Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lékaři babičce kvůli rakovině odebrali jazyk: Nový jí vytvořili z ruky!

Autor: chal - 
19. února 2019
19:30

Joanna Smithová (58) z anglického Bedfordu na svém jazyku koncem minulého roku objevila zvláštní bulku. Ukázalo se, že šlo o rakovinu a lékaři babičce čtyř dětí museli odebrat téměř celý jazyk. Dnes už ale Joanna znovu mluví, má totiž nový jazyk. Lékaři jí ho vytvořili ze svalu z ruky. Operace se ale neobešla bez komplikací.

Když se Joanně v říjnu na jazyku objevila malá tečka, nejprve ji měla za běžný vřídek. Bulka se ale zvětšovala, a tak 58letá uklízečka navštívila praktického lékaře. Ten ji odeslal na vyšetření do nemocnice, kde se babička čtyř dětí dozvěděla zdrcující diagnózu.

Ač nekuřačka, měla rakovinu jazyka. Lékaři navíc Angličance sdělili, že jí jazyk musí odstranit, jinak se dožije nanejvýš osmi měsíců.

Po takových slovech člověk zachovává optimismus jen těžko. Čtyři měsíce od diagnózy ale situace vypadá mnohem lépe. Operace totiž dopadla dobře, Joanna se zbavila rakoviny a navíc jí lékaři ze svalu na levé ruce vytvořili nový jazyk. Díky němu může dnes Joanna mluvit, jíst i pít.

Lékaři Joanně při náročné operaci 10. ledna odebrali 10 zubů a celý jazyk až na malý kousek, na který přišili jazyk nový. To se ale povedlo až napodruhé. Při prvním pokusu totiž doktoři jazyk vymodelovali ze svalu a kůže z Joanniny pravé nohy, sval se ale „nechytil“.

Se svolením rodiny tak lékaři podnikli druhý pokus, tentokrát použili sval a žílu z levé ruky. Operace zabrala dohromady 15 hodin, dopadla ale nad očekávání dobře.

Joanna byla dokonce schopná mluvit ihned po probuzení z anestezie! „Asi jsem mluvila trochu z cesty, ale mluvila jsem,“ řekla Joanna se smíchem médiím. Od operace už uběhl víc než měsíc a 58letá uklízečka si na nový jazyk zatím nezvykla.

„Je to trošku zvláštní pocit. Musím si dávat pozor, abych se do něj nekousla,“ sdělila s tím, že v novém jazyku nemá cit.

Joanna proto raději nejí horká jídla, bojí se totiž, aby si ho nespálila. „Necítím jídlo jako dřív, jazykem necítím chuť. Chirurgům ale moc děkuju, všichni v nemocnici byli úžasní,“ dodala.

Nový jazyk je sice pro Joannu úžasná věc, největší radost jí ale udělala zpráva, kterou jí lékaři sdělili měsíc po operaci – odstraněním jazyka z jejího těla rakovina nadobro zmizela, Joanna tak nemusí chodit na chemoterapii. Až se její ústa úplně doléčí, lékaři jí navíc vrátí chybějící zuby.

Zobrazit celou diskusi