Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Česko mezi „prokletými“? Pro dvě země nejsme bezpeční. Koronavirový pas má pomoci na cestách

Autor: Nikola Forejtová - 
27. července 2020
05:30

Česko bylo opět vyřazeno ze seznamu bezpečných zemí - a to u Lotyšska a Estonska. Naopak ČR označila za méně bezpečnou zemi Švédsko. Pro cestující na sever Evropy důležitá novinka, v létě však většina dovolenkářů míří spíše na jih. Česká vláda se přitom připravuje na variantu, že by i tady se museli Češi prokazovat negativním testem na covid-19. Pomoct by mohl koronavirový pas, který však stále ještě není realitou.

Koronavirová epidemie pokračuje a spolu s ní se opětovně mění podmínky pro cestování do zahraničí a pro návrat z dovolené.  Při cestování do zahraničí a nutnosti se prokázat negativním koronavirovým testem v Česku dál vyvolává debaty i cena testu pro samoplátce, která stále přesahuje 1500 korun. Ale i možnost, jak se testem co nejméně problematicky prokazovat.

Vláda proto také jedná o nové webové stránce CovidPass, kde by měl každý uživatel svůj negativní test uložený a kde by se mohl objednat na další. 

Třináctí v Unii

Česko je nyní na 13. místě v žebříčku EU podle počtu nakažených, navíc v  minulém týdnu opět denní počty nakažených rostly - a to už se odrazilo i na jednání některých zemí. Estonsko a Lotyšsko v reakci obnovily povinnost pro Čechy vstupující na jejich území, aby se podrobili čtrnáctidenní karanténě. Není pak vyloučené, že se i při cestách do jiných zemí budeme muset prokazovat negativním testem na covid-19.

Češi se nyní musí prokazovat testem na covid-19 při cestě na Kypr. Toto omezení je i u pozemních cest do Řecka. Pro Čechy pak je jisté omezení i při cestě do Chorvatska. Smíte sice do něj cestovat bez omezení, je ale nutné předložit informace o pobytu. 

Také Češi však vyžadují testy. Povinnost prokázat se negativním testem už mají zahraniční pracovníci, kteří do ČR vstupují z Bulharska, Rumunska a Portugalska. Výsledek testu pak nesmí být starší více jak 4 dny. Tuto povinnost chce do budoucna zjednodušit CovidPass - tedy webová stránka s aplikací, kde můžete mít výsledky testů uložené a kde si můžete hledat dostupné laboratoře. 

„Země, které vyžadují anebo budou v budoucnu vyžadovat od vstupujících cizinců negativní test na covid-19, budou uznávat formu prokázání se QR kódem, která kontrolujícímu umožní přístup do zabezpečené CovidPass databáze,“ přibližuje Blesk Zprávám aplikaci s webovou stránkou vývojář Marek Pavlas.

CovidPass na mobilu, tabletu i notebooku

Člověk se musí jen registrovat na webovou stránku, kde si může najít nejbližší odběrové místo a přihlásit se na test. Na stránce jsou k dispozici i aktuální informace o opatřeních v daných zemích. 

„CovidPass je přístupný jak z mobilu, tak i z tabletu, notebooku nebo stolního PC. Registrovat se tedy můžete ze všech těchto zařízení. Samozřejmě využití QR kódu při kontrole je nejpohodlnější z mobilního telefonu. Ovšem ve chvíli, kdy bude systém napojen na státní registry, bude stačit předložit průkaz totožnosti (OP nebo pas) a systém už se sám podívá do databáze CovidPass a sdělí kontrolujícímu aktuální stav kontrolovaného,“ odpovídá Pavlas Blesk Zprávám na dotaz, jestli musíme mít pro imunitní pas chytrý telefon.

Původně se jednalo o iniciativu imunitního pasu, který by mohl člověk využívat při vstupu na hromadné akce. „Až následně nás napadlo, že se systém může použít při cestování,“ podotýká Pavlas. 

S koronavirovým pasem snadněji do světa

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) by mohla aplikace cestování značně usnadnit. „Zvýšil by se i cestovatelský komfort, protože by lidem odpadla nutnost nosit zvláštní papírové potvrzení,“ podotýká ministr. 

Blesk Zprávám stručně okomentoval CovidPass i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Nevím moc podrobností, ale jednáme o tom,“ uvedl na dotaz, jestli chtějí, aby byla aplikace aplikovatelná po celé EU. 

 

Foto: 

Problém ale představuje fakt, že každá země má odlišná kritéria a odlišný zdravotnický systém. Můžeme se tak setkat s tím, že někde budou požadovat maximálně dva dny starý test a jinde čtyři dny starý. 

CovidPass, který je založen na provedeném PCR testu, ale považuje za dobrou variantu i epidemiolog Roman Prymula. Po uskutečnění testu totiž 48 hodin dotyčný s jistotou nemůže být infekční, po 72 hodin po uskutečnění testu je vysoká pravděpodobnost, že infekční není, konstatoval Prymula. 

Pavlas: Není to sledování 

CovidPass přichází v době, kdy se řeší neúspěšná chytrá karanténa, která je založená rovněž na aplikaci. Lidé jsou k ní ale skeptičtí a data sesbíraná z chytré karantény hygienici příliš nepoužívají, protože jich nemají dostatek k efektivnímu trasování. Jako výtku uživatelé zmiňovali, že se jedná o sledování. 

„Já si myslím, že v tomto je budoucnost - tedy to, že místo uplatňování plošných zákazů a omezení budeme využívat moderní technologie,“ podotýká Pavlas a zdůrazňuje, že v případě CovidPass nebude zapotřebí sledovat polohu. 

„Nesleduje ani neukládá žádné údaje o poloze ani kontaktech uživatele. Forma webové stránky to koneckonců ani nemůže umět. Ale nebude to dělat ani v budoucnu spuštěná aplikace pro iOS a Android. Toto nepůjde ani nastavit, od toho je zde aplikace e-rouška, která funguje separátně a nemá vlastně s CovidPassem nic společného,“ doplňuje autor aplikace.

Co se týče jiných osobních údajů, webová stránka ukládá po dobu jednoho měsíce údaje o testu. V případě, že se pak člověk objednává prostřednictvím CovidPass na test, musí vyplnit jméno, příjmení a rodné číslo. 

Nadále ale visí otázka nad cenou testů. Prozatím musí samoplátci platit za odběr - tedy kolem 80 korun a pak za samotný test - maximálně 1600 korun. Prymula ale v nedávném rozhovoru pro iDnes uvedl, že chce cenu do měsíce snížit. Samoplátce by tak měl zaplatit v budoucnu jen 500 korun. 

Počty nakažených ze zahraničí k datu 25. 7. 2020 Počty nakažených ze zahraničí k datu 25. 7. 2020 | Ministerstvo zahraničí

datelobecny ( 28. července 2020 00:01 )

Tam nějakej Čech nebo vůbec někdo do těch ***í jezdí?

datelobecny ( 28. července 2020 00:00 )

Vážně? V práci jsem se setkala s pár lidma z Lotyšska, a všechno to chlastá první ligu. A jsou rádi, že můžou na západě dělat podřadné práce.

Citronel ( 27. července 2020 09:52 )

My jsme blbí rodíme, můžeme být rádi, že ekonomiku u nás řídí a dohlíží na ní zahraniční mocnosti, jinak bychom pošli.

Citronel ( 27. července 2020 09:47 )

Cooožžžéééé, jak si někdo mohl jen naznačit že my, světová velmoc. Měli bychom sepsat petici, že s tím nesouhlasíme a těm zemím ji zaslat, jak si jen mohl toho někdo dovolit, nehorázné. Toto si zaslouží trest nejvyšší, petici.

zeleny.ropak ( 27. července 2020 08:57 )

Dodnes jsem nepochopil,proč se do těchto okrajových pobaltských republik někdo cpe, že na Čechy bylo uvaleno koronavirové embargo. Vždyť oni musí být rádi, že o ně někdo zavadí. Nemají ani vlastní letectvo, že je musí hlídat(také nevím před kým)letadla spojenců. A nevím, co by tam kdo pohledával jako turista.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa