Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Česku je tvrdé jádro „odmítačů“. Očkování vítají spíš vzdělaní lidé z měst, odhalil průzkum

Autor: sova, ČTK - 
18. ledna 2021
18:39

Odmítavý postoj k očkování proti covid-19 má 36,5 % Čechů, neutrální postoje 28,7 % Čechů a vstřícné postoje k vakcinaci dalo najevo 34,8 % respondentů. Vyplývá to z výzkumu provedeného společností Engage Hill. Všeobecně se má za to, že k efektivnímu zabránění komunitního přenosu koronaviru je potřeba proočkovat alespoň 60 % populace. Šetření dále poukázalo na skutečnost, že celkový podíl obtížně „přesvědčitelných“ Čechů pro očkování činí pouze 18,5 %. Vstřícnější postoj k očkování mají muži, nejsilnějšími „odmítači“ jsou Češi ve věku od 25 do 44 let.

Stabilní a velmi těžko se měnící postoje k očkování proti covidu vykazuje ve skupině Čechů odmítající očkování 31 % ( to odpovídá 11,3 % populace) a ve skupině Čechů s neutrálními postoji 25 % (odpovídá 7,2% populace). Z toho plyne, že „tvrdé jádro“ odmítačů vakcinace v populaci činí zhruba 18,5 % Čechů.

„Výzkum byl realizován unikátní technologií, která zachycuje primární asociace respondentů k předkládaným tématům, což umožňuje ve výsledcích zohlednit i emoce,“ uvádí v tiskové zprávě firma Engage Hill.

Očkovat se chtějí více lidé ve velkých městech

„Celkový podíl dospělých Čechů, kteří budou dlouhodobě odmítat očkování, je méně než 20%. Pod tlakem okolí se navíc část z nich může nechat očkovat i přes svůj nesouhlas. Nejdůležitějšími úkoly pro vládu je tedy zajistit vakcíny a očkovací kapacity co nejrychleji. Pro úspěšné zvládnutí epidemie již nic jiného zapotřebí není,“ komentuje výsledky MUDr. Filip Brodan, ředitel společnosti Engage Hill.

Jak ukázala čísla, vstřícnější k očkování jsou muži (muži 41 % vs. ženy 29 %), vysokoškoláci (VŠ 45 % vs. ZŠ/SŠ 30 %), osoby s vyššími příjmy, věkem 55 let a více (44 %) a dále Češi bydlící ve velkých městech, zejména v Praze a středních Čechách (40 %).

Česko má objednáno téměř 20 milionů vakcín

Mladší věková skupina se nemoci covid-19 obává méně a přirozeně tak necítí výraznější potřebu se nechat očkovat. U lidí žijících na vesnicích a menších městech zase panuje nízká důvěra v účinnost očkování a převažují obavy z vedlejších účinků,“ doplňuje Brodan.

Jak v neděli uvedl předsedy vlády Andrej Babiš (ANO), Česká republika má objednáno zhruba 20 milionů vakcín proti nemoci covid-19. Kromě vakcíny od společností Pfizer a BioNTech a firmy Moderna, kterými se již očkuje, jsou mezi objednanými dodávkami i látky od výrobců Curevac, Astra Zeneca a Johnson&Johnson. Ta počítá s aplikací pouze jedné dávky a měla by na světový trh přijít v březnu.

Senioři měli s rezervacemi termínů problémy

Začátek očkování proti koronaviru lidí nad 80 let přitom v pátek doprovázely technické problémy, v sobotu očkování v některých nemocnicích zpomalily dočasně nedostupné údaje o rezervacích.

Podle informací na twitteru Chytré karantény se v rezervačním systému k pondělní 13. hodině na očkování zaregistrovala téměř polovina seniorů nad 80 let, kteří nežijí v domovech seniorů. Jedná se o 159 300 registrovaných seniorů nad 80 let, přičemž více než 51 000 z nich má i svůj termín na očkování. Registrace do centrálního systému byla spuštěna v pátek v 08:00. Seniorů nad 80 let v Česku žije zhruba 441 000, klienti domovů seniorů jsou očkováni bez registrace od prosince.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

5x__P ( 19. ledna 2021 17:08 )

Nač studovat medicinu a přislušné obory týkající se vakcinace, když tady tomu každý rozumí . Jdête už do hajzlu. Mě nezajímá, že právě vy se nenecháte očkovat. Je to jen a jen váš problém a stačí se nepřihlásit a odmitnout to u svého doktora. Nechápu,proč se neustále snažíte troubit to do světa. Očkování na coronavirus není povinné.

