Svět v posledních dnech děsí epidemie nového typu koronaviru. Nebezpečný virus se začal šířit z Číny a a počet potvrzených případů nákazy a úmrtí rychle stoupá. Podle poslední bilance si virus vyžádal už přes 250 obětí a nejméně jedenáct tisíc nakažených. Koronavirus 2019-nCoV, který vyvolává onemocnění s příznaky chřipky a někdy může způsobit i zápal plic, se roznesl již do dvacítky států světa. Některé země včetně Česka kvůli tomu zvažují dočasně omezit přímá letecká spojení s Čínou. Právě cestování letadlem může představovat velké riziko.

Riziku přenosu nákazy mezi pasažéry se zabývali i vědci z prestižní Emory University v americké Atlantě. Ti přišli na to, že nejbezpečnějšími místy v letadle jsou ta u okénka. Naproti tomu pokud sedíte v uličce, pak máte mnohem větší šanci dostat se do kontaktu s nakaženým pasažérem. 

Epidemie koronaviru: Toto jsou nejnebezpečnější místa v letadle!
Autor: Emory University, Grafika - Veronika Zabilanská

Vědci ke svým zjištěním přišli tak, že zkoumali, jak se pasažéři chovají na středně dlouhých letech trvajících mezi třemi a pěti hodinami a přitom zjistili, že až 38 procent pasažérů se během letu alespoň jednou zvedne a až 24 procent dokonce vícekrát. Pasažéři u okénka ale většinou zůstávají na svých místech po celou dobu letu, díky čemuž téměř nepřijdou do kontaktu s ostatními. Zatímco pasažér v uličce přijde do kontaktu až s 64 dalšími lidmi, ten u okénka jen zhruba s dvanácti. Místa u okénka jsou tak nejbezpečnější, pokud tedy nesedíte v přímém okolí nakaženého.

Ani místa v uličce ale nemusí nutně znamenat, že se nakazíte, pokud kolem vás nakažený člověk jen projde. Záleží hlavně na délce kontaktu. Vědci navíc zatím stále s jistotou nevědí, jak se nový virus mezi lidmi přenáší. Pokud ale chcete být v bezpečí, pak byste krom výběru správného místa neměli po letadle chodit a zůstat na svém místě. Krom toho byste si také měli pravidelně mýt ruce a používat desinfekční gel na bázi alkoholu.

Video
Video se připravuje ...

„Roušky u nás v tuto chvíli nejsou na místě,“ hodnotí obranu před koronavirem v ČR Prymula Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
126 fotografií