Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zvrat v případu: Zatkli podezřelé z vraždy novináře Kuciaka (†27) a jeho snoubenky

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
27. září 2018
07:11

Slovenská policie zatkla osoby podezřelé z vraždy novináře Kuciaka a jeho přítelkyně, uvedla slovenská média. Dennik N napsal, že bylo zatčeno osm lidí, měl by mezi nimi být také vrah a jeho pomocníci. Akci slovenská policie potvrdila na svém Facebooku, uvedla ale pouze, že zadržela osoby podezřelé z násilné trestné činnosti, další detaily nenabídla. Nyní probíhají domovní prohlídky.

„Momentálně probíhají domovní prohlídky a další procesní úkony,“ dodala policie s tím, že více upřesní, jakmile to bude možné. Podle dosavadních informací by se mělo jednat o 8 osob z jižního Slovenska. Mezi zadrženými je zřejmě i vykonavatel vraždy a lidé, kteří mu na místě činu pomáhali.

Slovenskému tisku se ozvalo několik lidí, kteří uvedli, že k razii došlo v obci Kolárovo zhruba ve čtyři hodiny ráno. Slovenská policie informaci potvrdila.

Mezi zatčenými je i bývalý policista

Mezi zadrženými je i bývalý policejní vyšetřovatel. Podle portálu pluska.sk kdysi pracoval i v bezpečnostní agentuře a věnoval se bojovému umění. List Sme napsal, že zmiňovaným by měl být muž jménem Tomáš Sz. Podle svého profilu na sociální síti muž absolvoval v polské bezpečnostní akademii ESA výcvik pro zájemce o práci v soukromých ochrankách. Na jedné z fotografií je spolu s kolegy zachycen se zbraní v ruce na lodi.

Záběry z místa zátahu:

„Vyšetřování bylo mimořádně intenzivní a dobrou zprávou je, že se podařilo identifikovat a zadržet osoby, které se pravděpodobně podílely na úkladné vraždě. Toto je samozřejmě jen první fáze vyšetřování, celkově může být případ úspěšně uzavřen teprve, až budou identifikováni a zadrženi a postavení před soud ti, kteří si tento hrozný čin objednali,“ prohlásil právní zástupce Kuciakovy rodiny Daniel Lipšic.

Podle informací českého časopisu Respekt napomohly k dopadení vraha a jeho pomocníků satelitní snímky z americké družice, která se shodou okolností pohybovala v době vraždy nad místem, kde byli dva mladí lidé zabiti. Lipšic tuto informaci nechtěl komentovat. „Řeknu k tomu jednu věc: žádný zločin není úplně perfektní a i profesionální pachatelé se dopouštějí chyb a i tyto chyby mohou vést k odhalení jejich identity,“ prohlásil advokát na dnešní tiskové konferenci.

Televize Joj zase uvedla, že vyšetřovatelům při identifikaci podezřelých pomohli údaje z počítačů, které byly použity při vyhledávání Kuciakova domu v internetové službě Street View.

Policie na svých facebookových stránkách oznámila, že prozatím nebude poskytovat žádné další informace, aby nedošlo k maření vyšetřování. Na místě razie stále probíhají procesní úkony a zajišťování důkazního materiálu.

K policejní akci se vyjádřil také slovenský premiér Peter Pellegrini. „S potěšením jsem přijal zprávu o tom, že policie zatkla podezřelé z vraždy dvou nevinných mladých lidí. Oceňuji profesionální práci vyšetřovatelů a prokuratury. Tento případ je jednou z priorit mé vlády. Věřím, že se brutální čin podaří objasnit a odhalit jeho motiv i ty, kteří si vraždu objednali,“ napsal Pellegrini na sociální síti.

 

Kuciakova vražda

Investigativního novináře Kuciaka s přítelkyní Martinou Kušnírovou (†27) zavraždili 21. února v obci Veľká Mača, jejím motivem byla jeho novinářská práce. Úřad speciální prokuratury potvrdil, že se jednalo o profesionální vraždu na objednávku. 

Kuciak pracoval pro server Aktuality.sk a řešil kauzy spojené s kalábrijskou mafií 'Ndrangheta a jejím působením na východě Slovenska. Vyšetřovatelé v rámci případu vyslechli přes 200 osob a zatkli 7 Italů s kontakty na mafii, všechny osoby byly ale pro nedostatek důkazů propuštěny.

Zločin otřásl Slovenskem, vyvolal největší demonstrace v zemi od pádu komunismu a vedl k odstoupení ministra vnitra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica a k odchodu policejního prezidenta Tibora Gašpara

Video  Úřad speciální prokuratury v kauze vraždy Kuciaka mlčí  - tv Joj
Video se připravuje ...

xu-xu ( 27. září 2018 20:32 )

satan pavlačová drbna...když holt dědek přijde vo koule, je z něj drbavá baba a pomlouvá druhý, blb

jentakjenkobliha ( 27. září 2018 19:45 )

honzazechlívku: Nemusí cucat v parku krabičák , jako ty pomatený prduchu.

jentakjenstb ( 27. září 2018 19:42 )

honzazechlívku: Jak jsi dopadl ty , uslintaný, ucintaný prduchu, chlemtáš pivo na chodníku a tváříš se jak ředitel zeměkoule.

jemtakjen ( 27. září 2018 19:38 )

honzaprk: Uklidni se kozle, o nic nejde a jasné je jen to že jsi zaprděný uslintaný trouba.

allahmagorstb ( 27. září 2018 19:33 )

honzacap: Co tu mečíš capáčku, opravdu ti koza zdrhla ?

Zobrazit celou diskusi