Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Útoky ze září 2001 zosnovala CIA, dostalo se do učebnice. Sepsal ji profesor

Autor: Darina Jíchová - 
22. ledna 2020
12:40

Za učebnici dějepisu vydanou v listopadu 2019 se muselo omluvit francouzské nakladatelství Ellipses. Jedná se o knihu „20. století na kartičkách“, kterou sestavil Jean-Pierre Rocher. Autor se tu věnoval i jedné z nejzlomovějších událostí z počátku 21. století, teroristickým útokům z 11. září 2001 ve Spojených státech, při kterých zemřely téměř tři tisíce lidí. Za útoky stojí teroristé z organizace al-Káida, nicméně Rocher ve své knize naznačil, že vše zosnovala americká Ústřední zpravodajská služba (CIA), uvedla stanice BBC. Tato konspirační teorie má mnoho zastánců, jedním z nich je někdejší mluvčí a vicekancléř exprezidenta Václava Klause Petr Hájek.

Rocher působí jako profesor historie a geografie na vyhlášeném Pařížském institutu politických věd, který patří mezi nejprestižnější vysoké školy ve Francii. Jeho učebnice je zaměřená právě na vysokoškoláky a studenty, kteří se připravují na studium na francouzských elitních grandes écoles. Na kontroverzní tvrzení upozornili středoškolští učitelé.

Nakladatel: To v knize nemělo být

„Toto tvrzení, které odráží konspirační teorii, jež není podložená žádnými fakty, se v učebnici nemělo nikdy objevit. Nijak to nereflektuje postoje nakladatelství Ellipses nebo autora knihy,“ stojí v oficiálním prohlášení nakladatelství.

Záběry na Pentagon krátce po teroristickém útoku Záběry na Pentagon krátce po teroristickém útoku | Reuters

Učebnice vyšla v listopadu 2019, nepřesnost po několika týdnech našla středoškolačka a dcera jednoho z učitelů, který na toto téma zahájil diskusi na sociálních sítích.

„Událost bezpochyby zosnovaná americkou CIA“

Na straně 204 autor díla vysvětluje zformování džihádistické organizace al-Káida a teroristický útok ze září 2001, kdy skupina extremistů unesla čtyři letadla a s dvěma zasáhla Světové obchodní centrum v New Yorku, další teroristé nasměrovali na Pentagon ve Washingtonu. Poslední letadlo se zřítilo u města Shankville, pasažéři přemohli únosce a zabránili daleko větší katastrofě. Cílem posledního letu byl zřejmě totiž Bílý dům nebo budova Kapitolu.

„Tato světová událost – bezpochyby zosnovaná americkou CIA – byla zneužita k ustanovení sféry vlivu USA na Blízkém východě,“ uvádí Rocher k teroristickým útokům.

Středoškolský učitel sdílel svůj objev ve facebookové skupině učitelů dějepisu. „Rychle se to šířilo, najednou jsme tu měli 122 komentářů. Jen si to představte, když vám žák začne vykládat dějiny na základě konspiračních teorií s odkazem na učebnici, kterou napsal vysokoškolský profesor. To je nepřijatelné,“ reagoval mluvčí skupiny Bruno Modica.

Nakladatelství Ellipses doplnilo, že Rocher je ochotný poznámku o CIA vymazat, oprava se dotkne všech tištěných i elektronických verzí učebnice. „Samozřejmě ctíme svobodu slova, ale za žádných okolností nebudeme tisknout nepřesná nebo nepodložená tvrzení vydávající se za objektivní pravdy,“ oznámilo nakladatelství.

Konspirátor z Hradu

Také v Česku zazněla konspirační teorie o tom, že za masivním teroristickým útokem vlastně stojí CIA. Dodnes to prohlašuje novinář a bývalý tiskový mluvčí exprezidenta Klause Hájek. Ten dokonce někdejšího vůdce al-Káidy Usámu bin Ládina označil za součást mediální fikce.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině