Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Letuška Barbara odkryla taje své profese: Proč by pasažéři neměli pít kávu z palubního kávovaru?

  • Autor: štt - 
    17. 1. 2024
    17:03

    Jako děti mnozí snili o tom stát se pilotem či letuškou. Možná i vás lákalo pracovat v několika tisíci metrech nad mořem a několik dní v měsíci trávit čas v různých světových destinacích. Jak však doopravdy vypadá takové povolání? Jaké má výhody a naopak úskalí? A co letušky před pasažéry skrývají?

  • 1.Létající influencerka

    O své zkušenosti se podělila Barbara Bacileri. Letušku na jejím tiktokovém účtu sleduje přes čtyři miliony lidí. Sdílí totiž různé cestovatelské tipy a doporučení, čeho se během letu vyvarovat. Dále odpovídá i na nejčastější otázky ohledně jejího povolání. Zde jsou některé z nich.

    Barbaru na TikToku sledují miliony lidí. Barbaru na TikToku sledují miliony lidí. | profimedia.cz

  • 2.Nachází se na palubě letadla kuchyně?

    Pokud jste někdy letěli do vzdálenějších destinací, pravděpodobně jste dostali teplé jídlo. To se samozřejmě nepřipravuje na palubě letadla, ale v kuchyních nacházejících se poblíž letiště. Letušky již uvařený pokrm pouze ohřejí v konvektomatech. Pokud byste si chtěli dopřát čerstvě upečený steak, museli byste letět prémiovými společnostmi jako Emirates či Qatar Airways.

    Jídlo se připravuji v kuchyních na letišti. Jídlo se připravuji v kuchyních na letišti. | profimedia.cz

  • 3.Proč má kuchyňka závěs?

    Vedle toho, že se zde připravuje jídlo, místnost personálu nabízí určité soukromí. Během delšího letu se zde například mohou občerstvit. Pokud si však myslíte, že se sem chodí ulívat, tak se pletete. Letuška se neustále musí starat o cestující nebo plnit jiné úkoly, aby let proběhl co možná nejvíce hladce.

    Stevardi se nechodí za plentu ulívat. Stevardi se nechodí za plentu ulívat. | profimedia.cz

  • 4.Mohou se letušky vyfotit se slavnou osobou na palubě?

    Ve škole či v náborovém kurzu je všem kadetům vštěpováno, jak se během pracovní doby chovat. Přestože se jedná o profesionály, stále jsou to pouze jenom lidi, takže mají přirozenou radost z toho, když obsluhují nějakou známou tvář. Barbara říká, že „pokud to dotyčné sobě nevadí, mohou se s ní na památku vyfotit“. Servis má ale stejný jako ostatní cestující.

    Barbara už proletěla skoro celý svět. Barbara už proletěla skoro celý svět. | profimedia.cz

  • 5.Co dělá personál po přistání?

    Toto je možná nejvíce kladený dotaz. Pokud byste čekali, že letušky po přistání berou první taxi a jedou si užívat na pláž, tak byste se velice mýlili. Nejdříve zůstávají na palubě a musejí provést povinnou bezpečnostní kontrolu. Poté se vydávají do hotelu, kde je čeká další prohlídka. Barbara všem radí, aby si hotelový pokoj každý pořádně prohlídl. Například, zda se zde nenacházejí skryté kamery.

    Barbara vždy po ubytování zkontroluje celý pokoj. Barbara vždy po ubytování zkontroluje celý pokoj. | profimedia.cz

  • 6.Co by měl pasažér dělat v případě nouze?

    Barbara pro začátek doporučuje si po vstupu do letadla pročíst příručku a zhlédnout bezpečnostní ukázku. Připomenete si, kde se nachází záchranná vesta a přísun vzduchu. Dále radí mít po celou dobu zapnutý bezpečnostní pás. Kdyby náhodou došlo ke komplikacím, vždy poslouchejte palubní personál.

    Barbara všem doporučuje dbát na rady palubního personálu. Barbara všem doporučuje dbát na rady palubního personálu. | profimedia.cz

  • 7.Proč nikdy nepít kávu na palubě letadla?

    Kevin, který rovněž pracuje jako stevard, nedávno na svém tiktokovém účtu sdílel video, v němž vysvětluje, proč by on sám nikdy nepil kávu z palubního kávovaru. Dle jeho zkušenosti se nádrže na vodu prakticky nečistí. Dále se obsah špinavých konvic vylévá do záchodu, což je za hranou běžných hygienických standardů.

    Stevard Kevin by se nikdy nenapil z palubního kávovaru. Stevard Kevin by se nikdy nenapil z palubního kávovaru. | reprofoto TikTok

  • 8.Galerie

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi