Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Za zákazy kvůli koronaviru tasil pochvalu i Kalousek. Lidovci: Rodiče mají problém

Autor: Jaroslav Šimáček - 
10. března 2020
13:00

Řadu reakcí vyvolala opatření oznámená po mimořádném jednání Bezpečnostní rady státu. Od středy zůstanou doma školáci základních, středních i vysokých škol, výjimku dostaly děti v mateřských školkách. I ty by se měly zavřít, zní z části opozice. Zakázány také byly veřejné akce s více než 100 lidmi. A ani tady opozice vládní kroky výrazněji nekritizuje, spíš přemítá, zda to nemělo nastat dřív. Vládu nezvykle pochválili i její častí kritici Miroslav Kalousek (TOP 09) či Věra Kovářová (STAN).

„ČR tím dnešním rozhodnutím přijímá asi nejtvrdší opatření v rámci EU s výjimkou Itálie,“ podotkl před jednáním Sněmovny vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Opatření přišla v pravý čas, uvedl. KSČM vládu podpořila a věří, že Bezpečnostní rada státu ví, co dělá. I poslanci opozice však nově nařízená opatření kvitovali. Někteří však poukazovali na to, že mohla přijít již dříve.

Kalousek chválí přiměřeně

„Pokládám to za (sice opožděné), ale správné rozhodnutí, které podporuji,“ uvedl v úterý šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, který ruší kvůli koronaviru vlastní akce.

„S velikou lítostí ruším až do odvolání Piva s Mirkem. Přijde mi neodpovědné pořádat akce, kde se lidé mohou navzájem zbytečně nakazit,“ vzkázal na twitteru jindy ostrý vládní kritik.

Ještě v sobotu však vládu kritizoval za „chaos a lži“, zároveň ale s ohledem na ochranu především těch nejzranitelnějších upozornil, že „žádná vláda to nezvládne bez disciplíny všech obyvatel“.

Maláčová: Můžete žádat ošetřovné

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) na tiskovce ve Sněmovně uvedla, že nejdůležitější je nyní oblast sociálních služeb, v níž se pohybuje nejvíce zranitelná skupina – čeští důchodci. Připomněla zákaz návštěv v domovech seniorů, který platí ode dneška.

Přerušení výuky na základní školách komentovala upozorněním, že rodiče s dětmi do 10 let mohou čerpat ošetřovné. Potvrzení nevystavuje praktický lékař, ale základní škola, podotkla. 

Jurečka: Vážný problém pro mnoho rodičů

Také šéf lidovců Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že opatření „jsou na místě a dávají logiku“. K zastavení školní docházky podotkl, že by bylo namístě přerušit i výuku na základních uměleckých školách. „Bylo by dobré, aby toto vláda zvážila, je to také poměrně vysoce riziková oblast,“ podotkl.

Připomněl, že s dětmi mimo školy vyvstane pro řadu rodičů problém. „Mnoho rodičů bude mít vážný problém, jak zabezpečit jejich dozor,“ varoval Jurečka. „Není možné říci, že tito rodiče budou doma za zhruba 60 procent v rámci ošetřovného,“ podotkl.

Video  Zákaz akcí od 100 lidí výš a zavřené školy v Česku. Babiš a Vojtěch řekli novinky.  - abl
Video se připravuje ...

Lidovci proto navrhli, aby tito lidé byli doma za 100 procent své průměrné mzdy, „aby se tady nezačaly propadat příjmy jednotlivých domácností“, což by sice znamenalo mimořádný státní výdaj, který je ale dle Jurečky namístě. Varoval i před ohrožením matek samoživitelek, protože „ošetřovné se počítá ze 60 procent vyměřovacího základu“. 

„Těch rodičů není zanedbatelné množství,“ uvedl Jurečka s tím, že dle něj jde zhruba o 200 tisíc lidí v ČR, kteří budou od středy řešit problém, co s dětmi, které nebudou moci do školy. Dle něj by se toto opatření týkalo jednoho rodiče. „V ten první okamžik by to musely proplatit firmy,“ podotkl s tím, že by se měla upravit legislativa a následně by měl státní rozpočet tyto náklady zpětně kompenzovat.

Fiala: Adekvátní kroky

„Dnešní opatření vlády, která jsou samozřejmě velmi silná a dopadají na spoustu lidí v ČR, považujeme za adekvátní a podporujeme je. Je to odpovídající reakce na to, co se děje v Evropě a také jaká je situace v ČR,“ uvedl Petr Fiala (ODS) a doufá, že „různé zmatky už jsou za námi“. „Doufám, že toto není jediné jednání,“ řekl ke schůzce opozičních lídrů s Andrejem Babišem. „Ta situace v tuto chvíli není jednoduchá,“ připustil. Vidí problém v tom, „aby ochrannými pomůckami byli vybaveni lidé v první linii“. Dostatek ochranných pomůcek je však věc, co dle něj vláda nyní nenaplňuje zcela.

Fiala také varoval před ekonomickými dopady koronavirové epidemie: „Budou vážné.“ Ekonomičtí experti ODS proto připravili balíček návrhů, který by pomohl „poradit si s touto velmi kritickou situaci“. „Zdraví je samozřejmě na prvním místě,“ podotkl poslanec Jan Skopeček (ODS) a jako ekonomická opatření, která by zabránila už tak zpomalující se české ekonomice (i bez koronaviru) dostat se do potíží, označil mj. daňové úlevy včetně snížení korporátní daně, zvýšení základní slevy na poplatníka či snížení odvodů. A také odložení 3. a 4. vlny EET, do které spadají i zdravotníci a lékaři, kteří mají v této době na starost jiné věci, „než si shánět pokladničku“.

