Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na Kanáry už od 22. června? Španělsko uspíšilo otevírání hranic se sousedy

Autor: ČTK - 
4. června 2020
12:30

Španělsko zruší veškerá omezení na hranici s Francií a Portugalskem už 22. června. Oznámila to ve čtvrtek španělská ministryně cestovního ruchu Reyes Marotová. Původně Španělsko ohlásilo, že s uvolňováním omezení na hranici začne 1. července. Jak je to s příletem z ostatních zemí EU, Marotová zatím neupřesnila. Pod Španělsko spadají i Kanárské ostrovy, které jsou oblíbenou dovolenkovou destinací Čechů.

Marotová také sdělila, že Španělsko zřejmě zruší povinnost karantény pro lidi, kteří vstoupí do země pozemními přechody z Francie a Portugalska. To ale musí teprve vláda schválit.

Ve Španělsku, kde se koronavirem nakazilo více než 240 300 lidí a s covidem-19 tam zemřelo 27 128 nemocných, má do 21. června platit nouzový stav. Jeho už šesté prodloužení ve středu schválil parlament.

Španělská hranice je uzavřená od poloviny března, kdy země vyhlásila uzávěru ve snaze zabránit šíření epidemie. Výjimky platily jenom pro vracející se Španěly, zaměstnance pracující v příhraničních oblastech a řidiče kamionů. Španělé nyní mohou cestovat pouze v rámci své provincie. Marotová řekla, že od 21. června budou moci občané cestovat po celé zemi.

Uvolňování je rozfázováno do etap a jednotlivé regiony postupují podle epidemiologické situace.

Kanáry a Baleáry jsou první v řadě

Při uvolňování vstupu turistům se bude rozhodovat podle okolností. Jako první budou bezpečné ostrovy, tedy Kanárské a Baleárské ostrovy, řekla ministryně. Cestovní kancelář TUI chce v druhé polovině června na Mallorku dopravit 6000 německých turistů.

Video  S Polskem je stále problém. Petříček o vyjednávání k otevření hranic i testech na koronavirus.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Jak uvádějí španělské sdělovací prostředky, rychlejší otevření hranic zřejmě souvisí s vývojem v jiných zemích, koronavirem rovněž těžce postižených. Itálie například otevřela hranici ve středu, Belgie s tím počítá 15. června. Právě do tohoto data doporučila Evropská unie ponechat hranice v schengenské oblasti zavřené. Francie už oznámila, že svou hranici chce otevřít 15. června.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa