Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Vyšetřování vraždy Jána Kuciaka a jeho snoubenky: Tvrdá rána pro matku zavražděné!

Autor: vma - 
4. března 2018
05:00

Kauza zavražděného novináře Jána Kuciaka (†27) a jeho partnerky Martiny otřásá nejen Slovenskem, ale i zbytkem světa už týden. Vyšetřování je v plném proudu. Matka Kuciakovy partnerky však slovenské policii nedůvěřuje. Přála by si, aby vraždu její dcery převzali nezávislí experti ze zahraničí. Taková možnost je však podle slovenských právníků nereálná.

Nevalná důvěra ve slovenskou policii se netýká jen matky Martiny Kušnírové, ale i spousty občanů, kteří kauzu sledují. Podle nich by měl začít vraždu vyšetřovat někdo zkušenější a schopnější. Slovenská média mluví o Scotland Yardu, FBI či Interpolu. Všechny jmenované bezpečnostní složky potvrdily, že slovenským vyšetřovatelům pomocnou ruku nabídnou. Ministr vnitra Robert Kaliňák zároveň na sociální síti uvedl, že se už od pondělí vyšetřování účastní i česká a italská policie.

Ozývají se však hlasy, které volají po kompletním převzetí celého případu zahraničními složkami, to však podle slovenských zákonů není možné. „Jsme připraveni legislativu změnit, pokud to bude nutné," řekl slovenskému deníku SME předseda slovensko-maďarské strany Most-HID Béla Bugár.

Video  Rakev spustili do hrobu, rozezněly se zvony. Při emotivním loučení se zavražděným Kuciakem tekly slzy  - Jan Jedlička, David Malík
Video se připravuje ...

S takovým návrhem však nesouhlasí právník a bývalý šéf vyšetřovatelů Jaroslav Ivor. „Kompetence mají na našem území naši policisté, naše prokuratura a naše soudy. Nedokážu si představit, že by převzal vyšetřování někdo jiný,“ komentoval úmysl části poslanců pro deník SME. Vyšetřování případů vlastními silami je podle něj otázka národní suverenity.

Existuje však jiná možnost. Případ nemusí nikdo přebírat. Stačilo by, aby slovenská prokuratura požádala o pomoc zahraniční složky, k čemuž by změna legislativy zapotřebí nebyla. Policejní prezident Tibor Gašpar například chce spolupracovat s Američany. „Američtí kolegové by nám mohli pomoci například v otázce psychologie – ozřejmit chování pachatelů na místě činu,“ řekl slovenskému deníku. Spolupráce s FBI tak podle všeho proběhne.

Zda bude požadavek velké části občanů k přebrání případu zahraniční policií vést ke změně legislativy, ještě není jasné. Zřejmé však je, že vražda investigativního novináře Kuciaka, který se ve svém posledním nedokončeném článku zabýval mocnou italskou mafií, jejíž chapadla sahala až do nejvyšších pater politiky, otřásá Slovenskem v základech.

VIDEO: Pietní pochod studentů v Brně uctil v pátek v podvečer památku zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové

Video  Pietní pochod studentů v Brně uctil v pátek v podvečer památku zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

 

nazornavec ( 2. června 2018 23:09 )

No jo. Není větší zlo, než odkrývat praktiky mafie. To se musí nechat. Gratulujte si.

wilddog ( 5. března 2018 14:46 )

Pak si ještě vyměníme i novináře, kde máme záruky, že většina nepíše podle toho kdo zaplatí..

wilddog ( 5. března 2018 14:37 )

Je to fakt neštěstí, zoufalství matky chápu.. Nicméně když se toho chytnou i novináři, tak to už by třeba Scotland Yard mohl rovnou vyšetřovat všechny vraždy a korupci v Čechách a na Slovensku. A česká se slovenskou kriminálkou zase totéž v Británii. A nebo by se mohla vytvořit taková migrující Europolicie, aby obyvatelé všech zemí mohli důvěřovat v nestrannost vyšetřování na svém území, ne?

draco17 ( 5. března 2018 12:38 )

už jsou s tím média trapný,od rána do večera masáž,denně zemře tolik mladých lidí a nikoho to nezajímá...co psát chvilku taky o nich???

draco17 ( 5. března 2018 12:34 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání