Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lhůta po prodělaném covidu se zvýší z 90 na 180 dní? Chystanou změnu provází nejasnosti

Autor: Jakub Veinlich - 
19. května 2021
05:00

Covidová pravidla se mají opět změnit. Nově by měli být lidé v ochranné lhůtě až 180 dní po prodělání nákazy. O 90 dnů déle, než tomu bylo doposud. Jenže to má háček. Ministr Petr Arenberger vše sice již ohlásil, ale dle informací Blesk Zpráv (zatím) nedojednal. Ministerstvo vedle toho také uvažuje o prodloužení platnosti PCR testů.

Až doteď se mělo za to, že proti nákaze covid-19 je chráněný člověk, který prodělal onemocnění před méně než 90 dny. Doba ale postoupila, nově by se měla tato lhůta zvýšit až na celý půlrok.

Po tuto dobu by také nebylo možné se nechat očkovat. „Studie ukazuje, že i po půl roce protilátky a buněčná imunita po prodělání onemocnění člověka významně chrání, takže určitě je dobré toho využít,“ řekl v polovině května ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

„Drtivá většina lidí si zachovává protilátky po dobu nejméně šesti měsíců po nakažení koronavirem,“ uvedla Naomi Allen, profesorka a hlavní vědecká pracovnice britské biobanky, kde chování protilátek zkoumali.

Video  Přeočkování Čechů proti covidu: Bude nutné po roce, roce a půl, míní Arenberger. A zmínil obavy z mutací i očkování 40+.  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Česko by tak chtělo následovat Německo, které už lhůtu prodloužilo. Změna by se podle Arenbergera měla projevit nejpozději v době, kdy bude pro veřejnost dostupný evropský covid pas - zhruba na začátku června.

Ministerstvo: Možná, uvidíme, jednáme

Jenže jak zjistily Blesk Zprávy, ministr zdravotnictví sice vyhlásil možnost nového opatření, zatím ale nemá stále nic dojednaného a neví se, kdy by vůbec mělo začít platit.

„Musí se na tom shodnout ještě klinická skupina. Takže se o tom stále jedná,“ reagovala pro Blesk Zprávy mluvčí ministerstva Jana Schillerová.

V praxi tedy není zatím ani jasné, koho všeho by se prodloužení lhůty týkalo, případně jestli by se dotýkalo i těch, kteří měli covid právě před necelým půl rokem.

„Prodloužení lhůty po prodělaném onemocnění covid-19 by mohlo být jakýmsi benefitem pro ty, kteří se chtějí očkovat, ale čekají na termín vakcinace. Covid pas totiž počítá s lhůtou 90 dnů,“ dodala mluvčí ministra Arenbergera.

Volnou cestou na zahrádky restaurací, v budoucnu například do divadel, na koncerty i další akce, které znamenají postupný návrat k normálu, by pak mělo být také 14 dní od druhé očkovací dávky, případně také negativní test. Ministerstvo zdravotnictví navíc uvažuje, že by platnost PCR testu byla nově 14 dní.

„Uvažujeme, že platnost PCR testu pro preventivní testování bude 14 dní,“ uvedl ministr. Novinky v opatřeních se řeší především proto, aby bylo lehčí cestování alespoň v rámci Evropy.

Video  Tisková konference ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (7. 5. 2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Covid_19 ( 19. května 2021 21:10 )

vládní nemehla vypouští zmatená prohlášení, tak bude platit 90 nebo 180 dnů? 90 dnů nyní končí spoustě lidí, kteří prodělali koronavirus v zimě, mají se očkovat nebo jim uznají těch 180 dnů? Dnes je to docela důležitá informace, nejspíš s tím počkají až do podzimu....

frantacizek ( 19. května 2021 12:46 )

ale zase řada je má tak vysoké, že se jim očkování nedoporučuje naopak - viz. jsem četl včera s tímhle argumentem Láďu Vízka - bývalého fotbalistu. čiže ano, zjistit stav protilátek, dát o tom zprávu na papír a takto dotyčný musí chodit, ale nemůže být diskriminován nikým, protože mu lékař nedoporučil se oočkovat ještě díky stavu protilátek, aby nemohl do hospy, na kult. akci nebo nedejbože na dovolenou. To je nesmyslem. Obecně je nesmysl vše, pokud každá země EU + USA, Británie budou mít proočkováno 80% lidí, nemají se pak čeho bát - ani Sověta se Sputnikem v těle nebo Číňana s tím jedem ze Sinopharmu, popř. Inda. Takový Pfizer, kterého EU objednala nyní nejvíce a už prakticky jen ten na další období, ten by měl ochránit i proti té indické mutaci, ty nové šarže dělané už na britskou a další mutace, které sem přijdou..bude fungovat už kolektivní imunita zkrátka. Proto říkám, že by se tohle už mělo zohledňovat, stát by neměl lidi šikanovat, kontrolovat, zakazovat, nedejbože sledovat a lidé bonzovat a měla by se vydávat už jen doporučení s návratem k normálnímu životu a fungování

aquarie ( 19. května 2021 11:31 )

Oprava ne dodrzet,ale doresit

aquarie ( 19. května 2021 11:31 )

Za me je nesmysl automaticky prodluzovat lhutu po prodelani nemoci, rada lidi protilatky po nemoci nema, ja byla to same. Nwchal jswm si protilatky vysetrit a 4 mesice po pozitivnim testu proti­latky­.nega­tivni, respektive velmi male mnozstvi pod ochrannou hranici. Cili jsem se objednala na ockovani. Naopak mela by se zacit zoglednovat prokazana hladina protilatek obdobne jako ockovani, na urcitou dobu, pak pretestivat ( limity by meli stanovit odbornici). Pro cloveka s pretrvavajici hladinou protilatek muze byt dalsi davka vakciny problematicka a bez razitka v ockovaku bude mit potize, pritom bude chraneny stavajici hladinou protilatek, toro vy se melo dodrzet.

marais ( 19. května 2021 10:57 )

A nestačilo by také jen jedna dávka vakcíny a druhá až po půl roce? Protože pro mnohé druhá dávka je stejná jako průběh covidu./ Horečky, silná rýma, bolest celého těla./

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa