Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krásná kmotřenka (†20) Mayové se předávkovala. Premiérka bojuje za duševní zdraví

Autor: Darina Jíchová - 
28. dubna 2019
15:00

Britská premiérka Theresa Mayová v roce 2013 přišla o svou neteř a kmotřenku Vikki McQuaidovou (†20), která spáchala sebevraždu předávkováním léky. Právě tento incident stojí za letošním rozhodnutím Mayové věnovat 53,5 milionů korun na kampaň podporující duševní zdraví, informoval deník Daily Mail.

McQuaidová byla dcerou Cathy McQuaidové, sestry premiérčina manžela Philipa. Dívka po sobě zanechala krátký vzkaz na rozloučenou. „Omlouvám se, ale bez dětí je to nesnesitelné.“ Ke kroku vzít si život ji dohnaly dva potraty a strach, že nebude nikdy moct mít dítě. Tělo McQuaidové našla její matka, která zpočátku nechtěla uvěřit, že dcera spáchala sebevraždu.

Pitva ukázala, že McQuaidová požila značné množství dvou volně prodejných léků, dávka, kterou si vzala, byla smrtelná. Rozrušená dívka před smrtí o svých pocitech a straších mluvila s kamarádkou, sebevraždu ale nikdo, rodina ani známí, neočekával. „Plakala, myslela si, že nikdy nebude mít děti,“ řekla tisku Laura Wattsová, kterou McQuaidová den před sebevraždou navštívila.

Miliony pro linku důvěry

„Victoria často jednala impulzivně bez toho, aby si věci předem promyslela. Nemyslím si, že se chtěla zabít,“ řekla matka policii v srpnu roku 2013. Sama Mayová nikdy o ztrátě neteře na veřejnosti nemluvila. Počátkem tohoto roku ale podpořila kampaně propagující duševní zdraví a věnovala přes 53 milionů korun fondu Samaritans Helpline, který provozuje linku důvěry, kam lidé uvažující o sebevraždě mohou volat.

Mayová je rovněž první britská premiérka, která jmenovala ministryni pro prevenci sebevražd, funkci zastává Jackie Doyleová-Priceová. „Lidé s duševními nemocemi často čelí různým křivdám a předsudkům, společně to ale můžeme změnit. Můžeme ukončit stigma, které nutí duševně nemocné lidi mlčet. Může předejít tragédiím, sebevraždy připravily o život nespočet lidí. Můžeme dětem zajistit nejen kvalitní péči o jejich fyzické, ale i psychické zdraví,“ uvedla Mayová.

O kmotřenku Mayovou připravila i rakovina

V roce 2017 přišla Mayová o další kmotřenku, Teresu Brasierovou (†47), která prohrála svůj boj s rakovinou. Premiérka následně ohlásila kampaň národní zdravotnické služby, která se zaměřuje na včasnou diagnostiku rakoviny.

 

mesalina ( 28. dubna 2019 15:14 )

ví někdo v redakci, kdo je to kmotřenka???

Zobrazit celou diskusi