Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češi loni nejčastěji vyrazili na dovolenou v Řecku, Egyptě a Turecku, uvedla agentura

Autor: ČTK, sova - 
11. ledna 2020
18:40

Češi loni na dovolené trávili nejčastěji osm dní, přičemž nejoblíbenější zemí bylo stejně jako v roce 2018 Řecko, kam vyrazilo 21 procent Čechů, kteří využili služeb cestovní agentury Invia. Do Egypta zamířilo 16 procent lidí. Třetí nejnavštěvovanější destinací bylo Turecko. Vyplývá to z informací Invii, podle které si Češi pro dovolené vybírali především čtyřhvězdičkové hotely. Nejvíce jich do zahraničí odjelo 20. července.

Mezi řeckými středisky u Čechů dominovaly ostrovy Kréta a Rhodos, v Egyptě si nejčastěji vybírali města Marsá Alam a Hurgada. „Klienti si volí tyto destinace z důvodu kvalitních služeb, dobře upravených pláží, průzračného moře a široké nabídky doplňkových zážitků,“ uvedla mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Příznivé byly podle ní také ceny zájezdů, kdy dovolená v Řecku pro jednoho člověka stála v průměru 15 300 korun a v Egyptě 15 000 korun. V roce 2018 byla průměrná cena zájezdu do Řecka 17 980 korun za osobu a do Egypta 17 243 korun.

Nejvíce zájezdů se prodalo v lednu

Víc než třetina Čechů (38 procent) si rezervovala ubytování ve čtyřhvězdičkovém hotelu, 25 procent lidí trávilo dovolenou v tříhvězdičkovém hotelu. Většina českých turistů (60 procent) si objednala zájezd s all inclusive, tedy s jídlem, pitím a dalšími doplňkovými službami v ceně. Nejvíce lidí Invia na dovolenou vypravila 20. července, kdy za hranice odjelo 7000 jejích klientů.

Cestovní kanceláře zaznamenávaly loni rekordní prodeje Cestovní kanceláře zaznamenávaly loni rekordní prodeje | Reuters

Z hlediska tržeb byl pro Invii nejúspěšnější leden, kdy prodala 13 procent dovolených.Poprvé ve své historii jsme jen za tento měsíc utržili skoro miliardu korun. Leden je rok od roku silnější, nakupování zájezdů hned zkraje roku je opravdovým trendem, i letos to vypadá velice slibně,“ doplnila Řezníčková.

Lidé kupují čím dál dražší zájezdy

Cestovní kanceláře působící v ČR hodnotily loňský rok jako úspěšný. Lidé podle nich kupují dražší zájezdy, na dovolenou se vypravují i několikrát za rok. Řecko je nejoblíbenější destinací pro letní dovolenou i podle mluvčího cestovní kanceláře Fischer Jana Bezděka. Češi si podle něj také znovu zvykli jezdit do Turecka.

CK Blue Style podle její mluvčí Jany Ondrejechové zaznamenala za loňské léto téměř 20procentní nárůst počtu klientů. CK Alexandria prodala meziročně o více než 25 procent letních zájezdů na letošní rok, u některých destinací nárůst přesáhl 40 procent, uvedl na konci roku marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný. Cestovní kanceláře očekávají nárůst prodejů i letos.

bre-burda ( 11. ledna 2020 19:29 )

Celý rok makají, aby to za 8 dní utratili u muslimů v předražených resortech. Že máme mnohem krásnější zemi plnou zelené trávy a drobných památek kolem nichž se netlačí zdaleka tolik zpovykaných Japonců či Američanů, ani netuší. Oni jsou přece "světoví"!

Zobrazit celou diskusi