lucie13 ( 19. ledna 2021 11:46 )

No, on sice existuje zákon, který ručí v případě vedlejších účinků, ale týká se to jen POVINNÝCH očkování. Ale i tak ta komise spíše prokáže, že to s očkováním nemá nic společného.
V Německu žádná povinná očkování nejsou a nikdy nebyla - to nemyslím DDR. Jejich lékaři z 1/2 nejsou očkování- je to dohledatelné v Ärzteblatt, myslím z roku 2018. Proto mají někdy problémy s personálem pro zahraniční mise, tam je očkování různých tropických nemocí povinné.
V tomto případě neručí nikdo, patří to mezi ostatní životní rizika.
Že farma neručí, mi je jasné, ale pokud Vám to neuniklo, tak ten mediální marketingový tah má v lidech vzbudit pocit jediného či jedinečného řešení této krize. O pandemii se mi ani nechce mluvit, protože když na zemi žije přes 7.800.000.000 lidí a z toho statisticky celosvětově přes 1.718.000 zemře na covid, tak to je 0,0232%.
Tato nemoc smrtelně postihuje jen určité skupiny, dle ministerstva zdravotnictví 79/80 s chronickými chorobami.
Na tom celém si někdo zase jen namastí kapsy, zatím jen Norsko přiznalo mrtvé v souvislosti s očkováním, mrtví z Německa prý umřeli přirozenou smrtí.
Takže když si někdo pošle svého starouška 80+, tak to může skončit i jinak. Ale třeba chce někdo i rychleji dědit?
Ale každopádně nikde nikdo neprezentuje, že riziko dobrovolného očkování je naše riziko. Já sama patřím mezi ty, kteří o to nemají zájem. Stejně není dost očkovací látky pro všechny a přijde mi směšné, že se o to někteří jedinci jsou pomalu schopní prát a vyžadují očkování bez registrace.Že to v některých případech nevyšlo i přes registraci, je smutné. Ať je ale těch dobrovolníků hodně, alespoň tak rychle dosáhnout 60% a zbytek lidí má klid. Těch restrikcí se ale tak rychle nezbavíme, přijde určitě nová mutace, na kterou bude toto očkování zase krátké. To jedině, že by šli lidi na barikády jako v Itálii či Polsku a otevřeli restaurace. A ve Švédsku bez opatření taky není lépe či hůře. Ta riziková skupina není v barech a diskotékách.

lucie13 ( 18. ledna 2021 22:34 )

Souhlasím s Vámi, farmaceutické firmy se z toho smluvně vykroutily a neručí. Není to divné, když ten super očkovací marketing omílá bezpečnost očkování. Kdybych si byla tak jistá, že moje firma nabízí tak super produkty, tak snad budu ochotna za to i ručit a ne si jen namastit kapsy?

lucie13 ( 18. ledna 2021 22:30 )

Mělo by to snad potěšit “vítače” očkování, že těch “odmítačů” je tolik, nebudou muset tak dlouho čekat. Ne každý chce být pokusný králík, zvlášť, když je smrtnost hlavně ve věku 79/80 let. Dále to očkování nezaručuje, že očkovaný nebude přenašeč nebo že neonemocní, jen že bude mít mírnější průběh. Ale nemůže vědět, jaký by měl průběh jako neočkovaný, když naočkovaný bude, takže odkud ta jistota mírnějšího průběhu, když je to samotné očkování pro starší ročníky nebezpečné? Testy se na lidech 75+ nedělaly.
Nežijeme v socialismu, takže to není povinnost a slovo “odmítač” snad není na místě, protože to očkování je dobrovolné.
Hlavně aby se pak nedivili ti 80+, protože to je zrovna ta skupina, která zemřela v Norsku. Z 25.000 očkovaných, jich zatím zemřelo prokazatelně 23 a další jsou v šetření plus další mají silné vedlejší účinky. Je to skoro 0.1% což je vyšší číslo než následky covidu - přes 7.800.000.000 lidí na Zemi a přes 1.718.000 statisticky covid mrtvých a to je 0,0232%

viho ( 18. ledna 2021 20:52 )

Nejhorší je, jak politikové a tito průzkumníci neustále zaměňují očkování a testování očkování. To co se teď děje je testování očkování na vlastní riziko očkovaného, výrobce ani stát prakticky za nic neručí. Ten narativ by měl být přece opačný. Tedy že rozumných lidí toužících po bezpečné vakcíně je pouze malé tvrdé jádro, zatímco většina, zejména prý vzdělaní lidé z měst, jsou lehkovážní a dobrovolně na sobě nechají provádět testování vakcíny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa