Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Slovensko truchlí za oběti nehody u Nitry. Vláda vyhlásila státní smutek

14. listopadu 2019
12:33

Slovensko v pátek státním smutkem uctí oběti středeční srážky nákladního auta a linkového autobusu, při které na jihu země zemřelo 12 lidí a dvě desítky osob se zranily. O vyhlášení státního smutku, který potrvá od 8.00 do 20.00, rozhodla vláda. Jeden ze zraněných je nadále v kritickém stavu a policie v případu zahájila trestní stíhání.

Státní smutek se na Slovensku navenek projevuje stažením vlajek na půl žerdi a omezením hazardních her.

Premiér Peter Pellegrini po jednání vlády novinářům řekl, že mezi mrtvými jedné z nejtragičtějších dopravních nehod v novodobé historii země je pět nezletilých. V příměstském autobusu se vezli hlavně školáci.

„Slovensko by mělo sdílet smutek s rodinami obětí a uctít památku těch, kteří se po zmíněné tragické nehodě domů již nevrátili,“ řekl Pellegrini.

Slovenská policie zahájila v souvislosti se srážkou nákladního auta a autobusu trestní stíhání pro obecné ohrožení. Slovenská ministryně vnitra Denisa Saková ještě ve středu řekla, že auto s nákladem kamení a hlíny bylo zřejmě přetíženo. List Pravda napsal, že policie pracuje také s verzí, že řidič nákladního vozu před nehodou sahal po mobilním telefonu v době, kdy sjížděl z kopce. Podle listu řidič zřejmě jel rychleji, a když se snažil vůz dostat pod kontrolu, auto se rozhoupalo.

Video  Místo tragické srážky autobusu s náklaďákem, kde vyhaslo mnoho životů  - Policie SR
Video se připravuje ...

Autobus se po srážce převrátil a ocitl mimo vozovku, nákladní auto se převrátilo přímo na silnici první třídy nedaleko Nitry, kde k nehodě došlo. Vraky obou vozidel podstoupí expertizu.

Nejde o první případ, kdy Slovensko bude držet smutek za oběti dopravní nehody. Stejně země postupovala i v roce 2009, kdy při tragické srážce osobního vlaku a autobusu na středním Slovensku přišlo o život rovněž 12 lidí. Naposledy Slovensko vyhlásilo státní smutek v roce 2016 na den státního pohřbu zesnulého slovenského exprezidenta Michala Kováče.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pajato73 ( 14. listopadu 2019 13:13 )

at je jim zeme lehka a zranenym brzke uzdraveni.... rodinam hodne sil...

Zobrazit celou diskusi