Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Arenbergerovy potíže kvůli nemovitostem: Ustojí je? Konec je nevyhnutelný, míní expert

Autor: Tomáš Vašek, mach, ČTK - 
18. května 2021
05:00

Další změna ve vládě je na spadnutí? Odchod ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) z funkce je nevyhnutelný, řekl Blesk Zprávám politolog a komentátor Jiří Pehe. S jiným viděním situace přichází politolog Jan Kubáček, podle kterého je aktuální situace „málo vyhrocená“ na to, aby mohla stát současného šéfa resortu zdravotnictví hlavu. Vnímání vysoké politiky je v očích veřejnosti „posunuté“ a i to je důvod, proč dříve na rezignaci premiéra stačilo neuspokojivé vysvětlení původu částky 4,3 milionu korun, jako v případě zesnulého Stanislava Grosse. Ten svého času mluvil o křišťálově čistých financích. Také Arenberger nyní vysvětluje majetky. Ještě větší.

„Pokud zůstane (Arenberger) ve funkci, tak to bude hnutí ANO a Andreji Babišovi kazit předvolební preference, protože ten případ se bude zcela po právu probírat v médiích. Řekněme, že pan premiér má jisté dilema, kdy by měl odvolat ministra, který je v konfliktu zájmů, když je on sám v konfliktu zájmů. Každopádně je to pro hnutí ANO velmi nepříznivé,“ nastínil pro Blesk Zprávy poněkud paradoxní charakter současné situace z pohledu předsedy vlády politolog Jiří Pehe, který šéfuje pražské New York University in Prague.

Podle něj je Babišova situce složitá zejména ze dvou důvodů. Prvním je fakt, že Arenberger je už čtvrtým ministrem zdravotnictví během pandemické krize, a druhým pak skutečnost, kdy má Babiš sám „máslo na hlavě“ v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo a konstatováním auditu Evropské komise, že je český předseda vlády ve střetu zájmů.

Babiš to však dlouhodobě odmítá a i nyní to označil za další výplod předvolebního boje a kampaně. Premiér dokonce mluvil o džihádu proti Babišovi. Situace kolem ministra zdravotnictví ho však klidným nenechává.

Video  Džihád proti Babišovi? Premiéra rozlítil dotaz na dotace: Účelový audit, udání a manipulace  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Srovnání s Grossem? Malinká rybička, hodnotí Pehe

„Případ Arenberger je poměrně ostře sledovaný, a ono když se řekne 60 nemovitostí a přes 30 milionů bokem, tak na to lidi velmi nepříznivě reagují. Je to vlastně mnohem viditelnější než třeba odklánění dotací a další věci, které se dějí tak trochu pod povrchem,“ řekl Pehe Blesk Zprávám.

Podle něj se tak bude muset Babiš Arenbergera „zbavit“ domluvou, nebo mu nezůstane jiná možnost než ministra odvolat.

V jistém směru se zde nabízí i srovnání s bývalým sociálnědemokratickým předsedou vlády Stanislavem Grossem. Politici dříve odstupovali za mnohem menší prohřešky, než se děje teď. Gross v roce 2005 neuměl vysvětlit financování svého bytu v Praze na Barrandově za téměř 4,3 milionů Kč, což je podstatně nižší částka v porovnání s Arenbergerem.

Za svá vysvětlení o údajné půjčce přes nemajetného strýce byl Gross kritizován médii i českou pobočkou Transparency International. V dubnu 2005 Gross z čela vlády odstoupil. „To byla úplně malinkatá rybička, tam šlo o řádově nižší částky,“ hodnotí srovnání Pehe. Podle něj bude také záležet na tom, jak se ke kauze Arenberger postaví sociální demokracie. Její šéf Jan Hamáček zatím tvrdí, že jde čistě o věc hnutí ANO. To se ale podle politologa mýlí, protože ministrův případ dle něj neprospívá celé vládě.

Kubáček: Arenberger má šanci to ustát

Politolog Jan Kubáček vidí jako největší Babišův problém skutečnost, že potenciálních nástupců Arenbergera už není tolik. „Další výměna už by působila v podstatě čistě tragikomicky a šlo by o bezprostřední selhání personální politiky Andreje Babiše. To si myslím, že ministra Arenbergera zachraňuje, stejně jako fakt, že je to zdatný komunikátor,“ naznačuje Kubáček.

Ministr tak podle něj má dlouhodobý tlak šanci ustát, případně může přijít s nějakým vysvětlením, které veřejnost uspokojí. Ve hře je podle něj i možnost, že tu současnou „přebije“ nějaká další kauza.

„Obrovskou výhodou je i to, že je pár měsíců do voleb. Navíc politika je tak rozbitá, lidé unavení a řeší primárně očkování a boj s pandemií, případně ekonomickou perspektivu, že je vysoká politika tolik nezajímá, nevěnují těm kauzám tolik pozornosti. Pro mnohé jde spíše o utvrzování v názoru, že je tam nějaký systémový problém,“ řekl Blesk Zprávám politolog Kubáček.

Navíc podle něj současné kauze chybí jakýsi symbolický faktor, který by svou neakceptovatelností probudil občany z letargie a ospravedlnil jejich vztek a požadavky k rezignaci Arenbergera. „Dneska je ta situace opravdu posunutá, a navíc si spousta lidí řekne: je to člověk kompetentní, jsme v krizi, nechme ho jeho misi dokončit,“ myslí si Kubáček.

Arenberger: Nemyslím si, že bych udělal něco špatného

Sám ministr zdravotnictví přitom považuje vysvětlení svých majetkových poměrů, na které upozornila média, za dostatečné. Novinářům v pátek řekl, že nevidí důvod pro svou rezignaci, jak po ní volá opozice. Uvedl, že nic špatného neudělal a řadu věcí už vyjasnil. „Nemyslím si, že bych udělal něco špatného, co by znamenalo moji rezignaci,“ uvedl. Dodal, že chce pokračovat v práci na potlačení epidemie koronaviru.

V pondělí ministr prozradil, že dostal v pátek od premiéra Babiše seznam materiálů, které mu má předložit v souvislosti s nedávnými články o jeho majetkových poměrech.

Video  Tisková konference ministra zdravotnictví Petra Arenbergera. (7.5.2021)  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

„My jsme spolu hovořili v pátek. Dostal jsem seznam věcí, které mu mám předložit. To také udělám,“ poznamenal Arenberger. Na dotaz novináře, zda ministr nezveřejní svá daňová přiznání, uvedl, že určitě ne dříve, než věc probere s předsedou vlády. „Panu premiérovi předložím veškeré materiály, které bude požadovat. Určitě je posoudí a podle toho budu dál postupovat,“ řekl.

Archiv je z právního hlediska v pořádku

Server Seznam Zprávy ve čtvrtek napsal, že Arenbergerovi patří areál bývalého státního statku v obci Netřeba na Mělnicku a v jedné z jeho budov sídlí archiv Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV). Arenberger objekt nemocnici pronajal v roce 2013. Nemocnici vedl od října 2019, předtím v ní byl náměstkem ředitele.

Arenberger v předchozích pěti letech účtoval nemocnici měsíčně za pronájem 79,16 koruny za metr čtvereční. Z právního hlediska je podle něj smlouva v pořádku. V pátek uvedl, že nyní prostory pronajímá „za korunu“, prostor je podle něj kolaudován jako archiv a odpovídá daným předpisům. Kolaudace si podle něj vyžádala „nějaké investice, které nesl na svých bedrech“.

Dva audity pak podle něj konstatovaly, že se jednalo o nejnižší nabídku. Archiv mimo nemocnici zařízení podle něj hledalo, protože nedisponuje potřebným prostorem ani pro důležitější provozy. „Nejedná se o etický problém, protože nemocnice z toho profituje víc než pronajímatel,“ uzavřel.

Video  Arenberger ve střetu zájmů? Čelil nařčení, že nepřiznal miliony za klinický výzkum: "Moje daňové přiznání je v pořádku"  - PSP ČR
Video se připravuje ...

wenzel trousil ( 19. května 2021 12:08 )

Ono neni cilem komunistu udelat ze vsech lidi milionare,,,to se nepovedlo ani na zapade!! Jde oto, lidi zbavit bidy! A dat jim bydleni! A to se komunistum povedlo!!! A kde jste dnes?? Zase bida a bezdomovci..A to si preddstav nemit ty panelaky a podniky co taake postavili komunisti..Ja se narodil v zari 1948...A prozil celou tehdejsi dobu socialismu..Aniz bych zahledl zebraka. Bezdomovce....TAk mne nepoucuj! A pokud ty dnesni bidu nevidis a to uz pry mate 30 let "Blahobyt" tak upaluj k ocnimu nebo jeste lepe k psychiatrovi!!!

PPP150W ( 18. května 2021 22:16 )

Máte dvě možnosti. Buď se naučte počítat, nebo se naučte dějiny. Mně je 71 let a paměť mi slouží zatím výtečně. Ale vy jste asi dobře ukovaný komunista, když chcete ještě dnes někoho zavírat za politický názor získaný životní zkušeností. Tak čest práci soudruhu, jestli tedy víte co je práce a co ten pozdrav znamená.

Ievice-je-smegma ( 18. května 2021 15:39 )

Spíš hrabivá Kůže.

wenzel trousil ( 18. května 2021 15:31 )

Podle toho jak se vyjadrujes tak normalne okopavas brambory...Skusil sis predkozku pretahnout prez hlavu?? Treba to pomuze!!!

Ievice-je-smegma ( 18. května 2021 15:22 )

Přeci tě nenechám chcípnout hlady, koho bych tu potom okopával.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa