Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zavražděný novinář Ján (†27) čelil výhrůžkám. Policie mu nepomohla

Autor: AKu - 
26. února 2018
18:20

Slovenský investigativní novinář Ján Kuciak (†27), který byl spolu se svou partnerkou Martinou Kušnírovou úkladně zavražděn, se stal terčem výhrůžek už loni v září. Přicházely mu od kontroverzního slovenského podnikatele Mariána Kočnera, tvrdil tehdy. Když se však obrátil na policii a podal trestní oznámení, dočkal se jen byrokratických tahanic. Ještě v srpnu se přitom o život nebál a věřil, že svojí prací může alespoň trochu přispět ke změně Slovenska k lepšímu.

Ján Kuciak patřil k velkým nadějím slovenské investigativní žurnalistiky. Ve svých 27 letech studoval doktorské studium na univerzitě v Nitře a zároveň na portálu Aktuality.sk psal o řadě investigativních témat, která se týkala především daňových podvodů lidí napojených na slovenskou politiku. Někteří z nich, jako například Miroslav Bödör, jsou přitom spjati i s vládnoucí stranou Smer.

I přes citlivost řady reportáží neměl Kuciak dlouhou dobu pocit, že by pro něj investigativní práce představovala vážnější riziko. V rozhovoru pro časopis studentů Nitranské univerzity loni v srpnu řekl, že se mu ještě nestalo, aby ho někdo zbil, nebo mu podpálil auto, což bylo kdysi běžné. „Maximálně nám někdo vyhrožuje soudem, podá trestní oznámení,“ uvedl. Na otázku, zda se bojí o svou bezpečnost, však odpověděl: „Zatím ne“.

O měsíc později už se Kuciak o svůj život nejspíš bát začal. Tehdy byl předmětem jeho zájmu kontroverzní podnikatel Marián Kočner, kterého při shánění informací pro své články několikrát kontaktoval. Podle informací, které Kuciak zveřejnil na svém facebookovém profilu mu měl Kočner začít vyhrožovat, že „najde špínu“ na něj, na jeho rodiče a sourozence, vše zveřejní, zničí mu kariéru a Kuciak už nikdy nebude psát.

Novinář následně na Kročnera podal 5. září trestní oznámení, marně však čekal alespoň na to, aby se jím někdo seriózně zabýval. Státní prokuratura si jeho podnět následující měsíc pouze přehazovala mezi jednotlivými odděleními. Když se Kuciak konečně mohl 11, října dostavit k výslechu, od přítomné policistky se pouze dozvěděl, že případ místně přísluší jejím kolegům v Ružinově, neboť zde výhružný hovor přijal. Nastal další přesun a ani po 44 dnech nedošlo k přidělení případu konkrétnímu policistovi.

Podle slovenského Denníku N nakonec policie trestní oznámení odložila a přestupková komise rozhodla, že se nejedná ani o přestupek.

S Martinou se měli brát na jaře

Ani výhrůžky však Kuciaka nezastrašily úplně. Nadále zpracovával investigativní témata (jeho poslední článek o Kročnerových aktivitách vyšel 9. února) a na jaře plánoval svatbu se svojí družkou, novinářkou Martinou Kušnírovou. Nemohli tušit, že Kuciakovy aktivity nakonec přivedou do jejich domu úkladného vraha, který dvěma kulkami vezme mladému páru život.

Prohlášení českých novinářů a novinářek

Šéfredaktoři 21 slovenských médií ihned Kuciakovu vraždu odsoudili a slíbili, že budou pokračovat v tématech, na nichž odvážný reportér pracoval. Záhy se přidala česká média tímto prohlášením, k němuž se připojil i deník Blesk.

„Vyjadřujeme touto cestou upřímnou soustrast rodinám a všem blízkým zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka i jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Během několika měsíců je to již druhá vražda investigativního novináře v Evropské unii. Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar prohlásil, že vražda Jána Kuciaka nejpravděpodobněji souvisí s jeho investigativní prací.

Útoky na novináře a jejich slovní napadání kvůli jejich práci jsou útoky proti svobodě slova. Jejich vraždy kvůli práci jsou pak holým barbarstvím, které nesmí být v demokraciích chápáno jako tiše přijímané riziko povolání. Připojujeme se proto k výzvám slovenských kolegů a spolu s nimi věříme, že slovenská policie udělá všechny potřebné kroky nejen k vypátrání zločinců, ale také k zajištění bezpečí lidí pracujících v médiích.“

Vše o smrti novináře Jána Kuciaka čtěte zde >>>

ludmilaikov ( 27. února 2018 22:04 )

Trocha morbidný žart. Kedy už slovenská polícia niekomu pomohla. Tá vie iba tak z obetí manipuláciou dôkazov robiť páchateľov, a sama si pri tom robiť dohľad.

dinqous ( 26. února 2018 21:05 )

Kam budeš celý dny chodit blejt. Každým coulem MAGORE.

kinki ( 26. února 2018 20:36 )

Ty nie si normalny, daj sa liecit.

Hujermetescublescu ( 26. února 2018 19:42 )

Za komunistů by ho zavřeli, v demokracii ho rovnou nechají zastřelit.

vicca ( 26. února 2018 18:51 )

Tragedie dvou mladych lidi,ale kdyz je mafie spolcena s justici a policii,tak nema nikdo sanci ,tady je to take

Zobrazit celou diskusi