Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Návod, jak si zajít na pivo od 17. května: Jaký mít test, jak dlouho vydrží a další novinky

  • Autor: Markéta Mikešová,ČTK - 
    Aktualizováno -
    15. 5. 2021
    12:13
    11. 5. 2021
    05:00

    V Česku budou moci už 17. května otevřít zahrádky restaurací, byť s povinností testu či očkování. V pondělí o tom rozhodla vláda. Rozvolnění bylo lehce uspíšeno kvůli faktu, že na řadě míst se venkovní posezení otevřelo samo, bez posvěcení ze shora. Ne všichni restauratéři se však vrhli na „partyzánské zahrádkaření“. Řada jich čeká na oficiální datum, protože chtějí zákazníkům vytvořit co nejbezpečnější prostředí. Co vás při návratu zahrádek a možnosti zajít si tam na pivo čeká? Zdaleka nejen omezení počtu lidí u stolu, ale třeba i nutnost přijít s negativním testem či potvrzením o očkování, nebo prodělání covidu.

  • 1.Jak bude otevření zahrádek vypadat

    O 17. květnu jako termínu pro otevření se spekulovalo dlouho, definitivně jej potvrdila až v pondělí vláda. „Dobrá zpráva pro všechny provozovatele zahrádek v rámci restaurací. Od 17. 5. je možné provozovat zahrádky,“ oznámil na tiskové konferenci vicepremiér Karel Havlíček (za ANO).

    1,5 metru mezi stoly i od kolemjdoucích

    Otevření bude mít ale přísná pravidla. „Čtyři hosté u jednoho stolu, pokud se nejedná o příslušníky jedné domácnosti. Současně vzdálenost mezi jednotlivými stoly je alespoň jeden a půl metru a stejně tak by měla být vzdálenost alespoň jeden a půl metru od kolemjdoucích osob, tedy od kolemjdoucích osob, jinými slovy ulice, od chodníku nebo od silnice, pokud tam není nějaká jiná bariéra,“ vyjmenovával Havlíček.

  • 2.Možno přinést vlastní samotest

    Kapacitně nebudou zahrádky restaurací omezovány. Zato návštěvníci budou muset splnit jistou podmínku. A to, co se testů týče.

    „Ještě je důležité říct, že bude možné být hostem za předpokladu, že se prokážu buď tím, že jsem byl očkován, nebo že jsem byl testován všemi možnými druhy testu – PCR testy, antigenními testy z testovacích center nebo pracoviště, samotesty, případně si mohu přinést svůj vlastní samotest a na místě se otestovat. Současně to platí pro všechny, kteří prodělali covid-19 a nebylo to déle než 90 dnů,“ nastínil Havlíček.

    Jak dlouho se můžeme prokazovat?

    • PCR test 7 dní
    • Profesionálně odebraný antigenní test 72 hodin
    • Antigenní test z práce nebo školy 72 hodin
    • Prodělaný covid nově 180 dní

    Pokud lidé test podstoupili v práci nebo ve škole, je nutné se prokázat potvrzením ze zaměstnání nebo čestným prohlášením. 

    Očkovaní lidé by s sebou měli mít certifikát o očkování. Ti, co už covid prodělali, mohou od svého praktického lékaře získat potvrzení o prodělání covidu. Nově potvrzení nebude platit tři měsíce, ale až půl roku. „Prodlužujeme, ale to bude až v rámci dalších opatření, dobu po prodělání nemoci, po kterou předpokládáme, že je dotyčná osoba chráněná, ze tří měsíců na šest měsíců s tím, že to ale v žádném případě nebrání začít očkovat po třech měsících, abychom zbytečně nesnižovali šanci těchto lidí k tomu, aby se mohli začít očkovat,“ dodal Arenberger.

  • 3.Asociace žádá: Dodržujte opatření

    Možnost otevření předzahrádek vítá i Asociace hotelů a restaurací ČR. Bude třeba, aby podniky i zákazníci opatření dodržovali a nehrozilo opětovné uzavření stravovacích zařízení, uvedl prezident AHR Václav Stárek.

    Chtěli 6 lidí u stolu

    Na zahrádkách budou smět u stolu podle rozhodnutí vlády sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti. AHR podle Stárka navrhovala limit šesti hostů u stolu. V souladu s návrhem jsou podle Stárka 1,5 metrové rozestupy mezi stoly. Problematické u některých provozů bude ale dodržení stejného odstupu od okolního prostranství.

    Některá města, jako například Praha, podle Stárka dočasně zrušila výběr místního poplatku za užívání veřejného prostranství k umístění restauračních zahrádek. Neznamená to ale, že by poplatník nemusel žádat o vydání povolení u příslušného správního orgánu.

  • 4.Problém s testováním?

