Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Johnson naštval premiérku Skotska. Jeho „vydřička“ zařizuje premiérský byt

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
6. srpna 2019
21:01

První ministryně Skotska Nicola Sturgeonová obvinila britského premiéra Borise Johnsona z nevhodného gesta. Političku popudilo, že na ni Johnson při své návštěvě Skotska zkoušel demonstraci moci. Skotskou premiérku neverbálně pozval do jejího vlastního sídla, Sturgeonová si to ale nenechala líbit. Jejich „kdo z koho“ vyhrála a jako „paní domu“ vešla až za Johnsonem. Zatímco premiér objíždí různé kouty Velké Británie, jeho mladá přítelkyně Carrie Symondsová dohlíží na zařizování jejich bytu v Downing Street, informoval britský tisk.

Setkání mezi Sturgeonovou a Johnsonem bylo od začátku na ostří nože, před oficiálním sídlem Bute House prvních ministrů Skotska v Edinburghu na premiéra čekal dav, který svým bučením jasně dával najevo, co si o něm myslí. Johnson ještě před dveřmi zkoušel „trumfnout“ Sturgeonovou, ta se ale nedala.

Sturgeonová: Bylo to nevhodné a nemístné

„Byla to zřejmě podvědomá demonstrace moci, ta tu ale nemá místo, jeho gesto bylo zcela nevhodné,“ komentovala incident z minulého týdne ministryně. Politici navíc nemůžou najít společnou řeč v otázce brexitu. Johnson měl při jednání prohlásit, že „k brexitu dojde, ať se jí to líbí nebo ne“.

„Nemyslím si, že jsem ho nějak výrazně upozornila. Stalo se to docela rychle. Nejsem si vědoma, že bych mu řekla něco jako: Dejte tu ruku dolů,“ vysvětlila novinářům. „Došlo mi, o co se pokouší. Na jednu stranu by mu to mohlo projít jako galantní gesto, ale byla to demonstrace moci. Snažil se mě nahnat do vlastního domu,“ dodala Sturgeonová.

Vydřička zařizuje byt a sbírá rady od předchůdkyň

Zatímco se Johnson věnuje povinnostem premiéra země, jeho milenka a bývalá komunikační šéfka konzervativců Symondsová zařizuje jejich byt v Downing Street, tento týden bude mít pár konečně na čem spát, stěhováci už jim dovezli postel a matrace.

První nesezdaný premiérský pár Británie si užívá svůj vztah, pravidelně chodí na romantické večeře. Toto pondělí je lidé zahlédli v restauraci Mamma Mia v londýnské čtvrti East Sheen. Symondsová se pečlivě chystá na roli „první dámy“ Británie, přestože má na Johnsona velký vliv, žádnou oficiální, případně placenou, pozici v jeho vládě zastávat nebude.

Tento týden se podle listu The Sun sešla s bývalou „paní premiérovou“ Samanthou Cameronovou. Ženy spolu měly rozebírat život v Downing Street, jaké konkrétní rady Cameronová Symondsové nabídla, není známé. Expremiér David Cameron, stejně jako Johnson, vyměnil tradiční dvoupokojový byt v č. 10, za prostornější v Downing Street č. 11.  

Zobrazit celou diskusi