Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přehledně: Kdo má v ČR nově nárok na vakcínu? Rozhodne tabulka diagnóz a chronických nemocí

  • Autor: Kateřina Baranová,ČTK - 
    Aktualizováno -
    25. 3. 2021
    10:05
    24. 3. 2021
    11:33

    Je to důležitá zpráva pro statisíce Čechů. Nová vlna registrací na očkování je tu. Kdo má nově přednost? Rozhoduje tabulka diagnóz a chronických nemocí. Na cestě do Česka je přitom 2 207 030 dávek vakcín proti nemoci covid-19, dorazí do konce dubna. Šanci na očkování od středy dostali i lidé s chronickým onemocněním, věk přitom nehraje roli. K registraci je ale třeba speciální kód. Kolik lidí se již stihlo zaregistrovat a kolik má termín?

  • 1.Registrace zahájena DNES

    Lidé s chronickým onemocněním se mohou od středy hlásit na očkování prostřednictvím tohoto formuláře. Unikátní kód od lékaře má omezenou platnost do 30. dubna 2021.

    Kód je určen pouze pacientovi a je zakázané jej předávat nebo sdělovat jakékoli jiné osobě,“ upozornilo ministerstvo zdravotnictví. Na očkovacím místě bude třeba doložit zdravotní stav lékařskou zprávou.

    Podrobný seznam diagnóz, které mají nárok na přednostní očkování, zveřejnilo ministerstvo na webu pacientských organizací.

    K očkování proti covidu se první den registrovalo přes 23.000 chronických pacientů pod 70 let. Termín vakcinace už má zhruba 1450 z nich.

  • 2.U praktika bez kódu

    Pokud se chronicky nemocní pacienti neregistrují přes centrální rezervační systém, mohou se nechat očkovat u svých praktických lékařů. Ti se zapojí postupně v závislosti na dostupnosti vakcín. Závažnost rizikových faktorů u svého pacienta vyhodnotí sami, nebudou potřebovat unikátní kód od specialisty.

    Podle průzkumu společnosti Ipsos pro Asociaci inovativního farmaceutického průmyslu bude 97 procent ambulantních specialistů svým pacientům očkování doporučovat. Pacienti se podle průzkumu na očkování často ptají. „Nejčastěji se pacienti ptají na to, zda je pro ně, s ohledem na jejich zdravotní stav, vhodné,“ uvedl k tomu Jakub Malý, ředitel agentury Ipsos. Zajímá je také bezpečnost očkovacích látek, jejich nežádoucí účinky a vliv očkování na jimi dlouhodobě užívané léky.

    Video  Blatný čelil kvůli ruskému Sputniku zlobě komunistů: Dokud budu ministr, budu si stát za svým, vzkázal  - PSP ČR
    Video se připravuje ...

  • 3.Jak se dostat na „čekačku“?

    Ošetřující specialista, například diabetolog, kardiolog či onkolog, záleží na nemoci, s níž se pacient dlouhodobě léčí, posoudí zdravotní stav pacienta. A pokud vyhoví tabulkám, které zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, vydá pro něj unikátní kód k registraci.

    Podle předsedy Sdružení ambulantních specialistů Zorjana Jojka odbornosti a diagnózy by se měly ještě doplňovat, přislíbilo to ministerstvo, řekl ČTK. V současné době kódy mohou dávat lékaři z 15 odborností.

    „Je něco jiného, když vybíráte z lidí nad 80 nebo i nad 70 let, kde je větší nemocnost. Ale když jdete do mladších ročníků, kde je velké procento zdravých, tam je selekce potřeba,“ uvedl Jojko. Vítá proto, že chroničtí pacienti dostali přednost před mladšími věkovými skupinami, které by se měly začít hlásit po Velikonocích.

    „Obracejí se na nás odbornosti, které tam nejsou, a pacienti s diagnózami, které tam nejsou,“ dodal Jojko.

    Video  Očkování AstraZenecou se obnoví, je přesvědčený vakcinolog. Kdo by měl ale s očkováním počkat?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 4.Kdy přijdou na řadu?

    „Podobně jako v jiných státech i v České republice proběhne očkování chronických pacientů ve dvou fázích. Nejdříve budou očkováni ti, kteří jsou onemocněním covid-19 s ohledem na svůj zdravotní stav nejvíce ohroženi a jsou nejčastěji hospitalizováni s těžkým průběhem nemoci na JIP a ARO odděleních nemocnic,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný (50, za ANO).

    Přednost tak budou mít například diabetici, pacienti s rakovinou nebo se závažnou nemocí srdce, plic, ledvin a jater.

    Blatný se k této fázi očkování vyjádřil i ve středu v podvečer ve Sněmovně. „Byla spuštěna registrace chronických pacientů i mimo ty dříve možné případy, to znamená i mimo své praktické lékaře a dispenzarizační zdravotnická zařízení, to znamená nemocnice, takže dnes o půlnoci je možné registrovat i chronické pacienty pomocí kódů, které dostanou od svých ambulantních specialistů. Když jste například člověk s těžkým srdečním postižením, zavoláte svému kardiologovi, který vás vyhodnotí jako člověka s vysokým rizikem pro onemocnění koronavirem a jeho komplikací, dá vám kód a bez ohledu na to, kolik je vám let, se zaregistrujte,“ popsal.

  • 5.Pak se dostane na další...

    Po daných skupinách lidí s přesně popsaným chronickým onemocněním (dle tabulky) se dostane i na chronické pacienty s tzv. nižší prioritou. „S vyšší dostupností očkovací látky se pak možnost registrace otevře dalším skupinám,“ upřesnil Blatný.

    Jde o tyto skupiny:

    • vrozený nebo získaný kognitivní deficit, vývojová porucha chování nebo porucha mobility, která významně ovlivňuje schopnost pochopit a/nebo dodržovat nastavená protiepidemická opatření, např. nošení roušky, dodržování 2m rozestupů apod.
    • vzácné genetické onemocnění se zvýšeným rizikem závažného průběhu onemocnění covid-19
    • léčba nebo onemocnění závažně oslabující imunitní systém (pacient je v péči specializované ambulance)
    • osoba pravidelně a dlouhodobě pečující o osobu z jedné z výše uvedených kategorií

    Kdo má přednost na očkování: Rozhodne tabulka diagnóz a chronických nemocí Kdo má přednost na očkování: Rozhodne tabulka diagnóz a chronických nemocí | Infografika Blesku

     

mmmate ( 25. března 2021 21:10 )

No asi jak kde ,u nás určitě né

kedris ( 25. března 2021 03:17 )

BUREŠ je služebník satana a celá jeho vláda, za čím je sex a peníze, je satan a temnota, příklad?
používaní dna lidských plodů ve vakcínach je ZVĚRSTVO A ZVRHLOST..za to budete prokleti...

kedris ( 25. března 2021 03:15 )

PODVOD NA DRUHOU PCR testy jsou chybové..veřejné přiznání zde:
Stalo sa tak okolo 20. Januára 2021. To znamená, že „chyba“ sa používala pri PCR testovaní prakticky presne rok. Pritom, odborná verejnosť znalá týchto laboratórnych testov na to upozorňovala už dávno. Viď napríklad tento môl blog, ale aj blogy ďalšie, stačí hľadať meno pána ktorý ten podvod vymyslel, Dr. Christian Drosten, medicínsky poradca Merkelovej ohľadne Corony. Pointa celého podvodu je v tom, aby som to zrekapituloval, že počet opakovaní pri PCR testoch na tento účel má byť 25-30. Dr. Drosten a ostatní členovia mafie okolo neho, včítane Billa Gatesa (hlavný poradca Merkelovej ohľadne Corony), v Januári 2020 vydali odporúčanie, že sa má vykonať 45 cyklov. Pritom ľudia znalí tohto testu upozorňovali, že pri tomto počte si „PCR test vymýšľa“, t.j. hlási nájdený vírus ktorý tam nie je.

brano34 ( 24. března 2021 22:18 )

Hlavně se ve snaze žít věčně nepředávkovat!

zirioges ( 24. března 2021 20:29 )

Síla promyšlené Chřipko-Covidové epidemie se tímto bulvárním článkem vytrácí
Vláda nasekala astronomické dluhy, které jí spřízněná média pomůžou splácet

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa