených očkovacích látek proto musí výrobce průběžně v dalších letech dodávat nová data umožňující podrobnější hodnocení její efektivity.

Vakcíny se zastala i WHO

„V současnosti převažují přínosy (vakcíny) AstraZenecy nad riziky a její užívání by mělo pokračovat, aby zachraňovala životy,“ řekl šéf evropské pobočky WHO Hans Kluge novinářům. Reagoval tím na rozhodnutí řady zemí EU preventivně pozastavit používání tohoto britsko-švédského očkovacího preparátu. Důvodem kroku byly informace o několika případech úmrtí v důsledku krevních sraženin u očkovaných osob, přímá souvislost s očkováním prokázána zatím nebyla.

„Při vakcinačních kampaních je běžné upozorňovat na možné nežádoucí účinky. To nezbytně neznamená, že tyto události souvisejí s očkováním,“ dodal Kluge s tím, že ani WHO si dosud není žádné takovéto souvislosti vědoma. Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) by měla své závěry o vakcíně zveřejnit dnes odpoledne.

Kluge dále uvedl, že současná situace je nejnaléhavější v regionu, který byl úspěšný v boji proti nákaze v prvních šesti měsících roku 2020. „Je to střední Evropa, Balkán a pobaltské státy, kde incidence, počet lidí v nemocnicích a úmrtí jsou jedny z nejvyšších na světě,“ řekl představitel WHO s tím, že zrychlování šíření nákazy se nyní přesouvá směrem na východ.

Video  Očkování AstraZenecou se obnoví, je přesvědčený vakcinolog. Kdo by měl ale s očkováním počkat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 18. března 2021 12:10 )

bude tam vliv nacionalismu, AstraZeneca je pro Brity britská vakcína, ve Velké Británii lidé odmítali Pfizer, tak ty data nebudou úplně OK

miro 49 ( 18. března 2021 12:04 )

Byl by takový problém srovnat procentní výskyt potíží u osob srovnatelného věku které byly očkovány vakcínou Astra Zeneca, s jinou vakcínou a lidí zcela neočkovaných ? Možná ne, ale to by někdo musel pohnout zadkem z pohodlného křesla. Není problém spíše v tom, že Británie už není členem EU ?

Covid_19 ( 18. března 2021 11:35 )

Rusové dodali Maďarsku i Srbsku jen zlomek dohodnuté dodávky, Čína dodává spolehlivěji, ale doma očkuje jen občany 18-59, proto Čína koupili licenci na západní vakcínu od BionTech ( vyrábí ji hlavně Pfizer)

snehulak ( 18. března 2021 11:27 )

On by to byl těžký prů*er, kdyby jí dali stopku. To už by fakt asi museli začít škemrat v Rusku, nebo v Číně. A to se přece nesmí.

Covid_19 ( 18. března 2021 10:22 )

chybně vyhodnocují data, u nás ani žádná pořádná nemáme. Protilátky může mít i mladý člověk, který projde nákazou, ale protože se testy na protilátky nedělaly před očkováním, nejsou žádná data

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa