Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Zlý hoch Novotný se málem stal dvojkou ODS. Ta ho radši úplně zatípla

Autor: Petr Holec - 
20. ledna 2020
06:21

Kromě zatípnutí Alexandry Udženiji, jíž delegáti nedali druhou šanci ve funkci první místpředsedkyně strany, přinesl volební kongres ODS ještě jedno nečekané drama: prvním místopředsedou se místo ní málem stal „divočák“ Pavel Novotný. Politicky méně korektní starosta z Řeporyjí, co na truc Rusům staví pomník vlasovcům a na ruskou ambasádu jezdí v úklidové multikáře, byl totiž jedním ze tří „náhradních“ kandidátů na druhou nejvyšší funkci ve straně. 

A že to určitě málokoho překvapilo tak jako známého mistra exhibicionismu. Takže si svých pár minut slávy náramně užil tak, jak to umí jen on. „Gratuluji venkovu, že nemá ani koule postavit vlastního kandidáta, když tady dělá převrat,“ vzkázal ve své kandidátské řeči méně konzervativně delegátům, kteří nezvolili Udženiju. Ti za ni totiž neměli náhradu, čímž na sněmu způsobili dvouhodinový „personální výpadek“. A nejen to. „O vás nepsala půl roku ani regionální příloha Rudého práva,“ přidal Novotný ještě kolegům ze stagnující strany, jimž se moc nedaří upoutat pozornost médií.

Video  Projev Pavla Novotného na kongresu ODS: Chtěl jsem vás zje**t!  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Svým „momentem pravdy“ si Novotný, jehož v boji o prvního místopředsedu nakonec porazil nouzový kandidát Zbyněk Stanjura, nejspíš pojistil i následné nezvolení řadovým místopředsedou. Strana se prostě svého zlobivého hocha nejspíš lekla, čímž ostatně jen naplnila Novotného nedávná prorocká slova. „Samozřejmě patřím do Poslanecké sněmovny, to tady ví nějak tak všichni, ale nebudu v ní, protože nemám čas na ty partajní hrátky,“ utrousil skromně Novotný. 

Na kongresu sice ještě nešlo o sněmovnu, populární starosta ale přesto dostal v ODS stopku. A s ním i Praha, tradičně dominantní kraj a taky volební bašta ODS, jejíž zástupce obvykle seděl v nejužším vedení partaje. Ani v Praze sice už v barvách ODS automaticky nevítězí i Klausova „tenisová raketa“, po osmi letech tady ale strana v roce 2018 zase vyhrála místní volby. Praha volí liberálně, a i když je možná Novotný občas až moc „liberální“, jisté voliče oslovit umí. Což by se straně, co jich určitě nemá nazbyt, mohlo hodit. Bez nich nikdy nebude ve vládě rozdávat karty, jak si přeje staronový šéf ODS Petr Fiala.  

Historie jménem Václav Klaus ml.

A nejde jen o voliče. Novotný mohl být jednou z nových tváří ve vedení ODS, jejichž deficit poslední kongres odhalil. Nakonec i Fiala o něm nedávno řekl, že je „originál, je to člověk, který je neopakovatelný, a je to výjimka, kterou si ODS může dovolit.“ Strana si ho proto mohla zkusit dovolit aspoň jako řadového místostarostu. Možná se ale delegáti sněmu lekli, že by se mohla opakovat historie s Václavem Klausem ml. 

I on byl volební kometou ODS, i on však s gustem demonstroval sklony k exhibicionismu a loajalitě hlavně k sobě, takže ho nakonec vloni z ODS vyloučili. Konec Klause ml. v ODS nicméně začal až poté, co ho strana nepustila do vedení její pražské buňky, přestože jen krátce předtím v Praze uspěl ve sněmovních volbách. „Nevím, jestli tu stranu budu za deset minut opouštět, nebo vést. Obojí zvládnu,“ řekl na kongresu Novotný. O tom žádná, obojí by jistě byla velkolepá show. Další populární odpadlík by ovšem ODS určitě mrzel. Jedna Trikolóra úplně stačí. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gejzovic ( 22. ledna 2020 10:55 )

O tomto cloveku radsi byt stich aby mu slava nestoupla do hlavy a ze ho parta z ODS ani nevzala mezi sebe na spolecnou fotografiji,to je ta prava sorta ODS

Fantomas2 ( 20. ledna 2020 19:19 )

👍👍👍👍­👍👍👍👍👍👍­👍👍👍👍👍👍­👍👍👍👍👍

Slavka2 ( 20. ledna 2020 15:37 )

Podle mě je to magor, který se neumí chovat, vyjadřovat, říct smysluplnou větu. Myslím si, že jeho otec byl podle něho aspoň bavič a nepletl se do politiky. Nechápu, jak ho mohli lidé zvolit jako starostu. Na sjezdu mluvil úplně z cesty, plácal jedno přes druhé. Ještě že nebyl zvolen jako místopředseda, tím by se ODS odstřelila !!!

milan59 ( 20. ledna 2020 14:57 )

Když jsem viděl ten záběr z mediálního vysílání tak mě napadlo,že by Novotnému měli udělat drogový test. Byl pořádně sjetej !!

Parodontax ( 20. ledna 2020 11:57 )

Ta ODSka je fakt ubohost sama... Vondra, Topolánek, Langr, Benda, Bendl, Němcová, Stanjura, Novák­..No­votný­....­.stra­ka vedle straky.A ještě mají tu drzost kritizovat nejlepšího Babiše...! Zavřel vám kohouty, co? Hnusáci hnus­ný..­.nenaž­raný­...
Kazdé ráno dekuji Bohu za našeho p. Babiše a p.Zemana 👍❤
Žumpa Blesk se bojí přispěvků kde se zaslouženě chválí uspěchy p. Babiše a Zemana, a piše se pravda na ostatní žumpu slunič­kařskou­...ka­varen­skou­🤮👎

Zobrazit celou diskusi