„Všechny oblasti Kréty mají co nabídnout. Je to nádherný řecký ostrov s rozmanitou přírodou, krásnými plážemi a množstvím kvalitních letovisek,“ říká Lenka Pátek, obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style.

Přestože pohodlné hotely s all inclusive k tomu svádí, byla by právě zde velká škoda zůstat celý pobyt na jedné pláži nebo u hotelového bazénu. „Na Krétě se rozhodně vyplatí vyrazit na výlety, ať už organizované a s delegáty, kteří vás seznámí se všemi zajímavostmi, nebo si půjčit auto a některé části si projet sami,“ doporučuje Lenka Pátek.

Kolik stojí Kréta?
Autor: scom

Historie plná legend

Přes 4000 let stará Mínójská kultura zanechala na ostrově celou řadu památek. Největší z nich je palácový komplex Knossos, bájné sídlo krále Mínoa. V labyrintu s 1000 místnostmi a propletenými uličkami vznikla i legenda o netvoru Minotaurovi, který byl prý uvězněn ve zdejším podzemí.

Před návštěvou paláce je vhodné projít si archeologické muzeum v Heraklionu s impozantními sbírkami pamětihodností. Skvělým místem plným příběhů je i benátská pevnost na ostrově Spinalonga, která sloužila do poloviny minulého století i jako leprosárium pro detenci malomocných.

Historie plná legend
Autor: scom

Úchvatná příroda

Kroky turistů toužících po procházce přírodou míří nejčastěji do jedné z nejdelších soutěsek Evropy, Samaria (18 km). Až tři sta metrů hluboká a místy jen pár metrů široká průrva je opravdu impozantní. Krásné jsou ale i soutěsky Agia Irini, Rouvas či Zakros, kde nenarazíte na davy turistů. Zchladit se zas můžete třeba v jeskyni Psychro, kde se podle legendy narodil bůh Zeus, nebo v jeskyních Sfentoni a Melidoni.

A pokud si chcete dát pořádně do těla, přímo se vybízejí výšlapy v pohoří Lefka Ori, jehož vrcholy stoupají do výše přes 2000 m n. m. a na nichž ještě v červnu leží sníh. Vyhlášený je třeba výlet na vrchol Gingilos (2080 m).

Hvězdy Krétu milují

Kréta je dlouhodobě vyhledávaná slavnými osobnostmi. A ty poměrně často míří do malého rybářského městečka Elounda (2200 obyvatel). Několikrát tu trávili léto třeba herec Leonardo di Caprio, fotbalista Ronaldo či zpěvačka Rihanna. A Lady Gaga si tu dokonce plánovala postavit dům za 15 milionů eur. Narazit tu můžete i na fotbalovou školu hvězdného Arsenalu, který sem jezdí na soustředění.

Písek na pláži Elafonisi má růžovou barvu díky korálům.
Autor: scom

Nejkrásnější pláže

Některé krétské pláže jsou jako z jiného světa, a proto často figurují v žebříčcích nejkrásnějších pláží Evropy. Kouzelná je třeba Elafonisi s azurově modrým mořem a růžovým pískem. Je sice úplně mimo civilizaci, ale najdete u ní i parkoviště a sprchy. Neméně působivá je i pláž Vai, která díky největšímu palmovému háji v Evropě evokuje africké pobřeží, nebo pláž Matala s desítkami obydlí vytesanými komunitou hippies do skalnatého útesu. Za jednu z nejkrásnějších je považována i pláž v laguně Balos, která je rájem pro šnorchlování. Právě tam trávili líbánky britský princ Charles s princeznou Dianou. 

Kuchyně dlouhověkosti

O krétské kuchyni se tvrdí, že je největším pokladem ostrova. A něco na tom bude. Výzkumy z minulého století potvrdily, že právě tradiční krétská kuchyně založená na jednoduchých a čerstvých ingrediencích – rybách, olivovém oleji a horských bylinkách – je klíčem k dlouhověkosti zdejších obyvatel.

Rozhodně vyzkoušejte tradiční čerstvé sýry z ovčího a kozího mléka, snad každá vesnice tu nabízí nějaký speciální. Klasikou je nasládlý sýr Graviera, který se báječně snoubí s bylinkovým medem, nebo předkrm dakos s čerstvým sýrem Myzithra a rajčaty.

Milovníky masa určitě zaujme Hirina apakia, marinované vepřové uzené na kouři ze šalvěje rozmarýnu a bobkových listů. A jestli máte rádi víno, ochutnejte silné a tradiční červené víno Marouvas nebo bílé Vilana, které patří ke zdejším pokladům.

 

Fotogalerie
37 fotografií