Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Špatná zpráva pro turisty: U pobřeží Černého moře šplhají ceny do rekordních výšek

Autor: mj - 
6. června 2020
20:43

Pobřeží Černého moře patří u Čechů k velice oblíbeným. Je sice pravda, že Chorvatsko pořád zůstává pro mnohé destinací číslo jedna, ale Bulharsko se nachází na příčkách těsně za ním. Rumunské pláže totiž na rozdíl od Slunečného pobřeží nabízely více prostoru a kompetitivní ceny. Letos tomu ovšem bude jinak.

Rumunský deník Adevărul se odkazuje na odborníky v oblasti turismu, kteří předpovídají rekordní nárůst cen v nadcházejících měsících. Podle odhadů se letošní účty za dovolenou v Rumunsku vyšplhají ještě výš než v Bulharsku, a překonají dokonce i řecké ceny. Děje se tak v reakci na probíhající pandemii koronaviru, rumunští hoteliéři chtějí totiž vydělat za letní sezonu tolik, co by normálně získali za celý rok.

Každému jde o zisk

Ioan Băsea, majitel cestovní kanceláře a odborník na turismus, tvrdí, že v jeho zemi se ceny tradičně pohybují o něco výš: „Vyberme co nejvíc od co nejmenšího počtu zákazníků,“ popisuje strategii mnoha svých kolegů. V minulých letech mohli těžit z bohatší klientely, a tak poskytovat i dostatek místa na plážích, kde se lidé nemuseli tisknout jeden vedle druhého.

„Letos jim ale hrají okolnosti do karet, mohou držet ceny vysoko,“ pokračuje Băsea. „Lidé se bojí jezdit do zahraničí, takže budou spíš zůstávat jenom doma, a tak bude pobřeží přeplněné. Tyhle tendence vidím dokonce i u úřadů, které chtějí udržet Rumuny u nás, aby nepřišly o peníze z cestovního ruchu,“ vysvětluje odborník. Dodává, že někteří se budou snažit vysvětlit zvýšené ceny přes nová opatření s ohledem na dodržování hygieny. Tenhle argument ale neobstojí, protože to stejné čeká hoteliéry i jinde za hranicemi.

Pláže pro vyvolené

Sociolog Gelu Duminică tyto předpoklady potvrzuje a dodává: „Proč by snižovali sazby, když vědí, že kapacity stejně naplní? Klienti budou tak jako tak.“ Hlavním a nejoblíbenějším letoviskem je pláž Mamaia u přístavu Konstanca. Zbohatlíci, děti podnikatelů i rumunské celebrity tady tráví své volné dny během letní sezony.

Ale vysoké ceny se netýkají jenom Mamaie, ty platí na celém pobřeží. Dle analýzy hotelů s 3,4 i 5 hvězdičkami v Řecku, Bulharsku a Rumunsku se zjistilo, že rumunské ceny jsou jednoznačně nejvyšší. Třeba na Mamaii se ceny za noc v 3hvězdičkovém hotelu pohybují od 30 do 50 eur na osobu (800 až 1330 Kč), ale pokud si zvolíte variantu all-inclusive, cena může povyskočit až na 70 eur (1860 Kč). Pro porovnání, v Bulharsku by noc v podobném hotelu vyšla na 20 až 22 eur (530 až 580 Kč) a za all-inclusive se připlácí jenom 5 eur (130 Kč).

I když to během pandemie dlouho vypadalo, že letošní léto budeme trávit pouze doma v Česku, mnohé země teď oznamují otevírání hranic. Pomalu tedy můžeme začít plánovat, kde bychom rádi strávili dovolenou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

frantacizek ( 7. června 2020 04:40 )

teď více než kdy jindy bych studentům radil výjezd přes Erasmus - už přes prázdniny na letní kurzy nebo od konce srpna. Spojíte to i s cestováním, na které můžete soustředit veškeré své prostředky, přičemž na místě máte zajištěno to základní - ubytko, jídlo v rámci Erasmu. Zbytek poznávat Česko nebo Slovensko, které má boží místa.

Manowar ( 6. června 2020 23:40 )

To nevadí,babišovi konzervy to zachrání.

Georgenakloneny ( 6. června 2020 21:45 )

...a čekal snad NĚKDO něco Jiného ? KLONDIKE po ČESKU TEPRVE ZAČNE - počkejte si na místní HOTE­LIÉRY­...KEM­PY..­.RES­TAURA­CE - to bude teprve MASAKR CEN počínaje PRAHOU a konče ČESKÝM KRUMLOVEM - o chatách a chalupách se ani nezmiňuji....

pfoto1 ( 6. června 2020 21:36 )

Zvláštní, že zatímco o našich podnikatelích se píše jako o základu státu, tak Rumunské blesk tituluje jako "zbohatlíci". Připadá mi to jako další ze série článků na téma: "jeďte zase do Chorvatska, tam se na vás těší a mají vás rádi, škubat už vás nebudou..."! Nevím, kdo má na takových článcích zájem? Po návštěvě Bulharska už Chorvatsko asi dlouho nenavštívím.

offline ( 6. června 2020 21:21 )

To bylo keců, že všechno a všichni zkrachují a zatím se napakují jako vždycky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa