Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Náklaďák jel příliš rychle, tvrdí svědci děsivé nehody s autobusem: Zemřelo při ní 12 dětí a dospělých

Autor: shp - 
14. listopadu 2019
17:05

Náklaďák jel příliš rychle a byl naložený více, než by měl. Na tom se shodují svědci tragédie v Nitře, kde se srazil autobus vezoucí středoškoláky s nákladním vozem. Lidé, kteří hrůzu viděli na vlastní oči, popsali, co se přesně stalo. Na okamžiky děsu a zoufalství do smrti nezapomenou.

Video  Místo tragické srážky autobusu s náklaďákem, kde vyhaslo mnoho životů.  - Policie SR
Video se připravuje ...

Náklaďák jel rychle, rozkýval se a korbou trefil autobus do prostředka,“ vypověděl webu Čas.sk očitý svědek. Autobus podle něj skončil v příkopě. S hrůzou pak sledoval, jak se všichni přítomní snaží pomoci. „Dávali jsme jim první pomoc. Všichni, co jsme byli na místě, jsme pomáhali. Všichni jsme podávali lékárničky,“ dodal muž roztřeseným hlasem.

Autobusák byl od krve

Už tehdy věděl, že je zle. Všiml si totiž, že v autobuse seděli převážně studenti. Po svých z něj však po havárii dokázal odejít jen málokdo. Všude kolem byly rozházené věci i doklady cestujících. Lidé křičeli a plakali. „Nejdříve vyšlo mladé děvče, potom autobusák. Ten byl od krve, ale živý. Hodně lidí tam zůstalo ležet. Byli tam mladí,“ vzpomíná na okamžiky hrůzy.

Podobný zážitek si z tragédie odnesl i Miro, který se vracel ze Zlatých Moravců a byl na místě pár minut po nehodě. „V tu chvíli tam ještě nebyli záchranáři. Rozběhli jsme se tam, ale někteří lidé už nás odháněli a prosili nás, ať jim dáme jen lékárničky. Tak jsme jim je dali,“ popsal děsivou situaci. Zanedlouho se na místě objevili záchranáři.

Děsivé svědectví

I oni ale museli po chvíli začít se svými vozy couvat, protože museli vytvořit prostor, kde mohla přistát zdravotnická helikoptéra. Ta přiletěla pro nejhůře zraněné. Tehdy ještě Miro netušil, kolik mrtvých si nehoda vyžádala. „Viděl jsem v životě ledacos, ale je to hrozné, to otřese každým,“ dodal Slovák o hrůzách, které spatřil na vlastní oči.

Že za neštěstí může řidič náklaďáku, potvrzuje i otec chlapce (16), který se ve středu vezl v autobuse smrti. „Hlavně řidiči kamionů a náklaďáků tu jezdí jako šílenci. Bylo jen otázkou času, kdy se něco tak strašného stane,“ uvedl s tím, že jeho syn měl štěstí. Náraz nákladním vozem, který byl dle všeho přetížen nákladem štěrku a hlíny, přežil. „Za všechno může řidič toho náklaďáku,“ tvrdí muž.

Svědek: Náklaďák doslova tančil na silnici

Jeho tvrzení nahrávají výpovědi dalších svědků, podle nichž jel náklaďák z kopce hodně rychle. „Na mokré silnici začal doslova tancovat. Autobus se mu snažil vyhnout, ale náklaďák ho trefil do boku, rozpáral ho a odmrštil do příkopu,“ popsal situaci další muž, který vše viděl. Nehoda si vyžádala 12 mrtvých a 20 zraněných. Případem se zabývá policie.

ferrys ( 15. listopadu 2019 10:24 )

Mnozí se rádi prezentují, aniž na to mentálně mají.Předně Tatra jela plnně naložená z kopce na vyšší rychlostní stupeň na to aby řidič mohl reagovat pomocí motorové brzdy.Jelikož Tatra jako jiné nákladní vozy má vzduchové brzdy, řidič z kopce stále přibrzďoval čímž vyčerpal stlačený vzduch ze zásobníku a auto tudíž přestalo brzdit a stalo se neovladatelné.Ve špatnou chvíli jel do kopce protijedoucí autobus a nehoda byla na místě.Řidič Tatry by to podle toho stejně kousek dál obrátil, ale již bez takových následků.Podobná věc se stala i nedaleko nás, kdy tímto způsobem nákladní vůz při jízdě z kopce neubrzdil a napálil to do baráku, ale zraněný byl pouze sám.

lunatic ( 15. listopadu 2019 05:21 )

Já psal ale o autě - sarkasticky,ne o řidiči;*** Tě zplodili a tak to nechápeš,bohužel

lunatic ( 14. listopadu 2019 22:01 )

A co náklaďák? Ten je snad zcela bez viny?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání