Podle epidemiologa Rastislava Maďara z Ostravské univerzity jsou desinfekce na ruce v našich podmínkách preventivní opatření číslo jedna a platí nejen na koronaviry,  z nichž ty méně závažné, málo patogenní, u nás cirkulují běžně, ale fungují i jako prevence proti chřipce a jiným respiračním sezonním patogenům.

„Důležité je, aby si člověk po každém rizikovém kontaktu, kdy jde na toaletu, chystá se jíst, nebo podává někomu ruku, nesahal na obličej, nos, ústa, aby si ruce nejprve vydesinfikoval,“ říká pro Blesk.cz Maďar.

Půl minuty vlhké ruce

Jenže není gel jako gel. „I na koronavirus je nejlepší alkoholová desinfekce na ruce. Platí pravidlo, že alkoholová desinfekce patří vždy na suché ruce, aby se nenaředila, a hlavně, musí jí být dostatečné množství. Ruce musí být vlhké aspoň půl minuty, než uschnou. Tedy nestačí, že si jen tak lehce potřete dlaně, gel musí mít dostatečnou expoziční dobu,“ upozorňuje Maďar, který připomněl, že běžně učí zdravotníky, že když vydesinfikují místo vpichu, musí dvacet, třicet sekund počkat, než vpíchnou jehlu, například při očkování.

„Jen si vzpomeňte, že když jdete na odběr krve, sestřička vám dané místo často tamponem jen tak rychle potře, a pak hned píchne. Bohužel se nedodržuje expoziční doba, která je klíčová,“ upozorňuje epidemiolog.

Video
Video se připravuje ...

„Roušky u nás v tuto chvíli nejsou na místě,“ hodnotí obranu před koronavirem v ČR Prymula Markéta Volfová, Lukáš Červený

Rizikové špičky prstů i palce

Maďar také zdůraňuje, jak důležité je potřít si gelem skutečně celou plochu rukou. A uvádí názorný příklad: „Abyste se nakazili salmonelou, musíte sníst desítky až stovky tisíc bakterií, tam je ta infekční dávka vysoká. 

U viru chřipky, která je velmi infekční, ale stačí jednotlivé viry, takže pokud si skutečně pořádně nevydesinfikujete ruce od konečků prstů, přes palce, prostory mezi prsty, zadní stranu rukou, tak těch pár virových kopií tam zůstane a může vás to nakazit,“ varuje Maďar.

Má virucidní účinek?

Který gel ale z nepřeberného množství vybrat? „Základní věc je podívat se na etiketu přípravku, jestli se tady píše, že má virucidní účinek, tedy ničí viry,“ dodává Maďar. Takové produkty pak ale nejsou kosmetickým výrobkem, ale patří mezi biocidní přípravky, které skutečně likvidují většinu bakterií i virů.

Na účinnost desinfekčních přípravků se Blesk.cz plal i MUDr. Věry Melicherčíkové ze Státního zdravotního ústavu.  „Pokud se jedna o přípravky na desinfekci rukou, které se používají ve zdravotnictví a jsou uvedeny na trh jako biocidy, tak musí mít účinnost otestovanou. Je tam povinnost, že musí být laboratorně ověřen pokles mikrobů. Pokud se jedná o bakterie, tak se uvádí účinnost 99, 999 %, u virů 99, 99 %," vysvětluje odbornice.

„Pokud se tedy v drogerii setkáte s gelem, který má na obalu napsáno, že zabíjí jen 99 % bakterií, nejde o biocidní přípravek a  ten efekt je takový, jako byste si jen umyli ruce mýdlem," dodává Melicherčíková. Takový výrobek pak bývá označen jako antibakteriální nebo například hygienický gel. 

Smrtící nemoc: Koronavirus pomáhají detekovat speciální balíčky

Video
Video se připravuje ...

Smrtící nemoc: Koronavirus pomáhají detekovat speciální balíčky Reuters