Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kolony zablokovaly přechody do Bavorska: Pendleři kvůli testu čekají i hodinu na hranicích

Aktualizováno -
25. ledna 2021
10:19
Autor: ČTK, Mii - 
25. ledna 2021
09:45

Obavy ze zdlouhavé cesty do Německa se naplnily. Nová povinnost častého testu na koronavirus pro české pendlery dojíždějící za prací do Německa vytvořila na hraničních přechodech kolony, místy dosahovaly dvou kilometrů. Policie hovoří i o stovkách aut. Kvůli nařízení chce v pondělí mluvit premiér Andrej Babiš (ANO) s předsedou bavorské vlády – tato spolková země požaduje od českých pendlerů test každých 48 hodin. Oproti tomu Sasko přistoupilo na dva testy týdně.

Jedním ze zatížených míst je hraniční přechod do Bavorska v Pomezí nad Ohří. Od rána se tu tvoří kolony. Karlovarský kraj tu zřídil testovací místo, další je za hranicemi na německé straně.

Aktuálně jsou kolony k testovacímu místu dlouhé několik set metrů, auta ale míří k parkovišti, kde se testuje, ve čtyřech proudech. Dopravu tam řídí policie.

Kolony čekajících aut se tvoří jen na české straně, kde mohou pendleři získat výsledek testů na počkání. Z testování na německé straně jsou výsledky do druhého dne. Policisté proto radí lidem, kteří nepotřebují aktuální test dnes, aby si zajeli na německé testovací stanoviště, kde kolony nejsou.

Podle informací krajské policejní mluvčí Kateřiny Krejčí se daří fronty na testování oddělit od hlavní silnice, a tak je samotný provoz na silnici do Německa plynulý. „I odbavování aut k testování je plynulé,“ řekla.

Kilometrové fronty

Ačkoli se možnosti testování posílily, už brzy ráno zde kolony před testovacími místy dosahovaly až dvou kilometrů. Testovací místo je schopné otestovat několik desítek lidí za hodinu.

Krajem zřízené testovací místo je typu drive-in, takže auta přijedou k jednomu stanu, kde vyřídí administrativní záležitosti, ve druhém stanu jsou přímo v autě odebrány vzorky a u třetího počkají na výsledek.

Kvůli evidentně vyšší poptávce po testech chce Karlovarský kraj posílit i testovací místo v chebské nemocnici tak, aby si pendleři mohli opatřit aktuální test nejen cestou do zaměstnání v Německu.

Pendleři si počkají i hodinu

I v Plzeňském kraji se od brzkého rána na hraničních přechodech do Bavorska tvoří fronty. Nejdelší, asi dvoukilometrová, fronta osobních vozů je z české strany zřejmě na Folmavě na Domažlicku. „Ale jde to plynule,“ řekla domažlická policejní mluvčí Dagmar Brožová.

„Zhruba půlkilometrová fronta je také v Lískové na Domažlicku. Než se dojede k hranicím, tak to trvá zhruba půl hodiny, na Folmavě asi hodinu,“ uvedla mluvčí. Fronty se netvoří v Železné Rudě na Klatovsku. Na německé straně přechodu jsou odstavené desítky vozů a čeští pendleři stojí frontu na ulici před ArberLandHalle v Bayerisch Eisensteinu (Bavorská Železná Ruda), kde testují zdarma od 5 do 9 hodin.

Na všech třech přechodech jsou na německé straně mobilní testovací stanice, na nichž Němci dělají zdarma pendlerům antigenní rychlotesty. Čeští policisté tam zatím podle Brožové nekontrolují, jen v případě potřeby budou dohlížet na dopravní situaci.

Dálniční přechod Rozvadov, největší v Plzeňském kraji, je podle tachovské policejní mluvčí Dagmar Jirouškové průjezdný bez front. Na německé straně odběrové místo až dále za hranicí u města Vohenstrauss v Horní Falci.

„Logisticky neproveditelné“

Německo od neděle pokládá Česko za epidemicky vysoce rizikovou oblast a nařídilo testy na covid-19 každých 48 hodin. Sasko se dohodlo s Čechy na kompromisu a chce dva testy na koronavirus týdně.

Podle prezidentky Asociace pendlerů ČR Zuzany Vintrové panuje mezi pendlery velká nervozita. Spolu s ministerstvy a vládou tlačí na bavorskou vládu, aby počet povinných testů pendlerů snížila.

Pendleři v německé Bavorské Rudě čekají ve frontě na povinné testy na koronavirus (25. 1. 2021). Pendleři v německé Bavorské Rudě čekají ve frontě na povinné testy na koronavirus (25. 1. 2021). | ČTK/Chaloupka Miroslav

O situaci by spolu měli opět mluvit český premiér a předseda bavorské vlády. Podle Vintrové kvůli častým povinným testům, které jsou „logisticky neproveditelné“, zkolabují obě strany pohraničí. Čechů jezdí denně do Německa za prací kolem 60 000.

Pendleři: Je to perzekuce

Nespokojenost potvrzují i samotní pendleři. Tvrdí, že to nejde časově skloubit. Navíc na německé straně podle nich nejsou volné termíny na testy. Přitom Němci, kteří s nimi pracují, testovaní nejsou, řekli pendleři Václav Valdman, Lenka Sobotková a Marcela Drozdová, kteří dnes ráno čekali na antigenní testy na bavorské straně hraničního přechodu Železná Ruda.

„Je to perzekuce. Spousta našich lidí dělá ve fabrikách, a tam pracuje třeba 200 Němců, kteří nejsou testovaní. Pro nás je to komplikace, jako kdybyste museli vy v Čechách před prací na testy,“ řekl Valdman ze Železné Rudy. Ve frontě na chodníku v Bayerisch Eisensteinu (Bavorská Železná Ruda) čekal 2,5 hodiny, výsledek se dozví na e-mailu do dalších 30 minut. Jezdí v Regenu s odpady a na testy bude muset znovu v úterý a ve čtvrtek, ale to už se objednal ve Viechtachu. Doufá, že po intervencích nebo žalobách by je mohl opět zrušit bavorský správní soud jako v listopadu.

„Kdyby byly jen dvakrát týdně, ale tohle nejde časově skloubit. Budeme chodit jenom do práce a na testy. A tady budeme stát v zimě tři hodiny a pak stejně budeme všichni nemocní. Proč musíme my třikrát, čtyřikrát, ale Němci nemusí,“ řekla Lenka Sobotková z Hartmanic. Pracuje v Grafenau v kovovýrobní firmě. Na testech už byla 15krát a je negativní, nakažených Čechů je podle ní minimum, takže do práce už jezdí jenom ti negativní, pendleři si navíc dávají hodně pozor.

„Je to úplně jednoduché. V Německu chci být a k nám dělat nepůjdu. Německá nařízení navíc fungují. Dá se to (testování) zvládnout, dnes mám odpolední,“ uvedl 56letý pendler z Čachrova, který pracuje v Německu v dřevařské firmě od roku 1991. Chodí každý týden na testy v Regenu, i když nemusel, ale teď už tam nejsou volné termíny, aby zvládl pondělí, středu a pátek. „Možná se postará firma,“ dodal.

Video  Chyba nebyla na straně nemocnic. Karlovarský primář o nedostatku vakcíny i nečekaném překvapení.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

viho ( 25. ledna 2021 13:41 )

V SRN jsou preventivní testy na koronavirus špatně dostupné a drahé. Kdo nemá vážné příznaky, ten to vyleží doma a na test ani nejde. Antigenní test se musí složitě objednávat, je pouze pro lidi bez příznaků a stojí asi 50 EUR. Kdo by si ho dobrovolně kupoval, když nemá žádné problémy? V Česku se lze na antigenní test snadno objednat přes internet a je zdarma každých pět dnů. Proto se v Česku nyní široká populace testuje mnohem více než v Německu. V Německu bude procento nakažených podobné jako v Česku, jenom tam vláda schválně nezařídila široce dostupné testy, aby čísla vypadala lépe. V tom má ministr Blatný pravdu.

Citronel ( 25. ledna 2021 13:02 )

V SRN se za den zjistilo tolik a tolik pozitivních na počet obyvatel a u nás desetkrát více. Nikam nechodí, ale třeba manželka jde do obchodu, tam se nakazí a přenese to na něj. Kdyby to nemělo vliv na ekonomiku, tak by asi zavřeli hranice úplně.

Citronel ( 25. ledna 2021 12:54 )

"Proč musíme my třikrát čtyřikrát a Němci nemusí". Jak to takovému člověku vysvětlit, bylo by to zbytečné, stejně by mu to nedošlo a mlel by si pořád tu svou. Co jsem poznal pendlery, tak až 90% jich má v hlavě nastláno.

viho ( 25. ledna 2021 12:42 )

Na tom je vidět, jak se z koronaviru stává politika. Nakažených českých pendlerů je minimum, navíc se ani nemají kde nakazit, když jezdí autem jenom do práce a domů. Ale v Německu je prostě nálada mezi lidmi taková, že za tu infekci určitě můžou Češi, tak němečtí politikové nařídili brutální testování, aby si polepšili ve volebních preferencích. Přitom průměrný Němec opatření příliš nedodržuje, hodně lidí tam nosí roušky pod nosem a venku jen málo, přestože by se měly nosit i na parkovištích a všude kde jsou lidé, atd.

Matos7 ( 25. ledna 2021 11:28 )

A co namyslena presidentka pendleru, taky stala ve frontě? Asi v té pekné perovej bundě nééé.takovou bundu si obycejnej čecháček jen tak nekoupí. Na to se musíš rychle zvolit prezidentkou pendlerů, děv*o

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa