Na bezmála tisíc kilometrů dlouhém pobřeží Kréty naleznete přes 300 udržovaných pláží. Ze severní strany je pobřeží omývané Egejským mořem. Teplejší Libyjské moře i blízkost afrického kontinentu pak způsobují, že jižní pobřeží jsou teplejší než sever ostrova.

Pláž Elafonissi
Autor: scom

I z geografického hlediska existuje mezi severním a jižním pobřežím rozdíl. Zatímco terén na severu je pozvolnější, pláže poměrně prostorné a mořské dno mělké, jižní strana je více hornatá a vstup do vody příkřejší. „K nejoblíbenějším plážím Kréty patří Balos, Elafonissi či Falassarna,“ vyjmenovává Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style.

Například v severní části provincie Heraklion se táhne dlouhý pás převážně písečného pobřeží, kde navazuje téměř jedna pláž na druhou. Let na Krétu, kam lze cestovat na občanský průkaz, trvá z Prahy necelé tři hodiny, týdenní zájezd lze nyní pořídit už od 7500 Kč.

Rethymno láká na uličky

Jádro Rethymna je tvořeno půvabnými uličkami, benátskou pevností Fortezza a dalšími historickými budovami a zákoutími. U přístavu a podél pobřežní promenády se nachází řada barů a taveren. Na převážně písčitých plážích s pozvolným vstupem do moře se nabízí spousta možností vodních sportů.

Palác Knóssos
Autor: scom

Rušný i klidný Heraklion

Heraklion je hlavní město Kréty s cca 135 000 obyvateli. Jsou zde i tichá zákoutí starého města, ulice plné obchodů a normální noční život v lokálech, kde si můžete poslechnout krétskou lyru. V Heraklionu a jeho okolí leží dvě největší pamětihodnosti – archeologické muzeum, kde jsou vystaveny pozoruhodné nálezy z období minojské kultury, a palác Knossos.

Elafonisi? Krétský Karibik

Tato okouzlující pláž nabízí ty nejlepší podmínky pro koupání a slunění. Děti ocení dovádění na dvou malých ostrůvcích, kam se dá přejít po písčitém přesypu v moři. Třpytící se voda hraje všemi barvami od azurově modré po smaragdově zelenou. Uvidíte, že právem se Elafonisi říká krétský Karibik.

Fotogalerie
15 fotografií