    Podmínku testování na zahrádkách však někteří experti hodnotí jako příliš tvrdou. Například podle Asociace restauratérů APRON je neproveditelná, varovala zástupkyně Kateřina Holnová. Rozhodnutí vlády v případě testů podle ní neodpovídá tomu, o čem se zástupci podnikatelů snažili při jednáních ministerstvo zdravotnictví přesvědčit.

    Podle Holnové má APRON právní rozbor, podle kterého restauratér nemůže od zákazníka vyžadovat negativní test. Může ho žádat maximálně o doklad pro ověření věku, řekla. „Nemůžeme překračovat zákon, zároveň nemůžeme ani ručit za to, že mají lidé negativní test. Vláda vydala neproveditelné nařízení,“ řekla. Vláda nakonec ustoupila a rozhodla, že testy a další potvrzení nebudou kontrolovat hospodští, ale policie a hygienici.

    Dalším problémem podle Holnové je, že zahrádky mohou mít více vstupů, lidé na ně volně přicházejí a bylo by i tak velmi obtížné jejich pohyb regulovat a kontrolovat testy.

    Holnová dále upozornila, že dokud bude vláda jakkoliv omezovat provoz stravovacích provozů, je třeba, aby podnikatelé měli možnost žádat o kompenzace.

  • 5.Kompenzace i přes zahrádku

    Restauratér a garant projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner minulý týden řekl, že zavedení podmínky testů u hostů zahrádek nedoporučuje, kontrola podle něj není proveditelná. Zároveň upozornil, že za běžného stavu zahrádka představuje 20 až 30 procent dodatečných tržeb, někomu se tak ani nevyplatí ji otevřít. Stejně jako Holnová je přesvědčen, že je potřeba, aby provozovatelé gastronomických podniků měli nadále možnost čerpat vládní kompenzace.

    Havlíček: Bylo by to nefér

    Provozovatelé restaurací přitom budou moci i nadále čerpat kompenzace. A to i přes otevřenou zahrádku. „Ano. Co se týče otevření zahrádek, bylo by velmi nefér, abychom řekli, že nemohou dále čerpat. Zaprvé, ne každý má zahrádku. Zadruhé, řekli jsme, že dokud budou uzavřeny vnitřní prostory, což jsou, nebo pokud budou provozovny zásadním způsobem omezeny, mohou čerpat dále,“ vzkázal Havlíček v Radiožurnálu.

  • 6.Doba bezkontaktní

    Zákazníci přitom na znovuotevřených zahrádkách budou moci čas od času narazit i na novinky. Někteří restauratéři zkoušejí bezkontaktní rezervační a platební systémy, díky kterým je nutnost mezilidského kontaktu snížena na minimum.

    Za jedním z takových systémů stojí například společnost speedlo. Jejich technologie je založena na QR kódech, které se nyní dostávají do popředí mimo jiné kvůli zamýšlenému covid passu a dalším rozvolňovacím aplikacím. Člověk si jídlo či pití objedná přes mobil a pak už jen operuje s kódem. Kontakt mezi zákazníkem a obsluhou je omezen na minimum, takže se zmenšuje i riziko přenosu viru.

    Technologie není nutně vázána jen na zahrádky, mohou tak fungovat třeba i výdejní okénka. Ale právě se zahrádkami je očekáván největší nárůst zájmu. „Během posledního půl roku se zájem o službu speedlo waiter navýšil čtyřnásobně. Poslední dva týdny vnímáme, že chtějí s QR systémem začít i další restaurace, za tu dobu jsme v kontaktu s desítkami podniků. A to nás ten největší boom ještě čeká, zájem výrazně stoupne těsně před uvolněním a znovuotevřením zahrádek,“ potvrzuje Richard Beníšek, ředitel společnosti speedlo.

    QR kódy v restauracích přitom nejsou nic nového. Speedlo je nabízí už od roku 2017 a například v Asii jde o standard, lidé si běžně objednávají jídlo bezkontaktně. V Česku však kódy byly považovány jen za technologickou vychytávku, nikdo v gastro průmyslu je nepoužíval ve větší míře. Covid a nutnost odlišného přístupu k mezilidským kontaktům to změnil. „Restaurace se v posledním roce obecně více věnovaly digitalizaci. Nyní se pozornost upírá hlavně na předzahrádky, které se budou otevírat jako první. Samoobslužný objednávkový systém je ale využitelný i uvnitř podniků,“ podotýká Beníšek.

    Bezkontaktní objednávkový systém ve svém výdejním okénku využívá například pizzerie v Ústí nad Labem. „Jako všichni ostatní se i my těšíme, až tahle situace skončí. Tím, že jsme v restauraci řešili různé způsoby objednávání, jsme aktuálně připraveni na další vývoj pandemie, speedlo waiter sice zatím nevyužíváme na klasické zahrádce, ale bezkontaktní objednávky a platby nám i tady dávají smysl, v dnešní situaci o to víc,“ říká za restauraci Zebra Pizza David Tůma.

  • 7.Zdražení i konec chaosu

    Bezpečné otevření je vyzdvihováno proto, že aktuální stav příliš velké bezpečnosti nenasvědčuje. Kolem výdejních okének restaurací postávají namačkané početné skupiny lidí, jinde jsou zahrádky otevřené, ale v hodně chaotickém režimu. Oficiální otevření tomu má vložit řád, a navíc vylepší ekonomickou situaci podniků – na pití se nevydělává, peníze plynou hlavně z jídla. A jídlo se servíruje se zahrádkami lépe než bez nich.

    S tím také souvisí, že v restauracích kvůli ztrátám porostou ceny. „Zdražení až o dvacet procent chystají po otevření po pandemii hospody a restaurace v ČR. Vyplývá to z předpokladu Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Budou se snažit dohnat ztracené tržby. Zároveň se budou snažit využít euforie natěšených zákazníků a jejich ochoty utrácet více než dříve i z důvodu jisté sounáležitosti s podnikateli v gastronomii. Ti patří v důsledku pandemických opatření k nejhůře zasaženým,“ uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

    „Na druhou stranu pandemie Čechy naučila například oblíbené pivo konzumovat doma, takže je otázka, zda budou ochotni vyšší ceny tolerovat i po odeznění prvotní euforie z otevření hospod,“ dodává Kovanda.

  • 8.Na řadě i penziony a hotely

    Co se rozvolnění týče, na řadu přitom mohou již brzy přijít i hotely a penziony. Na vládě se totiž v pondělí diskuse lehce dotkla i otevření ubytovacích zařízení.

    „Hotely a penziony by s největší pravděpodobností měly být puštěny 24.5. s tím, že já příští pondělí přinesu na vládu návrh, aby tam nebylo žádné omezení. To znamená, že aby hotely a penziony byly puštěny, aniž by se specifikovalo stoprocentní, sedmdesátiprocentní nebo padesátiprocentní obsazenost (...) samozřejmě opět za potřeby testů, očkování nebo že zákazník prodělal covid,“ dal vicepremiér Havlíček hotelierům určitou naději.

    AHR podle Stárka navrhovala otevření hotelů od 24. nebo 31. května. „Řekli jsme, že týden u nás nehraje roli, podstatné jsou podmínky, za kterých bude možné fungovat,“ uvedl dále. Nevidí důvod, proč by ubytovací provozy nemohly naplnit celou kapacitu, pokud budou muset hosté být testovaní, očkovaní nebo po nedávném prodělání koronaviru. Ubytovací provoz je navíc podle Stárka výjimečný v tom, že hosté se musejí registrovat, neexistuje tam žádná anonymita.

    V rámci Hospodářské komory v úterý v 16:00 by se podle Stárka mělo uskutečnit jednání s ministerstvem zdravotnictví, kde představí podmínky bezpečného provozu v ubytovacích zařízeních, tzv. desatero, i pravidla, která je převyšují, což je koncept „Stay Safe“.

    Video  Rozvolňování v Česku: „Klesáme stabilně, ale pomalu,“ říká Levínský. A zmínil nepřijatelné riziko.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 16. května 2021 12:47 )

nesmyslně zavřela dětem školy, takže se podepsala na úrovni vzdělanosti jedné generace. To byl ten největší zločin, který spáchala při "řízení boje" proti epidemii. Od podzimu nebyla schopná udržet školství v chodu

Ksel ( 16. května 2021 12:18 )

Nejde o partyzánské otevírání zahrádek, nýbrž o vládní partyzánštinu, jenž bezprecedentním a zločinným způsobem zasáhla do práv občanů. Protiprávně koná vláda !!!

sasajebedokopce ( 16. května 2021 10:32 )

Na pivo si chodíme celou dobu tak zvané PANDEMIE

neboť většina hospod jede pořád ,

i když v UTAJENÉM režimu


Žádný NÁVOD není potřeba

Covid_19 ( 16. května 2021 10:09 )

kdo se promořil a byl evidován v březnu, tak má klid až do konce prázdnin, kdo si to odležel jen tak doma, ten má smůlu. Kdo má protilátky i 7.měsíc po covidu, ten má také smůlu, nějak jim vypadl test na protilátky IgG nebo je ta podmínka někde schovaná?

Pepi53 ( 16. května 2021 09:29 )

Yaaro ty jsi zcela vygumovaný trotl pod vládou dementní církve.Až se nakazíš tak se na tebe církev z vysoká výse.re.Pokud tě ten tvůj guru povolá k sobě do nebeského ráje,budeš chrochtat blahem,jak jsi svou smrtí obešel všechna vládní nařízení.Budiš ti země lehká. Možná by bylo vhodné dočasně,než odejdeš do nebeského království,tě internován v psychiatrické ústavu-blázinci,protože tvoje nemoc je toxická.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa