Typická nádražní restaurace Oáza, kam se dalo zaskočit na polévku nebo hlavní jídlo za pár korun, definitivně skončila. Místu s jedinečnou atmosférou, ze kterého se velkou prosklenou stěnou dal pozorovat cvrkot na nádraží, skončila k poslednímu prosinci 2020 nájemní smlouva a od ledna legendární podnik převzal nový provozovatel.

Změní se ale provozovatel

„V předmětné restauraci skončila koncem roku 2020 řádná nájemní smlouva. Na základě toho muselo dojít k vyhlášení veřejné soutěže a k 1. 1. 2021 byla uzavřena nájemní smlouva s novým nájemcem, který v prostorech restaurace bude provozovat opět restauraci se sortimentem teplé kuchyně a nápojů včetně tankového piva. Provoz restaurace kontinuálně naváže a potrvá až do doby rekonstrukce nádražní budovy,“ řekla Blesku mluvčí Správy železnic Nela Friebová.

„Na základě výběrového řízení, kde jsme museli splnit poměrně přísná kritéria, jsme získali do pronájmu ikonu smíchovské gastronomie a kultury pití piva nádražní restauraci na Smíchovském nádraží. Tato restaurace se v posledních letech neprofilovala tak, jak si gastronomii na jednom z nejzásadnějších nádraží představujeme my, i proto jsme se v době, pro restaurační společnosti velmi nepřátelské, řízení zúčastnili a již brzy představíme novou Smíchovskou nádražní takovnu,“ sděluje společnost Smíchovská restaurační group, která provozuje i nedalekou restauraci Na Růžku.

Rekonstrukce už probíhá

Podle zjištění Blesku je rekonstrukce celých prostor v plném proudu. Velkou prosklenou stěnou je vidět lešení a za upatlaným sklem vchodových dveří jsou vyskládané krabice. Pandemie koronaviru, která drží restaurace zavřené už několik měsíců, tak u této společnosti zdá se žádné větší škody nenapáchala a majitelé mají chuť a hlavně finance otevřít nový podnik na tomto legendárním místě.

Magorova Oáza

Čím si vlastně toto místo zasloužilo tolik pozornosti? Mohlo by se zdát, že je to přece úplně standardní nádražní putika, kterých je po Praze desítky. Tahle má ale přece jen něco navíc. Byla oblíbeným místem básníka Ivana „Magora“ Jirouse, který tu společně s Oldřichem Kaisrem a současnou Kaisrovou přítelkyní Dášou Vokatou trávil víc času než doma. I když to měl podobně jako Kaiser téměř za rohem.

I když tu poslední rok nebylo tolik živo jako za Magorových časů, stále měl podnik své štamgasty, kteří si sem zaskočili na levné jídlo, pivo nebo kořalku. Genius loci tohoto místa ale nenávratně zmizel už nyní. Jakou podobu bude mít restaurace po kompletní rekonstrukci Smíchovského nádraží, která má začít v roce 2023, je tedy ve hvězdách.

Fotogalerie
10 fotografií