Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Koronavirus je biologická zbraň, Bill Gates něco ví? Světem se šíří šílené teorie

Autor: Mii - 
30. ledna 2020
05:25

Tak jako u každého velkého tématu se i kolem koronaviru začala objevovat řada polopravd a hoaxů. Nechybí ani nefalšované konspirační teorie, které tvorbu smrtícího viru přisuzují „farmaceutické mafii“ společně s miliardářem Billem Gatesem. Přírodně naložené matky si zas na internetových fórech sdílí „zaručený recept“, jak vyléčit nemoc oreganovým olejem. Facebook, Twitter a Google přiznaly, že dezinformací je kolem koronaviru tolik, že již musely zakročit.

Zatímco vědci v čele se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) přisuzují vznik koronaviru zvířecímu obchodu v Číně, pro konspirátory je toto vysvětlení nedostačující. Za smrtící virus podle nich nemůže nakažený netopýr nebo jiný živočich ale přímo farmaceutické společnosti.

Kdo tuto teorii vyslovil jako první, není jisté, ale dostalo se jí pozornosti poté, co o ní na twitteru promluvil kontroverzní YouTuber Jordan Sather. Sdílel patent z roku 2015, který si nechala registrovat britská společnost Pirbright Institute. Týkal se právě koronaviru – je to celá skupina virů – a popisoval, jak by jistý druh tohoto viru v oslabené formě mohl být použit k výrobě vakcín pro ptáky a savce.

Je to standardní způsob, jakým se vakcíny po celém světě vyrábí. Aby mohly s nemocemi bojovat, musí obsahovat určitou formu původního viru. Někteří lidé v čele se Satherem si to ale vyložili tak, že tato společnost současný koronavirus vynalezla, aby pak mohla vydělávat na vakcíně. A šli dokonce dál – se jménem Pirbright Institute se má pojit nadace Billa a Melindy Gatesových, takže ve všem podle nich má prsty slavný zakladatel Microsoftu.

Jako důkaz berou i fakt, že Bill Gates o hrozbě smrtících pandemií v minulosti několikrát mluvil a zdůrazňoval, že je třeba se tématu věnovat. Prostřednictvím své nadace pak na tvorbu vakcín přispíval. Jen před pár měsíci k tomu dokonce uspořádal tiskovou konferenci, kde oznámil, že věnuje finance na „nejmenovaný imunologický projekt“.

Video  Léčba nemocných koronavirem: Čínské nemocnice praskají ve švech  - Reuters
Video se připravuje ...

Mluvčí Pirbright Institute však pro časopis Rolling Stone vysvětlil, že patent z roku 2015 se týkal vakcíny pro specifický druh koronaviru, se kterým se potýká drůbež. O současném viru 2019-nCov přitom není známo, že by tato zvířata napadal nebo z nich pocházel. Navíc mluvčí odmítl, že by Gates tento patent financoval. Takže už tak vachrlatá teorie padá.

„Vždycky, když se objeví nová konspirační teorie z oblasti vakcín, tak v ní figuruje Gates. Je to podobné tomu, když vypukla epidemie viru Zika,“ vysvětlila pro Rolling Stone internetová výzkumnice Renee DiRestová ze Stanfordské univerzity. Podle ní současná obvinění nejsou první ani poslední.

„Biologická zbraň z wuchanského institutu“ 

Další teorii se v posledních dnech s určitou vážností věnovala i světová média. Vzhledem k charakteru čínské vlády a tajnůstkaření tamní komunistické vlády ji totiž nelze se stoprocentní jistotou odmítnout. Nicméně stále spadá do kategorie konspirací.

Točí se kolem faktu, že ve městě Wu-chan, které je ohniskem epidemie koronaviru, se nachází Wuchanský institut virologie, který je podle některých hlasů napojen na čínský program pro výrobu biologických zbraní. Současný koronavirus tak může být biologická zbraň, která se záměrně či nezáměrně dostala ven.

Spekuluje nad tím deník The Washington Times, který cituje izraelského analytika a údajného bývalého příslušníka Mossadu (izraelské tajné služby) Dannyho Shohama. „Některé laboratoře v ústavu se pravděpodobně z hlediska výzkumu a vývoje angažovaly ve vývoji čínských biologických zbraní,“ uvedl muž.

Na jeho slova reagoval na twitteru australský bezpečnostní analytik Malcolm Davis, kterému nepřijde pravděpodobné, že by koronavirus byl uměle vytvořený v laboratoři Wuchanského institutu virologie. „Nemyslím si, že jsou k tomu důkazy,“ napsal. Zároveň ale uvedl, že fakt, že laboratoř se nachází pouhých 30 kilometrů od ohniska nákazy, je zajímavý.

Video  Smrtící nemoc: Koronavirus pomáhají detekovat speciální balíčky  - Reuters
Video se připravuje ...

Zcela odmítavý postoj má profesor Massachusettského technologického institutu (MIT) Vipin Narang.  Podle něj by šlo o nesmírně špatnou zbraň, protože nemá dostatečně vysokou letalitu a zároveň se příliš snadno přenáší. „Neexistují důkazy k tomu, že jde o biologickou zbraň, a jakákoliv taková tvrzení jen šíří misinformace a jsou nezodpovědná,“ varoval pro server news.com.au.

Faktem nicméně zůstává, že americké ministerstvo zahraničí ve své výroční zprávě za rok 2019 upozorňovalo, že Čína se se svými pokusy nachází na hraně porušení mezinárodní konvence o biologických zbraních.

S oreganovým olejem na koronavirus nechoďte

Nejen u původu koronaviru zůstávají podivné teorie. Jedna se týká i léčby nemocných. Konkrétně si na facebookových stránkách začaly převážně ženy přeposílat text, který tvrdí, že nakaženým může pomoci oreganový olej. „Oreganový olej je efektivní proti koronaviru,“ stojí v titulku. Opět ale neexistují důkazy, že by to byla pravda.

Zato existují informace, kde tento hoax vznikl. Zpráva se datuje do roku 2002, kdy Čína řešila epidemii smrtící nemoci SARS, kterou rovněž způsobuje koronavirus. Tehdy se začaly prodávat jakési „balíčky ochrany proti SARS“, jež z nějakého důvodu obsahovaly právě oreganový esenciální olej. Úřady po celém světě proti balíčkům varovaly, olej k těmto účelům nefungoval ani před 18 lety a nefunguje ani dnes.

Proti čemu ovšem může pomoci, jak naznačila studie z roku 2014, jsou noroviry – ty způsobují například virovou gastroenteritidu.

Technologické firmy jsou v pozoru

Všechny zmíněné teorie mají společné to, že se šíří na sociálních sítích. A jejich provozovatelé si toho jsou vědomi. Například facebook začal společně s partnerskou společností pochybné příspěvky týkající se koronaviru označovat – lidé u nich vidí upozornění, že texty nemusí být pravdivé, plus se jim ukazují v nižších pozicích. „Situace se rychle vyvíjí a my budeme pokračovat v podpoře světových zdravotnických organizací,“ sdělil mluvčí sítě pro The Washington Post.

Twitter také zakročil, pokud lidé vyhledají hashtag týkající se koronaviru, stránka nastavila odkazy tak, aby byly upřednostněny věrohodné zdroje. Opatření dříve fungovalo zejména na Západě, nicméně nyní bylo rozšířeno i do regionu Asie-Pacifik, což je epicentrum současné nákazy.

O krocích podobného charakteru hovoří i Google, majitel serveru YouTube, nicméně The Washington Post upozornil, že konspirační videa o koronaviru jsou na platformě stále jednoduše vyhledatelná. Jedno například obviňuje americkou vládu z využívání paniky kolem viru pro odvedení pozornosti od procedury impeachmentu prezidenta Donalda Trumpa.

O hrozbě koronaviru v Česku čtěte ZDE >>>

gabreta ( 30. ledna 2020 19:20 )

Nakažení jsou na východě? A není to náhodou nejakej západní "Novičok"??

mikes15 ( 30. ledna 2020 16:40 )

Třeba vyvíjeli na nás biologické zbraně, ale uteklo jim to, takže můžem být za to rádi 😊

sixtin ( 30. ledna 2020 12:46 )

Tyhle konspirační teorie mě baví
Autoři ještě musí ale vyšťourat, kde a kdo ukrývá lék proti koronaviru. Protože jen debil by si podřízl pod sebou větev a vypustil džina z lahve, který by mohl zabít i jeho

krapotkin ( 30. ledna 2020 11:38 )

Bravo, Donalde, laboratoře CIA zase zapracovaly.

krakonos5000 ( 30. ledna 2020 11:00 )

Pokud by tento patogen měl původ v nějaké potravině, tak by se začal šířit již při jejím zpracování. Toho hada v minulých staletích jistě nekrájeli ve skafandrech.

Zobrazit celou diskusi