Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čaputová i premiér truchlí pro mrtvé děti z autobusu smrti: Život měly před sebou

Autor: ČTK, simao - 
14. listopadu 2019
21:15

Oběti děsivé dopravní nehody uctí Slovensko v pátek státním smutkem. Zdrceni jsou prezidentka Zuzana Čaputová i premiér Peter Pellegrini, který truchlí pro vyhaslé dětské životy a přispěchal na Slovensko z oficiální návštěvy Kypru, kterou zrušil. Mluví přitom o nejhorší noci v životě pro mnoho lidí a o tom, že mrtvé děti měly život před sebou. Na jihu Slovenska zemřelo 12 lidí a dvě desítky se jich zranily. Zděšen je i exprezident Andrej Kiska.

O vyhlášení státního smutku, který potrvá od 8:00 do 20:00 SEČ, rozhodla ve čtvrtek vláda. Jeden ze zraněných je nadále v kritickém stavu a policie v případu zahájila trestní stíhání.

Premiér Peter Pellegrini po jednání vlády uvedl, že mezi mrtvými jedné z nejtragičtějších dopravních nehod v novodobé historii Slovenska je pět nezletilých. Při srážce nákladního auta a linkového autobusu podle policie zemřeli lidé ve věku 15 až 70 let.

Mezi oběťmi je Natálka (†15), Alex (†16) i Martin, Veronika a Denisa (všichni †17). „Slovensko by mělo sdílet smutek s rodinami obětí a uctít památku těch, kteří se po zmíněné tragické nehodě domů již nevrátili,“ řekl Pellegrini.

Čaputová: Jezděme opatrně, ať se vrátíme k rodinám

Na tragédii reagovala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Zpráva o srážce autobusu s nákladním autem, která měla takové tragické následky, v nás všech vyvolává hluboký smutek. V těchto chvílích jsme myšlenkami s rodiči, kteří přišli o své děti, o své drahé a blízké. Myslíme také na zraněné a na to, aby dostali nejlepší možnou pomoc a péči,“ vzkázala na facebooku.

„Všichni doufáme, že počet obětí už nebude narůstat. Po této hrozné tragédii prosím všechny: jezděme opatrně a ohleduplně, ať se všichni šťastně vrátíme ke svým rodinám,“ přidala prosbu.

Video  Na Slovensku se srazil autobus plný školáků s náklaďákem.  - TV JOJ
Video se připravuje ...

Pellegrini: Děti měly celý život před sebou

Emotivně reagoval na síti i premiér Pellegrini. „Při spuštěných vlajkách si v tichu vzpomeňme na všechny, kteří nás včera náhle opustili a zkusme to přetavit do vlastních životů, abychom se uměli těšit z každé chvilky, která nám byla dopřána. Ukažme při této příležitosti naši soudržnost, solidaritu a soucit,“ vyzval Slováky.

Sám se spěšně vydal na místo tragédie. „Včera jsem bezprostředně po oznámení této zprávy přerušil svou oficiální návštěvu Kypru a vrátil jsem se na Slovensko přímo na místo neštěstí. Obraz, který jsem tam uviděl, mnou hluboce otřásl a nepochybuji, že by takto zapůsobil na každého z nás. Člověka až mrazí, když si uvědomí, že jen před několika hodinami se zde domů nic netušíc vezli lidé, jejichž život se ve zlomku sekundy skončil nebo úplně otočil naruby,“ smutní Pellegrini.

„Byly mezi nimi i děti, které měly celý život před sebou, měly své sny, plány do života a své rodiny, které bohužel mají za sebou nejtěžší noc v životě,“ posteskl si.

„V takových chvílích si člověk uvědomí, jak nesmírně prchavý je lidský život a sám sebe se ptá, zda ten svůj žije v souladu se skutečnými hodnotami. Zda své životy zbytečně neničí věčnými hádky a nepodstatnými spory, namísto prožívání plnohodnotných chvil se svými blízkými,“ přidal další rozměr vnímání tragédie premiér.

Kiska v myšlenkách se zasaženými rodinami

V šoku byl i exprezident Andrej Kiska, který rovněž reagoval již ve středu. „Po přečtení zpráv jsem úplně beze slov. Je mi velmi líto, co se dnes stalo na silnici mezi Nitrou a Zlatými Moravcemi. Při srážce autobusu a kamionu tam odpoledne vyhaslo nejméně dvanáct životů a desítky dalších jsou zraněny. V autobuse měli být středoškoláci vracející se ze školy domů. V myšlenkách a modlitbách jsem s rodinami pozůstalých a se záchranáři a lékaři, kteří možná v těchto chvílích ještě bojují o životy,“ podotkl Kiska.

Ministryně zdravotnictví Andrea Kalavská uvedla, že nemocnice do domácího ošetření už propustily šest z 20 zraněných.

Slovenská policie zahájila v souvislosti se srážkou nákladního auta a autobusu trestní stíhání pro obecné ohrožení. Ministryně vnitra Denisa Saková ještě ve středu řekla, že auto s nákladem kamení a hlíny bylo zřejmě přetíženo. Saková k možné příčině nehody uvedla, že je třeba vyčkat na výsledky expertiz.

Video  Místo tragické srážky autobusu s náklaďákem, kde vyhaslo mnoho životů.  - Policie SR
Video se připravuje ...

Šéf hasičů: Fyzicky i psychicky náročný zásah

K tragédii se ve čtvrtek v podvečer vyjádřil obsáhle i Pavol Nereča, prezident slovenského Hasičského a záchranného sboru.

„Tato tragická událost se dotkla každého z nás. Zásah byl pro všechny zasahujících nesmírně náročný jak po fyzické, tak i po psychické stránce. Kolegové hasiči, upřímně vám děkuji za vaši práci, nasazení a profesionalitu, kterou jste včera předvedli při záchraně takového množství zraněných osob. Slova nedokáží vyjádřit mou úctu a dík za to, jak jste i přes nepříznivé počasí a náročnost situace tento zásah zvládli,“ vzkázal zasahujícím hasičům.

V pátek nepůjde o první případ, kdy bude Slovensko držet smutek za oběti dopravní nehody. Stejně země postupovala i v roce 2009, kdy při tragické srážce osobního vlaku a autobusu na středním Slovensku přišlo o život rovněž 12 lidí. Naposledy Slovensko vyhlásilo státní smutek v roce 2016 na den státního pohřbu zesnulého slovenského exprezidenta Michala Kováče.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa