Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Chorvatsko otevírá hranice i Čechům. Kdo nevyplní formulář, ať se připraví na zdržení

Autor: ČTK - 
28. května 2020
17:02

Chorvatsko plně otevře hranice pro občany deseti zemí Evropské unie, mezi nimi je i Česko. S odvoláním na prohlášení premiéra Andreje Plenkoviče o tom ve čtvrtek informovala agentura Hina. Pro urychlení vstupní procedury vláda doporučuje návštěvníkům předem vyplnit elektronickou registraci. Vstup do země turistům umožnilo Chorvatsko neoficiálně již začátkem května na základě prokázání „hospodářských zájmů“ neboli rezervace pobytů. Konkrétní datum oficiálního otevření hranic pro lidi z vybrané desítky zemí ale zatím vládní činitelé nezmínili.

Pro občany Slovinska, Maďarska, Rakouska, Česka, Slovenska, Polska, Německa a tří pobaltských států udělí Chorvatsko výjimku z opatření, kterým vstup do země kvůli epidemii koronaviru dosud zakazovalo. Plenković uvedl, že ve jmenovaných zemích je stejně dobrá epidemická situace jako v Chorvatsku. Seznam bude podle premiéra průběžně doplňován o další státy v závislosti na tamním vývoji epidemie. 

Občané těchto zemí budou moci volně vstupovat (...) Při vstupu poskytnou své údaje, aby se dal případně vysledovat jejich pohyb po Chorvatské republice,“ doplnil premiéra ministr vnitra Davor Božinović.

Z prohlášení chorvatských vládních činitelů vyplývá, že země otevřela hranice pro turisty z deseti států EU, včetně České republiky, dnešním dnem.

„Doporučuji cizincům ještě před příjezdem vyplnit formulář na webové stránce entercroatia.mup.hr, která byla zprovozněna již dnes. Zdržení na hranici nebude pak nutné, protože policie bude mít údaje už předem,“ řekl Božinović. Ti, kdo formulář předem nevyplní, tak podle Božinoviće mohou učinit přímo na hranici, musí pak ale počítat s dlouhým čekáním.

Stránka je nyní v chorvatštině a angličtině, později bude přeložena do dalších zhruba deseti jazykových mutací. Po vyplnění formuláře dostane každý uživatel na zadaný e-mail potvrzení o registraci svých údajů, jakož i další informace o tom, jak v Chorvatsku předcházet šíření koronaviru.

Chorvatsko, kde cestovní ruch vytváří téměř 20 procent hrubého domácího produktu (HDP), pro turisty neoficiálně otevřelo hranice již 9. května. Příchozí museli prokázat, že země má na jejich příjezdu „hospodářský zájem“. V praxi stačilo potvrzení o rezervovaném ubytování. Pro občany vybraných deseti zemí tato povinnost odpadne.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Viera Vaňová ( 20. června 2020 08:51 )

Jo proč ne?

Viera Vaňová ( 20. června 2020 08:51 )

Tak já formulář již zaslala supr .Pastikar nejsem jídlo si vezu jen na ten den co přijedu.psk si v pohodě nakoupím v potravinách co chci .obchody jak Lidl ,Kaufland jsou Kosek asi 10-15minut autem.A ceny jsou srovnatelné s našima.tak nevidím důvod akorát co vezu jídlo na celej pobyt je jídlo pro psa.jinak jen naše pivko a vodu pro deti

jajanene ( 29. května 2020 12:02 )

Tak to mají šanci, že tam bude plno

zdenuska108 ( 29. května 2020 08:26 )

Kdo je větší blb proč ta arogance každý má nárok na názor.Asi se JaNat špatně vyspal,

JaNat ( 29. května 2020 02:18 )

Jenže oni nám říkají paštikáři, protože si všechno žrádlo lidi vozí z Čech, samá paštika a oni na nás nic nevydělají ne kvůli bordelu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa