Chod městečka zastavila, ostatně stejně jako v řadě dalších turistických destinací, pandemie koronaviru. Zásadním způsobem se dotkla i života místních podnikatelů, jejichž existence stojí a padá s každoročním přílivem turistů. Jedním z nich je i Marijan Bušljeta, jehož rodina podniká v turistickém ruchu už více než padesát let. „Je to zvláštní situace. V tuhle dobu jsme tu už měli stovky turistů. Ale musíme se s tím vyrovnat. Jinak to prostě nejde,“ řekl Blesku Marijan.

Když jeho rodina začínala na konci 60.let minulého století s pronájmy apartmánů, tvořili jejich klientelu především turisté z Německa a Rakouska. Dnes je to jinak. „Převážná většina mých hostů je z Česka a ze Slovenska. Naučili se k nám jezdit a se spoustou z nich jsme přátelé a jezdí k nám pravidelně. Jsou to dobří hosté,“ pochvaluje si Marijan. A nezastírá, že mu dnes třeba hosté z Česka chybí.

Krajina z Vinnetoua startuje dřív

Na rozdíl od jiných pronajímatelů totiž u něj sezóna začíná už v dubnu, kdy do jeho apartmánů přijíždějí horolezci a turisté, kteří se chtějí podívat do míst, kde pobývali a bojovali legendární Pierre Brice coby Vinnetou a Lex Barker jako Old Shatterhand ve slavném filmu Poklad na Stříbrném jezeře, který se tu natáčel. 

„Nevím, jak se situace bude vyvíjet, ale byl bych rád, kdyby zase dorazili. Chápu, že ještě nějakou dobu se lidé budou bát cestovat, ale měli by vědět, že u nás v Chorvatsku je situace kolem koronaviru momentálně stejně uspokojivá, jako třeba u vás v Česku,“ pokračoval Marijan. A netajil se ani tím, že snad každý z pronajímatelů apartmánů na chorvatském pobřeží se je snaží ještě vylepšovat. „Naše vláda přijala striktní předpisy, bez kterých by bylo další provozování apartmánů nemožné. Řadu z nich jsme dodržovali už v minulosti, ale stále se je snažíme zlepšovat. Kdybychom to nedělali, byli bychom přece sami proti sobě,“ pokračoval Marijan.

To nejhorší je dávno pryč

A nezastíral ani to, že ekonomické dopady na chod chorvatské ekonomiky, která je na turismu do značné míry závislá, by mohly být výrazné. „Řada majitelů apartmánů si nevytvořila ekonomické rezervy. A ti teď samozřejmě začínají mít problémy. Investovali do svých staveb a čekali, že další sezóna jim přinese další zisk. A teď jsou rezervace prakticky minimální,“ konstatuje Marijan.

Současná koronovirová krize ale není podle něj tím nejhorším, co místní turistický ruch na několik posledních let zasáhlo. „My v oblasti kolem Zadaru máme tu výhodu, no výhodu v uvozovkách, že jsme v devadesátých letech zažili občanskou válku. A tehdy byl odliv turistů pro mnohé naprosto likvidační. A tak jsme se z toho nejspíš poučili a naučili se vytvářet si rezervy,“ říká Bušljeta. Ale jak jedním dechem dodává, nikdy by nic podobné už zažít nechtěl a pevně doufá, že současná situace se té válečné nepřiblíží ani na dohled.

Prázdné kavárny, restaurace i apartmány. Tak dnes vypadá Starigrad. Ale… „Věřím, že začátkem července začnou turisté jezdit. Několik rezervací už mám. Lidé se ptají na možnosti, ale stále si nejsou jistí, zda bude vše v pořádku. Já jim za svoji rodinu mohu jen říct, že apartmány na chorvatském pobřeží budou skvěle připravené, vydesinfikované a stejně krásné, jako byli lidé zvyklí v minulosti,“ slibuje Marijan.

A když jsem se ho ptal, jak prožíval dny největšího strachu z koronaviru, jen se pousmál. „Přiznám se, že jsem neměl ani chvíli času na přemýšlení o ekonomické budoucnosti. Jsem příslušník chorvatské civilní obrany a práce bylo až nad hlavu. Naštěstí jsme snad zatím všechno zvládli. Pro nás i pro naše hosty, kterých se už nemůžeme dočkat,“ uzavřel Marijan.

Jak do Chorvatska v době koronaviru? 

Už od 14. 5. smí Češi podle ministerstva vnitra vycestovat do Chorvatska. S sebou by ale měli mít potvrzení o zarezervovaném ubytování v dané oblasti. Při překročení hranice se musí zaevidovat a uvést přesnou adresu ubytování včetně kontaktního telefonního čísla a je nutné uvést i délku pobytu. Při cestě lze používat jak občanský průkaz, tak i cestovní pas.

Stále platí, že čeští turisté nemusí mít v Rakousku negativní test na Covid-19, pokud zemí jen projíždí, a totéž platí i o Slovinsku. Obecně se ale doporučuje mít u sebe vyplněný formulář Prohlášení o vstupu a průjezdu. Do Chorvatska nejezděte přes Maďarsko, tato cesta je zatím nemožná kvůli maďarským opatřením. Na hranicích s Chorvatskem budou chtít celníci vidět potvrzení o rezervaci, je také možné, že budou na základě telefonního čísla přímo kontaktovat vaše ubytování.

Po vstupu do Chorvatska je nutné dodržovat tamní opatření, což zahrnuje dodržování odstupu mezi osobami, minimalizace přenosu viru. Během 14 dní od vstupu na území země by si pak měli turisté průběžně měřit teplotu, a pokud by byla vyšší než 37,3 stupňů Celsia, musí telefonicky kontaktovat místního epidemiologa. V Chorvatsku je obnovená hromadná doprava a bylo zrušeno omezení pohybu.

Fotogalerie
23 fotografií