Piráti: Opodstatněné kroky

Podporu vládním krokům vyjádřili i Piráti. „Minulý týden ty jednotlivé kroky byly nekoncepční a protichůdné, ta situace se změnila. K dnešnímu dni se ty kroky jeví jako podstatné,“ uvedl poslanec Petr Třešňák (Piráti). Varoval před podporováním paniky. „Ta opatření by se ale neměla bagatelizovat,“ doplnil.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že i jemu přišla pozvánka na úterní schůzku Babiše s lídry opozičních stran. „Někomu se může zdát to opatření drastické, nicméně předpokládáme, že vyšlo z doporučení hygieniků,“ říkal Bartoš u akcí s více než 100 lidmi.

O dřívější „nekoncepčnosti“ mluvil Bartoš mj. v souvislosti s biatlonem, který byl o víkendu pro diváky zapovězen. „Nicméně pojďme řešit problém šíření,“ apeloval s tím, že současná opatření mají dopady především na rodiče. „Ne každý rodič si může vzít paragraf ošetřování člena rodiny,“ upozornil Bartoš. A vyzval, aby se řešila především právě situace rodičů, kteří nemají své dítě kam umístit – navrhl např. možnost umístit děti do družin.

Kovářová: Je to krizová situace

„Je to krizová situace a zde bychom měli vystupovat vždy jednotně,“ upozornila Věra Kovářová (STAN). Ze začátku byly dle ní zmatky. „Ale to se dalo očekávat,“ míní poslankyně. „Po počátečních porodních bolestech se zdá, že vláda začala vystupovat jako tým a že se snaží situaci zvládnout. My opatření vlády vnímáme v tom směru, že se snaží předejít rozšíření nákazy,“ pochválila poněkud nezvykle taktéž jindy kritická poslankyně Babišovu vládu.

Uzavření škol a zákaz veřejných akcí s více než 100 lidmi je podle ní „opatřením správným, otázkou může být, zda to bylo opatření včasné, zda to nemělo být dříve“. Jedním dechem však Kovářová dodala: „Není třeba spekulovat, důležité je, co jsme se dozvěděli z tiskové konference vlády a ta říká, že tímto opatřením nechce lidi trestat, ale chce obyvatele především chránit.“

Kovářová upozornila, že k uzavření jednání Sněmovny „zatím čas není“, otázkou pro předsedy výborů je však, zda uzavřou jednání výborů pro veřejnost.

Válek z TOP 09 vytkl „fatální selhání“ 

Kritičtější byl poslanec a původní profesí lékař Vlastimil Válek (TOP 09), který sice také míní, že dnešní vládní opatření jsou přijata patrně správně, vládě však vytkl, že ve svých krocích dle něj zaspala během příprav na jednotlivé fáze epidemie. „Opatření jsou z mého pohledu velmi chaotická,“ vytkl vládě údajnou nesystematičnost.

Jako na problematické akce, co se případného přenosu viru z nakaženého na jiného člověka týče, upozorňoval již dříve např. na Matějskou pouť či víkendové derby Slavia–Sparta, kde „riziko šíření nákazy v takovém koncentrovaném prostředí je vysoké“. „Od 27. ledna jsme mohli připravovat systematická opatření pro jednotlivé fáze, které nastanou,“ pokračoval směrem k vládě, která se dle něj mohla „šest týdnů systematicky připravovat“, ale neudělala to. „Považuji to za fatální selhání,“ míní.

Obdiv však vyjádřil k práci náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, uvedl však, že se celá vláda spoléhá na to, že Prymula je právě epidemiolog. Uzavření škol chápe. „Já bych dokonce byl první, kdo by ukončil výuku v mateřských školách,“ dodal Válek.

Video  Tisková konference na Bulovce: Koronavirus 
Video se připravuje ...

frantacizek ( 11. března 2020 03:29 )

taky bojujete s větrnými mlýny tady, Vendy? jsme biti intelektem většinové společnosti, do toho ještě Babiš, který to ví a potřebuje toho u těch postižených zneužít, do toho nám začal abstinovat elitní alkoholik Kalousek, je to čím dál lepší

frantacizek ( 11. března 2020 03:20 )

já chodím na víno s kolegy furt, nevím, proč Mirda začal najednou takhle veřejně abstinovat. Spíše si hledal asi záminku

frantacizek ( 11. března 2020 03:18 )

právě protože tenhle typ viru je přenositelný už v inkubační době..

frantacizek ( 11. března 2020 03:16 )

tak se zase uklidníme že jo.. Mirda je riziková skupina, každé jiné jeho vyjádření by bylo podezřelé. Svěřil bych mu naopak celou operaci, zvláště nyní, kdy už nemáme co ztratit a potřebujeme hrdiny deus ex machina, jen jeho se ten vir může zaleknout, popř. jej může vyboxovat zpět k Číňanům.

frantacizek ( 11. března 2020 03:05 )

dnes jsem slyšel, nebo jste vy psali, že vysoké školy jedou dále. Tak jak je to? Stále to mění, nebo to začíná mít alespoň nějakou logiku?
Samozřejmě, že je to Mirdo pozdě, ačkoliv se pan Babiš na tiskovce s rádci plácá po ramenou, jak jsou akční, pozdě je vše, právě proto je to Mirdo taky v tuhle chvíli už zbytečné. I díky anonymním taxikářům v davu a jejich obětem po dnešku. Museli bychom být všichni zodpovědní a k tomu lékaři ihned s příznaky jít a i pak by to možná nestačilo, minuli jsme-li za den x osob v práci, supermarketu, kdy už jsme byli nosiči.
Vy jste dárečci v té politice..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa