Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Andreas (17) z autobusu smrti promluvil o okamžicích hrůzy. Malý Štefan (8) viděl hodně krve

Autor: shp - 
15. listopadu 2019
16:48

Stáli při něm všichni svatí. Student Andreas (17) jel v autobuse smrti, který se u slovenské Nitry srazil s nákladním vozem. Mladý student přežil. 12 lidí ale takové štěstí nemělo. I když skončil potlučený a s obvazem přes oko, o prokleté jízdě promluvil. Svého anděla strážného měl i malý Štefan (8) – nejmladší účastník autonehody. O tom, co se mu stalo, vyprávěla jeho teta.

Seděl jsem za řidičem, asi v třetí řadě. Zničehonic nějaká paní zakřičela a poté se to stalo. Kamion, ten co jel naproti, už ležel na zemi a my jsme letěli do příkopu,“ popsal chvíle hrůzy Andreas Novému Času. Po nárazu už slyšel jenom křik pasažérů a to, jak se vozidlo převrátilo.

Byl to velmi silný náraz. Probral jsem se vsedě v autobuse a potom jsem z něho vyšel ven jako první,“ vysvětlil, jak se z vraku dostal. První, co ho napadlo, bylo, že poběží pro pomoc. Tu mu poskytli kolemjedoucí řidiči. „Utíkal jsem ven za lidmi. Tam stála auta a oni nám šli pomáhat, tak jsem šel za nimi,“ pokračoval.

Tržná rána nad okem

Měl jsem tržnou ránu nad okem a museli mi to zašívat. To, co jsem viděl, se nedá popsat. Nikdy na to nezapomenu,“ uzavřel Andreas a jen těžce zadržoval slzy. V autobuse měl kamarády. TV Markíza uvedla, že mladý Slovák přiznal, že při neštěstí na vlastní oči viděl několik nebožáků, kterým se již nedalo nijak pomoci.

Nejmladším účastníkem nehody se stal teprve osmiletý Štefan, který jel v autobuse s babičkou. Jako zázrakem oba přežili. O tom, co se chlapci stalo, promluvila jeho teta Barbora. Ta se o děsivé události dozvěděla z internetu. Nikdo totiž rodinu o tragické nehodě neinformoval.

Obavy o blízké

Nikdo nám nevolal. Potom jsem já začala volat všem, protože jsem měla podezření, že tam mohla sedět i moje sestra se Štefanem a starší dcera, která též chodí do Nitry do školy,“ popsala Novému Času děsuplné okamžiky Barbora. Dovolat sestře se jí nepovedlo, proto zavolala svojí matce.

Nejdřív jsem si myslela, že mamina tu ránu neunesla, protože to byla první situace, že jsou čtyři mrtví. To bylo nejhorší,“ řekla s pláčem. Sestra se jí nakonec ozvala. I dcera byla v pořádku. Barbora ale stále nevěděla, co je s její matkou a malým Štefanem. Pak to přišlo – dozvěděla se, že oba jeli v autobuse smrti.

Všude bylo hodně krve

Mamina si nevzpomínala na srážku, nevzpomínala si na nehodu. Jen cítila bolesti. Malý si vzpomínal na celé to dění, co všechno tam bylo – bláto, sklo, tráva, hodně krve... Mamině jsme potom řekli, co se jí stalo. Protože když ji v sanitce probrali z bezvědomí, pamatovala si jen tu sanitku,“ pokračovala Barbora.

Video  Na Slovensku se srazil autobus plný školáků s náklaďákem.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Se Štefanem seděli vpravo v zadní části. „Asi dvě místa před zadní sedačkou. Takže když se autobus převrátil, tak se převrátil s nimi,“ vypráví s hrůzou v hlase. „Štefanovo oblečení bylo celé nasáknuté naftou. Kdyby tam došlo k nějaké jiskře, tak to tam celé shoří,“ uzavřela s pláčem.

Státní smutek

V autobuse zemřelo ve středu 12 lidí, dalších 20 jich bylo zraněno. I řidič náklaďáku, který za nehodu podle mnoha svědků může, utrpěl zranění. Na Slovensku byl v pátek vyhlášen za oběti tragické bouračky státní smutek. Neštěstí zasáhlo celý národ.

dfghjk ( 15. listopadu 2019 16:54 )

Nutno uznat, že blesk, jako vždycky, vytahá při podobných tragických událostech z lidí nejvíc. Myslím, že název Blesk smrti si plně zaslouží.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání