Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Opatření zabrala, ale počty pacientů ještě porostou, varuje Dušek. Jak dlouho ještě?

Autor: sova - 
15. ledna 2021
21:00

Epidemie se chová podle určitých pravidel, která už začínáme chápat. Uvedl to šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v rozhovoru pro Novinky.cz. Koronavirová čísla navíc začínají klesat, což podle ředitele ústavu ukazuje na začátek brzdění epidemie. I přesto ale očekává, že počty hospitalizovaných porostou ještě týden.

„V tuto chvíli vidíme, že v mezitýdenním srovnání nám klesá počet nových záchytů a klesá nám i procento pozitivních testů z celkového počtu provedených, což je velmi podstatné. To jsou jasné signály, které ukazují, že opatření po 26. prosinci zabrala,“ řekl Dušek Novinkám. Podle něj bychom měli – pokud vše půjde, jak má – začít vidět klesání zátěže nemocnic už od příštího týdne.

Je ale současná situace skutečně tak vážná, jak byla na přelomu října a listopadu, kdy hrozil reálný kolaps českých nemocnic? Podle Duška jsme v počtu hospitalizovaných těsně pod podzimním vrcholem, který činil v jednu chvíli hospitalizovaných 8200 pacientů. „Teď jsme se dostali na nějakých 7500 ve vrcholu,“ uvedl šéf zdravotnických statistiků.

„Překlady mezi nemocnicemi probíhaly i na podzim“

Co se týče krajů, jako velmi kritickou vidí Dušek situaci zejména v Karlovarském kraji. Chebská nemocnice ale podle něj není jediná, kde probíhá nutné překládání pacientů do jiných zařízení. „Určitě překlady mezi nemocnicemi probíhaly i na podzim, je to forma vzájemné pomoci, která v regionech normálně probíhá,“ poznamenal.

Větší problém některým nemocnicím navíc činí nedostatek kvalifikovaného lékařského personálu. „Nejsem intenzista a nechci mluvit za ně, ale všichni unisono říkají, že vyškolená a kvalifikovaná sestra a lékař pro jednotku intenzivní péče s UPV (umělou plicní ventilací) jsou nenahraditelní,“ řekl Dušek Novinkám.

V nejtragičtějším údaji – tedy v počtu zemřelých, dopadne leden podobně jako prosinec, je přesvědčen ředitel ÚZIS. Ve vánočním měsíci podlehlo covidu-19 v Česku zhruba 3400 lidí. Nyní, jak uvedl Dušek, za den průměrně evidujeme kolem 150 zemřelých.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Covid_19 ( 16. ledna 2021 12:15 )

když se vylepšuje technologie pro navýšení výroby, je potřeba odstávka technologií, to se běžně děje na všech výrobních linkách

viho ( 16. ledna 2021 00:18 )

Jenže o zastavení šíření viru tu politikům vůbec nejde, to by ta opatření vypadala úplně jinak. Jde o zajištění byznysu pro nemocnice, prodejce léků, vakcín, atd. Zástupci firmy Moderna se prý už radují, že tu koronavirus bude navždy. Pfizer zase tlačí na zvýšení ceny tím, že omezuje výrobu. Také mu jde prý o to, co nejrychleji naočkovat všechny Židy, neboť jeho šéfem je Žid a Izrael tlačí na to, aby byli všichni Židé naočkováni jako první. A pak tu prý nejde o nějaké světové spiknutí...

e.lesanova ( 15. ledna 2021 23:51 )

Neradujme se před­časně­...Ma­gistrát jistě opět "ochotně" povolí další demonstraci, kde neuhlídá pár tisíc exotů a budeme se točit stále dokola v kruhu...Žito Landa avizoval, že 22.ledna prý přidá na plynu Klausovic jistě nevynechají...A co organizátoři, makají v nemocnicích jak slibovali????

Covid_19 ( 15. ledna 2021 22:43 )

opatření zabrala, brzy bude promořeno 50% obyvatel republiky, takže to vypadá nadějně, část lidí je odolných proti viru, takže vir nenajde hostitele a přestane se šířit

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa