Tento kousek masa máte možná spojený s roštěnou na houbách, skvěle se ale hodí i na grilování. Maso z hřbetu zvířete je totiž krásně šťavnaté a má skvělou chuť. Připravte si všechny suroviny, a pokud nejste v grilování tolik zběhlí, tak také teploměr na maso, abyste mohli zkontrolovat jeho teplotu.

Budete potřebovat

600 g hovězí roštěné

Bylinkové máslo:

100 g čerstvého másla
lžíce nasekané petrželové natě
lžíce nasekané pažitky
lžíce nasekané bazalky
stroužek česneku
hrubá sůl
pepř

Postup a měření teploty masa

1. Máslo nechte změknout a utřete jej s bylinkami, česnekem, špetkou soli a pepře.

2. Maso vyndejte alespoň hodinu před grilováním. Krájejte je na plátky široké alespoň na palec, osušte a zprudka grilujte do požadovaného stupně propečení.

3. Pokud si nevěříte, před samotným grilováním můžete do jednoho kusu masa zapíchnout teploměr a teplotu tak snadno zkontrolujete:

  • rare - 50 °C
  • středně propečený - 55-60 °C 
  • důkladně propečený steak  - 68 °C

4. Po sejmutí z grilu nechte maso ještě alespoň 10 minut odpočinout na teplém místě (ne však přímo na grilu), aby se v něm šťáva rovnoměrně rozložila.

5. Steak podávejte s kouskem bylinkového másla a čerstvým chlebem.